Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Album dedicat Centenarului. 100 de povești despre istoria municipiului Alba Iulia, din antichitate în prezent

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de miercuri, 20 decembrie, alocarea sumei de 234.900 lei pentru cel de-al patrulea an al Acordului de cooperare încheiat în 2014 între municipiul Alba Iulia, Universitatea „1 Decembrie 1918” şi Muzeul Naţional al Unirii, pentru promovarea patrimoniului istoric unic al orașului.

Printre activitățile propuse se numără realizarea unui album aniversar dedicat Centenarului, „Alba Iulia – Memoria Urbis”, care să cuprindă 100 povești istorice despre istoria municipiului Alba Iulia din antichitate și până în prezent.

Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia propun punerea în evidență a patrimoniului și a evenimentelor prin care municipiul se situează în planul central al istoriei naționale și europene odată cu valorificarea acelor bunuri culturale și istorice care singularizează Alba Iulia într-o serie de localități istorice de mare prestigiu ale Europei și cu reliefarea unor teme de viață urbană care să învie atmosfera orașului de altădată: arhitectura civilă și militară, economia, dar și oamenii surprinși în diverse ipostaze de viață cotidiană, loisirul, viața culturală, bisericească.

În acest sens, prin Hotărârea nr. 184/2014 a Consiliului Local al municipiului Alba Iulia a fost aprobată încheierea unui Acord de Cooperare, cu o durată de 5 ani, prin care se urmărea:

  • maximizarea vizibilității patrimoniului istoric al orașului Alba Iulia prin recuperarea unor imagini de arhivă de acum peste 100 de ani, însoțite de explicații de specialitate
  • valorificarea colecțiilor documentare fotografice existente în Alba Iulia (Muzeul Național al Unirii, Colecția Bach de la Primăria municipiului, colecția de ilustrate de la Arhiva Arhiepiscopiei Romano-Catolice, colecția de ilustrate de la Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Alba și cea de la Biblioteca Batthyaneum)

Astfel, prin implementarea acordului de cooperare se vor pune în siguranță și se vor restaura în fiecare an de derulare a acordului un număr de 250 de plăci fotografice din colecția Muzeului Național al Unirii. Patrimoniul mobil astfel restaurat va constitui baza unei expoziții permanente intitulată „Alba Iulia – o istorie în imagini”, găzduită de muzeul albaiulian.

Pentru realizarea activităților celui de-al patrulea an de realizare a Acordului de Cooperare suma necesară estimată a fost în valoare de 143.000 lei.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia solicită să fie suplimentată suma acordată în baza Acordului de Cooperare (de la 1, pentru cel de-al patrulea an al acordului. Suma urmează a fi utilizată pentru realizarea unui album aniversar dedicat Centenarului, „Alba Iulia – Memoria Urbis”, care să cuprindă 100 povești istorice despre istoria municipiului Alba Iulia din antichitate și până în prezent, care să cuprindă un număr de 500 de pagini (format A4), în tiraj de 1.000 de exemplare.

Pe parcursul celor trei ani de implementare a Acordului de Cooperare au fost conservate/restaurate/valorificate/digitizate/selectate fotografii din Colecția Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia (95 fotografii pe hârtie, 40 plăci fotografice), Arhivele Naționale Alba (100 fotografii și vederi pe hârtie), Primăria Municipiului Alba Iulia (Colecția Arthur Bach – 152 plăci fotografice), Muzeul Unirii (Colecția Adalbert Cserni/Samoilă Mârza – 410 plăci fotografice și fotografii pe hârtie), din Cluj-Napoca (Biblioteca Centrală Universitara, fam Albini), Teiuș (Cr. Fl. Bota), București (Biblioteca Academiei Române, anticaritate). De asemenea, până în acest moment au fost redactate 78 povești în română și engleză.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax