Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALBA: Sute de ghiozdane complet echipate, donate copiilor defavorizați. Acțiune Crucea Roșie, Star Assembly și Star Transmission

Publicat

Copii din 14 orașe și comune din județul Alba au primit ghiozdane complet echipate, pentru începutul noului școlar. Acțiunea a fost organizată de Crucea Roșie Română Filiala Alba, Star Assembly și Star Transmission.

Campania ”Back to school” și a fost dedicată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani, care provin din familii defavorizate.

Cu prilejul aniversării a 20 de ani de activitate în județul Alba, concernul Daimler, prin companiile Star Assembly Sebeș și Star Transmission Cugir, a desfășurat, alături de Crucea Roșie Română Filiala Alba, o amplă activitate umanitară în câteva comunități vulnerabile.

Menirea campaniei ”Back to school”a fost de a susține dreptul la educație pentru copiii vulnerabili, prin crearea de șanse egale de integrare în unităţile de învăţământ și facilitarea accesului la rechizite școlare, în vederea continuării studiilor.

Ghiozdanele și rechizitele, distribuite în comunități vulnerabile și localități afectate de inundații

Un număr total de 500 copii din 14 orașe și comune din județul Alba au primit câte un ghiozdan de foarte bună calitate, un set de rechizite complet (aproximativ 15 caiete de diferite tipuri, bloc de desen, set stilou școlar cu cartușe, pixuri, creioane, penar, seturi de carioci, creioane colorate, culori tempera, acuarele, pensule, lipici, radieră, notes adeziv, ascuțitoare, etichete școlare, foarfecă, trusă geometrie, compas metalic etc.), minitrusă de prim ajutor și produse de igienă personală (pastă de dinți și dezinfectant de mâini).

Comunitățile vizate au fost municipiile Sebeș și Aiud, orașul Cugir, comunele Săsciori (satele Loman, Dumbrava, Răchita, Sebeșel, Căpâlna, Săsciori), Vințu de Jos, Șugag (satele Mărtinie, Șugag, Dobra, Arți, Bârsana), Gârbova (satele Reciu, Cărpiniș),Șibot (satele Sărăcsău, Balomiru de Câmp, Băcăinți, Șibot), Șpring (satele Cunța, Drașov, Vingard și Șpring), Doștat (satele Boz și Doștat), Galda de Jos (satele Mesentea, Benic, Cetea, Oiejdea și Galda de Jos), precum și cele din munții Apuseni –Ocoliș (satele Lunca Largă, Runc și Ocoliș), Sohodol (satele Bilănești, Gura Sohodol, Vlădoșești și Sohodol) și Roșia Montană (satul Cărpiniș), afectate de inundații.

Valoarea bunurilor donate depășește suma de 48.000 euro.

Atât ghiozdanele cât și seturile de rechizite au fost adaptate vârstei, genului, precum și ciclului de învățământ (0-IV, V-VIII și IX-XII), astfel încât să răspundă cât mai bine nevoilor educaționale.

În selectarea copiilor și distribuirea pachetelor, organizatorii campaniei au beneficiat de sprijinul primăriilor din localitățile vizate. Ghiozdanele au fost înmânate personal copiilor de către reprezentanți ai Crucii Roșii Române Filiala Alba, Star Assembly, Star Transmission, precum și din cadrul autorităților locale, realizându-se deplasări în teren, din casă în casă, în 5 zile diferite, în perioada 27 august – 9 septembrie 2021.

Activitatea a presupus un efort considerabil, atât financiar cât și de ordin organizatoric și logistic, implicându-se activ 20 angajați ai companiilor Star Assembly și Star Transmission și 12 angajați și voluntari Crucea Roșie, atât în pregătirea pachetelor cât și în distribuirea lor în teren, transmit organizatorii.

Distribuirea a fost realizată înaintea începerii anului școlar, pentru a avea un real impact și pentru a preîntâmpina această nevoie de rechizite în familiile cu copii de vârstă școlară.

În țara noastră, în zonele rurale doar 36% din copii merg la școală, arată datele INS, România fiind a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar, alături de Malta și Spania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Primăria Vadu Moților cumpără un cilindru compactor pentru întreținerea drumurilor din comună. Cât va costa utilajul

Publicat

Primăria Vadu Moților cumpără cu peste 420.000 de lei un cilindru compactor. Utilajul urmează să fie utilizat pentru întreținerea drumurilor din comună. 

Primăria comunei Vadu Moților a lansat luni, 26 septembrie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru achiziția unui cilindru compactor.

Valoarea totală a utilajului este estimată la 425.000 de lei, fără TVA. 

Potrivit caietului de sarcini, utilajul de compactare este necesar întreținerii drumurilor comunale și sătești. Majoritatea drumurilor din comună, însumând cca. 60 km, sunt parțial asfaltate și parțial pietruite și necesită întreținere permanentă.

Perioada de iarnă în această zonă, în comparație cu unele părți ale țării, este destul de lungă, cu ninsori abundente (grosimea stratului de zăpadă poate ajunge în unele ierni și la un metru), ceea ce face necesară o deszăpezire permanentă pentru asigurarea circulației pe această perioadă a anului.

Primăvara, prin topirea cantităților de zăpadă, șanțurile sunt colmatate deseori, ceea ce necesită intervenția promptă pentru prevenirea spălării drumurilor și accesul la zone greu accesibile tot timpul anului.

Pe perioada de vară pot apărea ploi torențiale sau perioade ploioase îndelungate, cu ocazia cărora râurile și pârâurile ies din curs, cauzând pagube serioase pe terenurile învecinate aferente sau chiar în intravilanul localității, astfel că dotări specifice de intervenție ar putea reduce semnificativ valoarea și dimensiunea pagubelor.

Cilindrul compactor va avea o masă operațională minimă de 12 tone (7.550 kg pe față și 4.450 kg pe față). Viteza de înaintare este de minimum 12 km/h, iar încărcarea liniară statică este de 36 kg/cm.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vineri și sâmbătă, la Alba Iulia: Colocviile Romanului Românesc Contemporan. Participă scriitori și critici literari din țară

Publicat

Vineri și sâmbătă, la Alba Iulia se desfășoară Colocviile Romanului Românesc Contemporan, ediția a XV-a. Scriitori și critici literari din toată țara vin să dezbată pe tema Proza de azi: „Memorie și ficțiune în roman”.

Este unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, un proiect cultural de importanță națională al Uniunii Scriitorilor din România.

Locația manifestărilor este Sala Senatului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Sesiuni moderate de Nicolae Manolescu

Scriitori și critici literari din toată țara vin să dezbată pe tema Proza de azi: „Memorie și ficțiune în roman”. Sesiunile vor fi moderate de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu.

Acestea vor avea loc după cum urmează:

  • vineri, 30 septembrie 2022 – de la ora 17.00 la 20.00, cu deschiderea oficiată de președintele Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Nistea
  • sâmbătă, 1 octombrie 2022 – de la ora 10.00 la 13.00

La Colocviile Romanului Românesc Contemporan din acest an participă conferențiarii:

  • Gabriel Chifu, Răzvan Voncu, Cristian Pătrășconiu, Horia Gârbea, Adrian Lesenciuc, Irina Petraș, Andrea Hedeș, Vasile Spiridon, Adrian Alui Gheorghe, Marta Petreu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Alocațiile pentru susținerea familiilor, DUBLATE. Senatul a adoptat tacit o inițiativă legislativă. Condiții de acordare

Publicat

Senatul a adoptat tacit o iniţiativă legislativă a unor deputaţi liberali prin care se propune dublarea alocaţiilor pentru susţinerea familiilor.

Alocatia pentru Sustinerea Familiei este o forma de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în crestere și îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani.

Iniţiată de deputaţii PNL Robert Sighiartău, Alexandru Andrei, Liviu Balint, Adrian Cozma, Laurenţiu Leoreanu, Sorin Moldovan, George Stângă, propunerea legislativă este menită să încurajeze natalitatea.

„România traversează una dintre cele mai grave perioade din punct de vedere demografic, aceasta manifestându-se printr o reducere progresivă a natalităţii prin migraţia masivă a tinerilor către state dezvoltate ale Uniunii Europene şi prin îmbătrânirea puternică a populaţiei rezidente.

Se estimează că după anul 2030, criza demografică va avea un impact nefavorabil puternic atât asupra bugetului general consolidat cât şi asupra potenţialului economiei naţionale”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Potrivit Legii 277/2010, familia este formată din soţ, soţie şi copii care locuiesc împreună şi se află în întreţinerea acestora. Se consideră familie şi bărbatul şi femeia necăsătoriţi, cu copiii lor şi ai fiecăruia dintre ei, care locuiesc şi gospodăresc împreună, dacă aceasta se consemnează în ancheta socială.

Cum se calculează

„Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocaţiei este de 0,328 ISR pentru familia cu un copil 0,656 pentru familia cu doi copii, 0,984 pentru familia cu trei copii şi 1,312 pentru familia cu cel puţin patru copii.

Pentru familia al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR şi până la 1,6 ISR inclusiv, cuantumul alocaţiei este 0,3 ISR pentru familia cu un copil, 0,6 ISR pentru familia cu doi copii, 0,9 ISR pentru familia cu trei copii şi 1,2 ISR pentru familia cu patru copii”, se arată în propunerea legislativă.

Familia monoparentală este formată dintr-o persoană singură şi copiii aflaţi în întreţinerea ei şi care locuiesc împreună cu aceasta.

„Pentru familia monoparentală al cărei venit mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,8 ISR inclusiv cuantumul lunar la locaţiei este 0,428 ISR pentru familia cu un copil, 0,856 ISR pentru familia cu doi copii, 1,284 pentru familia cu trei copii şi 1,712 pentru familia cu cel puţin patru copii şi mai mulţi.

Pentru familia monoparentală al cărei venit mediul lunar pe membru de familie se situează peste 0,8 ISR şi până la 1,6 ISR, cuantumul alocaţiei este 0,408 pentru familia cu un copil, 0,816 pentru familia cu doi copii ,1,224 pentru familia cu trei copii şi 1,632 pentru familia cu cel puţin patru copii”, mai arată propunerea legislativă.

Valoarea ISR a crescut de la 1 martie de la 500 de lei la 525,5 lei, fiind actualizată cu rata medie a inflaţiei, potrivit Agerpres.

Termenul de dezbatere şi vot în Senat a propunerii legislative de modificare a Legii 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei s-a împlinit pe 19 septembrie, actul normativ fiind trimis Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Condiții de acordare în prezent

Alocația se acordă pe baza de cerere șsi declarație pe propria răspundere însoțită de actele doveditoare privind componența familiei, veniturile acesteia și, după caz, privind frecventarea cursurilor scolare de catre copiii aflați în întreținere.

Actele se înregistrează la primăria localității în a cărei raza teritorială își are domiciliul sau reședința familia au precizat autoritățile, la solicitarea Alba24.

Pentru solutionarea cererii privind acordarea alocației de susținere, se va afectua anchetă socială la domiciliul sau, după caz, la reședința familiei.

Stabilirea dreptului la alocație se face prin dispoziția scrisă a primarului, iar dreptul la alocațtie se acordă începând cu luna urmatoare înregistrării cererii.

În vederea respectării conditiilor de acordare a alocației se efectuează anchete sociale la un interval de 12 luni sau ori de câte ori este nevoie.

Obligatiile beneficiarilor

Titularul alocației este obligat să depună periodic după stabilirea dreptului la alocație o declarație pe propria răspundere privind componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Apple a renunţat la creșterea producţiei de telefoane iPhone 14. Care este motivul

Publicat

Grupul informatic american Apple a renunţat la planurile care vizau majorarea producţiei pentru cele mai noi versiuni de telefoane iPhone, după ce preconizata creştere a comenzilor nu s-a materializat, au declarat pentru Bloomberg mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit surselor, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, Apple a cerut furnizorilor să îşi reducă eforturile destinate majorării ritmului de asamblare pentru telefoanele din familia iPhone 14, cu până la şase milioane de unităţi în a doua jumătate a acestui an.

Conform noilor estimări, Apple se aşteaptă să producă 90 de milioane de telefoane din familia iPhone 14 până la finele anului, adică o cifră similară cu cea din perioada comparabilă a anului trecut.

O serie de surse au adăugat că cererea pentru modelele mai scumpe iPhone 14 Pro este mai mare decât pentru versiunile mai ieftine. În consecinţă, cel puţin un furnizor al Apple a decis să îşi redirecţioneze capacităţile de producţie dinspre modelele mai ieftine de iPhone 14 spre modelele premium.

Imediat după publicarea acestor informaţii, acţiunile Apple au scăzut cu până la 3,3% în tranzacţiile care preced deschiderea oficială a burselor americane, ceea ce a afectat şi evoluţia indicelui bursier Nasdaq 100, care a pierdut până la 1,5%.

Scăderi au înregistrat şi acţiunile unor importanţi furnizori ai Apple, precum producătorul de cipuri Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., ale cărui acţiuni au pierdut 2,2% din valoare, precum şi acţiunile Hon Hai Precision Industry Co., cel mai mare producător de telefoane iPhone, care au scăzut cu 2,9%.

În săptămânile de dinaintea dezvăluirii telefoanelor iPhone 14, Apple şi-a îmbunătăţit estimările de vânzări, astfel că unii dintre furnizori au început să facă pregătiri pentru o majorare de până la 7% a comenzilor venite de la grupul american.

Noile estimări referitoare la producţia a 90 de milioane de telefoane din familia iPhone 14 până la finele anului sunt în linie cu prognozele originale publicate de Apple la începutul verii.

Un motiv pentru această revizuire este acela că China, cea mai mare piaţă de smartphone-uri din lume, trece printr-o criză economică ce afectează vânzările de dispozitive mobile.

În plus, la nivel global, cererea pentru echipamente electronice personale a fost afectată de explozia inflaţiei, temerile de recesiune şi perturbările create de războiul din Ucraina.

Analiştii de la firma de studii de piaţă IDC estimează că piaţa mondială de smartphone-uri se va diminua cu 6,5% în acest an, până la 1,27 miliarde unităţi.

sursă: Agerpres

Foto: Pixabay

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax