Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba, pe locul 12 în topul celor mai mari preţuri percepute în pieţe: Castraveţii vânduţi la Alba Iulia, cei mai scumpi din România

Publicat

Legumele vândute în pieţele albaiuliene sunt printre cele mai scumpe din ţară. Asta ne arată o analiză a preţurilor la produsele de consum zilnic, respectiv varză, cartofi, roşii, castraveţi sau fasole, vândute la tarabele comercianţilor. În topul judeţelor în funcţie de preţurile de pieţe, Alba Iulia se situează pe locul 12, iar acelaşi clasament ne mai arată că, spre exemplu, un kilogram de castraveţi se vinde în oraşul nostru de patru ori mai scump decât în Brăila sau Tulcea.

Econtext a realizat recent un top al celor mai mari preţuri percepute în pieţele din ţară şi mai precis unde este mai scump să trăieşti. Rezultatele analizei ne-au arătat că, în ciuda faptului că Alba Iulia este un municipiu cu puţini locuitori, comercianţii din pieţe nu se plâng se pare de clienţi şi îşi permit chiar să îşi vândă produsele la suprapreţ. Alimentele intrate în vizorul analiştilor au fost cele care nu lipsesc din coşurile zilnice de cumpărături ale gospodinelor. Astfel, dacă în oraşe precum Oradea, Braşov sau Miercurea Ciuc, vânzătorii de tarabe percep cele mai mari preţuri din ţară la cartofi, varză şi roşii, Alba Iulia se remarcă în top prin cele mai mari preţuri la castraveţi. Cele mai ieftine pieţe din România se află, potrivit clasamentului, în Craiova.

Astfel, dacă în Craiova un kilogram de castraveţi se vinde în pieţe cu 1,4 lei, în Alba Iulia aceştia ajung în plasele cetăţenilor cu 2,6 lei. Deasemenea, un kilogram de cartofi la olteni costă 1,4 lei iar la noi 2,7 lei, un kilogram de varză în Craiova 0,6 lei, iar în Alba Iulia 2 lei, un kilogram de roşii la ei 3,5 lei iar la noi 3,5 lei şi nu în ultimul rând, aceeaşi cantitate de fasole se vinde în Craiova cu 3,8 lei iar în Alba Iulia cu 5,6 lei kilogramul. Dar cât valorează de fapt coşul de cumpărături al unui albaiulian în comparaţie cu al unui oltean? Un total al aceloraşi produse achiziţionate din cele două oraşe arată cam aşa: Alba Iulia 16,4 lei, iar în Craiova 10,6 lei. Aceste mici diferenţe de preţ cântăresc deci enorm la buzunarele cumpărătorilor.

Vă prezentăm şi o situaţie comparativă a preţurilor din pieţele din Alba Iulia şi Sibiu, două oraşe apropiate din punct de vedere al aşezării geografice:

1 kilogram de cartofi în Alba Iulia – 2,7 lei; în Sibiu 2,2 lei
1 kilogram de varză în Alba Iulia – 2 lei; în Sibiu 1,4 lei
1 kilogram de roşii în Alba Iulia – 3,5 lei; în Sibiu 3,9 lei
1 kilogram de castraveţi în Alba Iulia – 2,6 lei; în Sibiu 2,3 lei
1 kilogram de fasole în Alba Iulia – 5,6 lei; în Sibiu 4,8 lei.

Cele două oraşe sunt apropiate din punct de vedere al aşezării pe hartă şi al condiţiilor climaterice propice cultivării legumelor. Chiar şi distanţa parcursă de producătorii din Sud care vând în pieţele din Ardeal şi care ar putea constitui un motiv pentru care produsele ajung la preţuri mai mari aici este aproximativ aceeaşi. Totuşi, o comparaţie a preţurilor practicate în pieţele din Sibiu şi Alba Iulia ne indică aceeaşi realitate: viaţa în capitala de suflet a românilor este scumpă şi avem şi dovada. Un coş de consum în Alba Iulia costă 16,4 lei, în timp ce în Sibiu aceleaşi produse sunt cumpărate la preţul total de 14,6 lei.

Poţi vedea întreg topul judeţelor din România în funcţie de preţurile din pieţe pe Econtext.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax