Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Câmpeni, orașul cu cele mai multe cazuri de tuberculoză din Alba

Publicat

Tuberculoza rămâne o problemă actuală, ţara noastră situându-se printre primele locuri din Europa privind incidenţa acestei boli, aproximativ 30.000 de bolnavi fiind înregistraţi în ultimul an. În judeţul nostru, numărul bolnavilor de tuberculoză a scăzut considerabil din 2003, când s-au înregistat 110 cazuri la suta de mii de locuitori. Media acestora ajunge, în 2010, la 63 de bolnavi la suta de mii de locuitori. Totuşi, comparativ cu pretenţiile Uniunii Europene, rata bolnavilor este încă ridicată.

Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică Alba, cele mai multe cazuri de tuberculoză înregistrate sunt în Cîmpeni, unde exista şi un Spital TBC (numărul bolnavilor trecând peste 100, anul trecut), urmat de Blaj, Alba Iulia şi Abrud (unde s-au înregistrat între 60 şi 80 de cazuri).

Statul suportă costurile tratamentului pentru toţi bolnavii

Oricine se poate îmbolnăvi de tuberculoză, aceasta fiind o boală contagioasă. Dacă este tratată corect şi la timp, este vindecabilă. Este bine de ştiut că statul decontează tratamentul pentru tuberculoză şi pentru persoanele neasigurate. Pentru depistarea, tratarea şi controlul cazurilor de tuberculoză cu chimiosensibilitate, sumele sunt în medie 1.000 – 1.500 lei. În funcţie de schemă şi durată, costul tratamentului clasic este între 9.000 lei şi 20.000 lei.
Dacă bolnavul întrerupe tratamentul, tuberculoza nu se vindecă, chiar se va agrava şi se transformă în tuberculoză rezistentă la tratament.

Doar după primele trei săptămâni de tratament, bacilii sunt distruşi şi pacientul devine necontagios.

Tuberculoza are incidenţă mai crescută la categoriile sociale defavorizate, persoane cu standard de viaţă scăzut, dar uneori şi la personalul medical (lucrătorii sanitari din mediul tuberculos).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax