Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC și-a nuanțat declarația: Furajele care dau culoare nu sunt toxice

Publicat

Alba – neagra cu puii galbeni. Șeful ANPC s-a răzgândit: Furajele care dau culoare nu sunt toxice. Cu doar câteva ore înainte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, avertizase că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a declarat miercuri că furajele care dau culoarea galbenă a puilor nu sunt toxice pentru păsări sau pentru om, dar reprezintă o „practică comercială înşelătoare”.

El a menţionat că această metodă este „destul de extinsă” şi că furajele sunt folosite pentru a da impresia că este vorba despre pui de „calitate superioară”.

„Din păcate, destul de extinsă este situaţia. Am stat de vorbă şi cu alţi operatori economici la nivelul industriei, ce ne-au semnalat că această situaţie trenează de foarte mult timp.

Nefiind un medic veterinar, nu sunt foarte priceput în domeniul hrănirii puilor, dar am investigat şi am văzut că aceştia sunt hrăniţi cu anumite furaje ce dau culoarea…

Nu toxice, nici pentru păsări, nici pentru om, dar vorbim aici de o practică comercială înşelătoare, vorbim de o situaţie cu care se confruntă foarte multe dintre gospodinele ce aleg de la raft puiul mai galben, ştiind cumva, din generaţie în generaţie, că acela este cât mai apropiat calitativ de puiul de ogradă, de demult.

Or, iată că aici lucrurile fac să pară cu totul altfel, în sensul în care pui crescuţi doar câteva zeci de zile aparent sunt pui de calitate superioară, în condiţiile în care de fapt au fost vopsiţi, aşa cum spuneam, ca o cioară”, a afirmat Horia Constantinescu, într-o declaraţie acordată presei, la sediul PSD.

Şeful ANPC a anunţat că vor fi date ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare şi că în prezent se desfăşoară o serie de verificări în rândul furnizorilor.

„Vom da decizii sau ordine de încetare a practicilor comerciale înşelătoare, în raport cu această situaţie, pentru că este esenţială informarea consumatorilor. (…)

Nu pot să dau date la acest moment cu privire la cantităţile retrase într-o acţiune de anvergură naţională. Încă se fac verificări la mai mulţi dintre furnizori”, a spus Horia Constantinescu.

Totodată, el le-a recomandat consumatorilor să fie atenţi la situaţiile semnalate.

„Grăsimea este galbenă, a puiului, nu neapărat pielea. Pe vremea bunicilor noastre nu cred că, dacă frecai cu buretele de sârmă puiul, acesta brusc se decolora.

Dacă noi ne spălăm, oricare dintre noi, nu ne schimbăm culoarea în funcţie de peria pe care o folosim. Deci, cred că nici puişorii. (…) Şi ouăle pot fi vopsite.

Am pus în spaţiul public instrucţiunile de utilizare a acestor furaje. Se precizează clar că inclusiv culoarea gălbenuşului de ou poate fi schimbată”, a spus el.

Alba – neagra cu puii galbeni: șeful ANPC și-a nuanțat declarația

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a avertizat miercuri asupra comercializării unor pui de găină „îngălbeniţi” pentru a părea mai sănătoşi şi a precizat că va informa toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie.

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonela periculoase.

Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare ‘gustos’.

Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul”, a scris şeful ANPC.

El a explicat că unii dintre pui sunt vopsiţi prin hrănire, pentru ca vopseaua să pătrundă în ţesut şi să nu poată fi spălată.

Totodată, Constantinescu a atras atenţia că şi ouăle capătă altă culoare odată ce este folosită mâncare amestecată cu produsele specifice inducerii în eroare a consumatorului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax