Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

VIDEO: ALEA Alba implementează un ghid al achizițiilor publice de lemn ce va fi propus autorităților din mai multe țări

Publicat

Agenția Locală a Energiilor Alba atrage atenția asupra riscurilor pe care le implică exploatarea irațională a pădurilor, iar în acest sens a elaborat un ghid al achizițiilor publice de lemn și produse din lemn care va fi finalizat până la începutul lunii iulie 2012.

Acest document va fi propus autorităților publice din mai multe țări ale lumii, inclusiv din România, cu scopul de a precede introducerea unor standarde de achiziție corectă a lemnului.

Practic, este vorba despre niște recomandări pe care administrațiile publice sunt invitate să și le asume atunci când organizează licitații pentru achiziție de lemn și produse din lemn. Dintre acestea, printre cele mai importante este principiul verificării provenienței lemnului pe tot lanțul, de la recoltarea lemnului până la produsul achiziționat.

Proiectul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă ce a a avut loc la sediul ALEA Alba în prezența directorului Florin Andronescu, dar și a reprezentantului Direcției Silvice Alba, Petru Bistrae. Potrivit lui Bistrae, în prezent, la nivelul județului Alba se află în curs de certificare o suprafață de 51.000 de hectare de pădure dintr-un total de 82.000 de hectare.

Durata de implementare a proiectului este de 30 de luni, iar bugetul total ce beneficiază de cofinanțare europeană este de 650.000 de euro, din care 45.000 de euro, aportul ALEA.

Obiective ale proiectului:

  • Convingerea unei mase critice de autorități locale europene că achizițiile publice în materie de lemn trebuie să respecte standardele europene de achiziție corectă a lemnului, provenit dintr-o exploatare durabilă a pădurilor;
  • Training pentru un management responsabil al pădurilor dedicat întreprinderilor mici și mijlocii din domeniul exploatării și comercializării lemnului;
  • Creșterea suprafețelor forestiere de pădure exploatate în mod durabil;
  • Încurajarea accesului pe piață al produselor din lemn obținut prin exploatarea durabilă a pădurilor;
  • Prezentarea riscurilor legate de despădurire și de degradarea pădurilor printr-o exploatare irațională.

Coordonator: ICLEI European Secretariat GmbH (Local Governments for Sustainability) – Asociație internaționala de administrații locale și organizații guvernamentale/regionale/locale acționând pentru sustenabilitate.

Membri:

  • 8 membri din 5 țări: ANCI (Asociația Naţională a Autorităților Locale din Italia); Gruppo Forest Stewardship Council Italia (FSC-Italia); Municipalitatea Miskolc – Ungaria; Municipalitatea Madrid – Spania; Fundaţia pentru Comerț – Para el Desarrollo (COPADE) – Spania; Agenția Locală a Energiei Alba – România; Municipalitatea Ravkere – Estonia, la care se adaugă coordonatorul anunțat mai sus.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax