Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Albaiulianul Dan Băcăințan, în topul celor mai buni barista din lume, la Campionatul Mondial de Cafea din Brazilia

Publicat

dan b

Campionul Italiei la cocktailuri pe bază de cafea, Dan Băcăințan, a obținut un mare succes la cea mai prestigioasă competiție din lume, dedicată cafelei. Campionatul Mondial de Cafea a avut loc la Belo Horizonte, în Brazilia, Dan reușind să obțină un extraordinar loc VI în lume la cocktailuri bazate pe cafea. ”Sunt foarte bucuros, am reușit ceea ce mi-am propus, intrarea în finala mare”, a declarat Dan Băcăințan pentru Alba24.

brazilia

Tânărul barista este din Partoș, cartier al municipiului Alba Iulia, și a plecat în Italia în anul 2005 la părinții săi care erau deja acolo.

„Pregătirea a început imediat după campionatul național desfășurat la la Rimini. Eu și soția mea Simona, am început să căutăm împreună idei care au luat formă, ca un puzzle câteva luni mai târziu. Cercetarea noastră a început cu a căuta cea mai bună temperatură pentru a servi cafea și alcool.

Și ne-am dat seama imediat că aceeași băutură, la diferite temperaturi s-a schimbat incredibil. Așa că s-a născut conceptul nostru de competiție și am reușit să creăm două băuturi cu totul diferite cu aceeași rețetă. De fapt le-am numit Celsius și Fahrenheit pentru că erau două chei pentru citirea aceleiași băuturi.

Totul a fost posibil datorită evoluției complexe a aromei cafelei noastre de la fierbinte la rece: de la notele de cireșe calde la notele proaspete de ananas” și-a explicat Dan momentul cu care s-a prezentat la Campionatul Mondial.

Rețetele din finală și semifinale

Dan Bacaintan a dezvăluit rețetele băuturilor cu care a participat în competiție. Drept cafea a folosit o Panama Geisha Finca Hartmann cu 8 zile de fermentare anaerobă.

În semifinală, s-a prezentat cu două băuturi, diferența fiind, așa cum spunea, de temperatură, explică el.

Băutură caldă:

60 ml de espresso
40 ml de sirop de ananas proaspăt fabricat
30 ml de apă la 99 de grade
20 ml cachaca gouveia 44
1 cireș maraschino
O cremă de esență de scorțișoară.

Băutură rece:

Pentru aceasta, s-au folosit aceleași ingrediente și doze; s-a servit la o temperatură de 8 grade.
”Am înlocuit vaporizarea de scorțișoară cu un băț de scorțișoară ca decor și temperatura apei la 99 de grade, am calculat-o ca o diluție din gheață cu o cireșă maraschino înăuntru. Pentru finală am păstrat aceeași băutură rece, dar am extras cafeaua cu aeropress și am folosit 30 ml de cachaca” a mai spus Dan.

În Brazilia

Peste o sută de specialiști la nivel mondial, din lumea selectă a cafelei, s-au luptat pentru un loc de top la mai multe secțiuni: World Latte Art Championship, World Coffee in Good Spirits Championship, World Brewers Cup, și World Cup Tasters Championship, găzduite în cadrul Săptămânii Intenrnaționale a Cafelei, organizată în Brazilia.

”Campionii naționali de pe tot globul au venit să lupte pentru patru titluri mondiale: Cupa Mondială a Brevetelor, Campionatul Mondial de Arte Lumea, Campionatul Mondial de Sală de Competiții și Campionatul Mondial de Cafea Spirtoasă” au scris organiztorii celei mai importante competiții de gen din lume.

Cine este Dan Băcăințan

Dan este campion la cocktailuri pe bază de cafea în țara europeană cu cea mai bogată tradiție în acest domeniu: Italia. El a câștigat competiția Coffee in Good Spirits Championship 2018. Tânărul este consultant și trainer pe probleme de cafea, la Londra, dar și angajat pentru a testa cele mai noi espresoare scoase pe piață de o firmă din Italia.

dan

Dan Băcăințan este din Partoș, Alba Iulia, și a plecat în Italia în anul 2005 la părinții săi care erau deja acolo. Pasiunea sa pentru cafea a început odată cu liceul din Italia (în România începuse, înainte să plece, Liceul Sportiv din Alba Iulia), unde a învățat tot procesul, de la bobul de cafea, până la licidul care ajunge în ceașcă. De fapt, este vorba despre o pasiune pentru cocktailuri și pentru meseria de barman. A studiat mult și învățat totul despre alcool. Apoi a descoperit cafeaua, de care s-a îndrăgostit cu aceeași pasiune. Așa a ajuns să le combine.

FOTO: comunicaffe.it

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax