Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri cu viză de flotant la Ceru Băcăinți. Aproape un sfert dintre alegători s-au ”mutat” în comună anul acesta

cabina de vot, alegeri, vot

Publicat

Alegeri cu viză de flotant la Ceru Băcăinți: 23% dintre alegători se află în această situație. Dincolo de procent, numărul vizelor de flotant (44 la 192 de votanți) este mai mare decât la Ciugud (35 la 2756 de votanți), o comună mult mai mare (ca populație) sau aproape de cel de la Ighiu (46 la 4.927 de alegători).

Aproximativ 1,6% dintre alegătorii din județul Alba, au votat la locale pe baza vizelor de flotant. Din acest punct de vedere, județul se situează în media națională, arată datele obținute de Expert Forum. 

O mare excepție se înregistrează la Ceru Băcăinți, cea mai mică comună din Alba. Acolo, procentul de alegători cu viză de flotant a fost de 22,92%. 

Alegerile locale la Ceru Băcăinți au fost câștigate de Ciprian Ștefan Borza (PSD), care a obținut cu 56,10% față de contracandidatul său Ilie Tomuș (PNL ), care a luat 43,89%.

Alegeri cu viză de flotant la Ceru Băcăinți: Practic, dacă în Registrul Electoral erau înscrise 192 de persoane, 44 aveau viză de flotant.

Prin comparație, într-o comună mare, cum este Ciugud, la un număr de 2.756 de persoane aflate în Registrul Electoral, doar 35 erau cu viză de flotant.

La Ighiu, o comună și mai mare, au fost 46 de flotanți la 4.927 de alegători.

Numărul de alegători de acest fel poate influența alegerile într-o comună mică dacă, să zicem, unul dintre candidați își aduce susținători.

Expert Forum (EFOR) a analizat datele privind stabilirea adreselor de reședință înaintea alegerilor locale din 9 iunie 2024.

Analiza se concentrează pe localitățile rurale, întrucât în acestea un număr semnificativ de votanți care își stabilesc reședințe pe ultima sută de metri pot avea un impact mai mare decât în mediul urban.

Reședințe care reprezintă 20-30%, de exemplu, din numărul de alegători de pe liste pot influența rezultatul alegerilor.

În mediul urban nu se observă o astfel de afluență, consideră cei de la Expert Forum.

De unde sunt informațiile

Informațiile au fost solicitate de EFOR de la Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor (D.G.E.P.) pe 17 aprilie și au fost primite pe e-mail abia pe 6 august, deși răspunsul fusese formulat de către MAI pe 10 iulie 2024.

Foto: Arhivă, rol ilustrativ

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate