Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Noi fluxuri de vaccinare cu Moderna și AstraZeneca în județ. Crește capacitatea de imunizare. Locațiile vizate

Publicat

În județul Alba vor fi deschise noi fluxuri de vaccinare cu AstraZeneca și Moderna. Acestea vor fi funcționale la Alba Iulia și la Abrud.

”Vești bune! DSP Alba a solicitat și a primit aprobarea autorităților de la centru (CNVAC) pentru deschiderea în regim de urgență a încă 2 fluxuri de vaccinare în Alba Iulia la sala de sport a Liceului Tehnologic Alexandru Domșa ( Alba Iulia, strada Tudor Vladimirescu, nr. 143) cu vaccin Astra Zeneca.

Vezi și Restricția de vârstă pentru vaccinarea cu AstraZeneca a fost ELIMINATĂ, în România. Precizările oficiale ale autorităților

Totodată, a fost solicitat ca, după finalizarea rapelului, la Abrud să fie deschis un flux de vaccinare cu vaccin Moderna”, a anunțat directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, pe Facebook.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului se va mări capacitatea de vaccinare zilnică de la 900 la 1020 de doze, după cum urmează:

 • 480 Pfizer
 • 480 Astra Zeneca
 • 60 Moderna

Reamintim că de la 1 martie 2021, alte trei centre de vaccinare anti-COVID-19 au fost deschise în județ, la Ocna Mureș, Teiuș și Zlatna.

foto: arhivăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ABRUD

Premierul Nicolae Ciucă: Discuții la Guvern despre Cupru Min Abrud și investiții în prelucrarea resurselor minerale

Publicat

cupru min

Guvernul a reluat discuțiile legate de compania de stat din Munții Apuseni, Cupru Min, a declarat joi premierul Nicolae Ciucă, la Alba Iulia. Mai precis, este vorba despre discuții legate procesarea cuprului la noi în țară și nu doar despre exportarea lui ca materie primă.

”Incapacitatea noastră de a putea să prelucrăm aceste resurse nu ne aduce beneficiul care ar putea să fie mult mai consistent prin existența sau investițiile în domeniul prelucrării resurselor minerale.

Cupru Min este unul dintre subiectele care s-a discutat la nivelul Guvernului, este o problemă în analiză la nivelul Ministerului Economiei și în momentul în care se va finaliza analiza, urmează să discutăm ceea ce urmează să se realizeze practic” a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Declarații similare a  făcut anterior și ministrul Economiei, Florin Spătaru, care a spus că dorește ca România să nu mai exporte în China pentru prelucrare, concentratul de cupru extras în țara noastră.

Soluția ar fi, potrivit acestuia, investiția într-un centru de procesare a cuprului la noi în țară.

În primă fază, ministrul a solicitat ce celor de la Cupru Min este să vină cu un plan investițional, ca să optimizeze procesele de producție pentru a se putea obține un concentrat de cupru cu calități superioare, pentru că investițiile făcute acolo sunt de acum 20-30 de ani.

Într-un interviu recent pentru alba.24, directorul general Cuprumin, Tiberiu Rațiu menționa că ”Părerea personală este că dacă se vrea refacerea metalurgiei, condiții propice găsim în primul rând la Zlatna”.

Vezi: Interviu cu directorul general al Cuprumin Abrud, Tiberiu Rațiu, despre salarii, investiții și refacerea metalurgiei la Zlatna

Acesta a explicat și care ar fi condițiile condițiile în care s-ar putea construi o uzină de prelucrare, eventual la Zlatna, idee vehiculată de mai mulți miniștrii ai Economiei, până acum.

”Vreau să văd din partea Consiliului de Administrație propuneri concrete și un plan de acțiune pentru a putea exploata și pentru a putea procesa acest minereu mult mai bine decât o facem acum” a mai spus ministrul, care a vizitat Cupru Min în luna aprilie 2022.

Cupru Min Abrud este una dintre puținele firme românești de stat care funcționează foarte bine după regulile economiei de piață, reușind să obțină profit în fiecare an.

Compania are aproximativ 600 de angajați și este cel mai important angajator din zona Munților Apuseni.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Pedepse și amenzi majorate pentru cruzime împotriva animalelor. Legea a fost promulgată

Publicat

Legea care înăsprește pedepsele pentru persoanele care maltratează sau schingiuiesc animale a fost promulgată. Actul normativ prevede pedepse cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru uciderea animalelor cu intenție, schingiuire, organizarea de lupte sau zoofilia.

Pedepsele cu închisoarea, de la trei luni la un an, cât erau anterior se majorează la șase luni și până la trei ani sau cu amendă pentru:

 • intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi tăierea urechilor, a cozii, a corzilor vocale, îndepărtarea chirurgicală a ghearelor etc.
 • despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioadă minimă specifică speciei pentru înțărcare
 • folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.

Pedepse cu închisoare de la un an și cinci ani sau amendă sunt prevăzute pentru:

 • folosirea animalelor sălbatice, indiferent de cât de blânde sunt, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane sau alte spectacole similare
 • folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora
 • practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive
 • rănirea cu intenție a animalelor.

Confiscarea animalelor sau interdicție de a mai deține animale

Animalele vor fi confiscate proprietarilor care săvârsesc de două ori faptele amintite, potrivit avocatnet.ro. Acestea vor fi cazate în adăposturi care funcționează pe lângă consiliile locale, în vederea adopției sau a valorificării, în condițiile legii.

Persoanele condamnate pentru astfel de fapte pot să primească interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă cuprinsă între unu și cinci ani.

Pedepsele pentru ucidere, schigiuire, organizare de lupte de animale sau zoofilie

Pedepse cu închisoare de la doi la șapte ani vor fi introduse pentru următoarele infracțiuni:

 • uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
 • schinguirea animalelor;
 • organizarea de lupte între animale sau cu animale;
 • zoofilie.

Actul normativ prevede și ce nu reprezintă infracțiune, respectiv sterilizarea animalelor sau rănirea/uciderea unui animal ca reacție la atacul acestuia.

Nerespectarea obligației stăpânilor de a oferi animalelor un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijire și atenție sau asistență medicală va fi sancționată mai drastic, cu o amendă cuprinsă între 3.000 și 12.000 lei. În prezent, amenda pentru această faptă este cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.

Polițiștii din cadrul Poliției Române care emit pe loc un ordin de plasare a animalului în adăpost pe o perioadă de 45 de zile, vor putea, de asemenea, să îl încredințeze unei asociații sau fundații de protecția animalelor care are contract de prestări de servicii medicale veterinare cu un cabinet veterinar înregistrat conform legii. Vor putea face acest lucru nu doar pentru animalele rănite sau schinguite, dar și pentru cele supuse zoofiliei. În plus, vor avea același drept și dacă constată că animalul nu beneficiază de hrană sau apă în cantități suficiente, de un adăpost corespunzător sau de tratamente medicale.

Vezi integral Legea în forma promulgată

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Angajări în Armată: peste 800 de locuri pentru rezerviști voluntari. Înscrieri, condiții, acte necesare, indemnizație

Publicat

Ministerul Apărării Naționale a anunțat vineri că organizează o nouă campanie de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Sunt disponibile 871 de locuri pentru toate categoriile de personal (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, gradați și soldați).

Înscrierile pentru posturile de rezerviști voluntari

Persoanele interesate pot depune dosarele în perioada 16 mai -10 iunie.

La centrul militar zonal, judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cetățenii interesați vor fi informaţi cu privire la:

 • avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar
 • etapele procesului de recrutare şi selecţie
 • structurile desemnate să execute selecția
 • unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală
 • unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii.

De asemenea, candidaţii proveniţi din rândul cetăţenilor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcțiile pentru care aceştia îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor și corespondența specializărilor dobândite în viața civilă cu armele/serviciile și specialitățile militare.

Condiții generale de recrutare

Rezerviștii voluntari sunt cetățeni români, bărbați și femei, cu domiciliul în România, care îndeplinesc condițiile pentru recrutare și selecție și au încheiat un contract cu ministerul Apărării Naţionale.

Se pot înscrie cetăţeni cu sau fără pregătire militară.

Cetățenii români care urmează să devină rezerviști voluntari trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiții:

a) să îndeplinească criteriile generale și specifice de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale. potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte;

b) să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;

c) să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;

d) să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare;

e) să cunoască limba română, scris și vorbit;

f) să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani, pentru cei care optează pentru cadre militare rezerviști voluntari, respectiv între 18 și 50 de ani, pentru cei care optează pentru soldați și gradați rezerviști voluntari.

Selecția constă în probe psihologice, fizice și examinare medicală.

Modul de executare a selecției rezerviștilor voluntari pe corpuri de personal militar se stabilește prin ordin al ministrului apărării naționale.

Selecția este obligatorie pentru toți cetățenii care optează să devină rezervist voluntar, indiferent dacă au satisfăcut sau nu serviciul militar în una dintre formele prevăzute de lege.

AICI, mai multe detalii.

Documente necesare pentru înscrieri

La prezentarea la centrul militar, cetăţenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în calitate de rezervist voluntar vor completa o cerere de înscriere și vor prezenta următoarele documente:

 • actul de identitate, în original şi în copie;
 • certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii
 • acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie
 • permisul de conducere valabil, eliberat de autoritățile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice
 • livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Beneficii

Prin Legea nr. 115/2021, au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creșterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar.

MApN amintește de:

– creșterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut

– creșterea cuantumului indemnizației de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradațiilor și a soldei de comandă, pe lângă solda de grad

– eliminarea obligației privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situația nesemnării/ nefinalizării contractului;

– eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviștilor voluntari în străinătate

– crearea posibilității repartizării în funcții, fără a mai susține probele de selecție, a rezerviștilor proveniți din cadre militare în activitate și soldați/gradați profesioniști, în primul an de la trecerea în rezervă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Șofer din Aiud, reținut pentru că s-a urcat băut la volan. Ce alcoolemie avea

Publicat

etilotest, test alcool, politia

Polițiștii rutieri din Aiud luat măsura reținerii, joi, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 55 de ani, din Aiud, cercetat pentru conducere sub influența băuturilor. Acesta a fost depistat de polițiști, în timp ce conducea băut un autoturism, pe strada Iuliu Maniu din Aiud.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,20 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cursul zilei de vineri bărbatul va fi prezentat în fața procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud, pentru dispunerea măsurilor legale.

sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax