Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA, pe locul 6 în țară după numărul de zone cu ambrozie. Peste 480.000 de români, alergici la polenul acestei plante

Publicat

Județul Alba se află pe locul 6 în țară după numărul de zone active în care ambrozia a fost identificată. Cele mai multe locații cu ambrozie sunt pe marginea Drumului Național 1, între Alba Iulia și Sebeș. 

Ambrozia e planta care, din momentul în care produce cantități mari de polen, devine periculoasă pentru sănătatea noastră. Potrivit datelor Ministerului Mediului, din populația activă a României, aproximativ 482.000 de persoane sunt alergice la polenul din ambrozie.

 

Buruiana ambrozia produce mari cantități de polen începând cu mijlocul lunii iulie, acesta fiind și momentul în care planta poate afecta sănătatea omului. Perioada de polenizare se încheie spre finalul lunii septembrie, scrie Mediafax.

Potrivit datelor unui raport privind combaterea ambroziei întocmit de Ministerul Mediului, se estimează că din totalul populației active a României, respectiv 9.000.000 de persoane, un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

„Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate”, se arată în document.

Alergia provocată de ambrozie apare ca o conjuctivită alergică, o rinită alergică acută, însă pot să apară obstrucții, până la wheezing, adică respirația poate să fie îngreunată. Persoana lăcrimează abundent, strănută foarte mult și secrețiile naza sunt foarte intense. 

Potrivit datelor Ministerului Mediului, în România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele, cu excepția zonei dealurilor înalte și a zonei montane. Se dezvoltă cu precădere în zonele mai puțin fertile, cu soluri nisipoase, de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, în apropierea dărâmăturilor, etc. Ea poate produce și pagube semnificative de recoltă.

Prin intermediul unei hărți virtuale interactive, disponibilă pe site-ul hartaambroziei.ro, oamenii pot indica locurile în care planta a fost identificată. Până în acest moment, pe hartă figurează 420 de zone active. Prezența plantei a fost semnalată în țara noastră mai ales în zona sudică și vestică.

Topul județelor, după zonele active în care ambrozia este prezentă:

  1. Ilfovul – 134 locații active
  2. Municipiul București- 85 locații active
  3. Timiș – 54 locații active
  4. Prahova – 15 locații active
  5. Arad, Bihor, Iași – 13 locații active
  6. Alba, Cluj – 11 locații active
  7. Olt – 10 locații active
  8. Vâlcea – 9 locații active
  9. Giurgiu – 8 locații active
  10. Galați, Sibiu – 7 locații active

Instituțiile responsabile cu identificarea terenurilor infestate și a proprietarilor acestora sunt autoritățile administrației publice locale.

„Trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an”, se precizează în raportul Ministerului Mediului.

În conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare.

Aplicarea sancțiunilor pentru proprietarii, deținătorii, administratorii, beneficiarii de terenuri care nu aplică măsurile necesare de combatere se face de către o Comisie mixtă constiuită prin ordin al Prefectului.

Comisia numită prin ordin al Prefectului va efectua două controale pe parcursul unui an, în urma cărora va aplica sancțiuni. Primul control efectuat de Comisia numită prin ordin al Prefectului, are loc în perioada 1-15 iulie a fiecărui an. Atunci Comisia va sancționa proprietarii care nu au aplicat măsuri de combatere a ambroziei cu ”Avertisment”, potrivit datelor Ministerului Mediului.

Cel de-al doilea control este efectuat de către comisie în perioada 16 – 31 iulie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment.

În acest caz, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 750 lei la 5.000 lei iar persoanele juridice cu amenzi de la 5.000 lei la 20.000 lei.

sursa: hotnews.ro, mmediu.ro
 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax