Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Scrutinul pentru funcţia de RECTOR, în 29 februarie


Publicat

universitate

universitatea 1 decembrie Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia își va desemna rectorul și alţi reprezentanţi în forurile de conducere pentru următorii patru ani. Alegerile pentru funcţia de rector vor avea loc în data de 29 februarie prin vot secret. Cei interesați își vor putea depune candidaturile până în data de 23 februarie.

La fiecare patru ani, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia organizează alegeri atât pentru desemnarea unui nou rector, cât și pentru restul funcțiilor de conducere.

Rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se alege prin vot universal, direct şi secret al tuturor cadrelor didactice şi de cercetare titulare din cadrul universităţii şi al reprezentanţilor studenţilor din senatul universitar şi din consiliile facultăţilor, așa cum s-a decis în vara anului trecut. Durata mandatului de rector este de 4 ani, existând posibilitatea de înnoire o singură dată, în urma unui nou proces electiv sau a unui nou concurs public. O persoană nu poate fi rector al universităţii pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au desfăşurat mandatele şi de întreruperile acestora.

Rectorul desemnat este confirmat prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice, conform legii, iar mandatul rectorului începe la data emiterii ordinului de confirmare.

Alegerile pentru funcția de rector vor avea loc în data de 29 februarie însă până atunci se vor organiza alegeri la nivelul departamentelor didactice şi de cercetare, la nivelul Consiliului pentru studiile universitare de doctorat și la nivelul Senatului.

După ce se va alege un rectorul, se va trece la numirea prorectorilor și a decanilor.

CALENDARUL ALEGERILOR UNIVERSITARE:

– 19 februarie 2016 – alegeri la nivelul departamentelor didactice şi de cercetare, respectiv a consiliului departamentului şi a directorului departamentului, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 15 februarie 2016

– 22 februarie 2016 – validarea alegerilor la nivelul departamentelor

– 23 februarie 2016 – alegeri la nivelul Consiliului pentru studiile universitare de doctorat, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 17 februarie 2016

– 23 februarie 2016 – alegeri pentru consiliul facultăţilor, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 17 februarie 2016

– 24 februarie 2016 – alegeri la nivelul Senatului, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 22 februarie 2016

– 25 februarie 2016 – validarea alegerilor la nivelul Consiliilor facultăţilor şi a Consiliului studiilor universitare de doctorat

 29 februarie 2016 – alegerea rectorului, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 23 februarie 2016

– 10 martie 2016 – avizarea candidaturilor pentru funcţia de decan în Consiliile facultăţilor, ultima zi de depunere a candidaturilor fiind 8 martie 2016

– 11 martie 2016 – numirea prorectorilor cu consultarea Senatului universitar

– în 14 martie 2016, după confirmarea rectorului prin ordin al ministrului se organizează concursuri publice pentru desemnarea decanilor

– 18 martie 2016 – numirea prodecanilor cu consultarea Consiliului facultăţii

– 22 martie 2016 – concurs public pentru desemnarea directorilor centrelor administrativ-funcționale, ultima zi pentru depunerea candidaturilor fiind 18 martie 2016.

Actualul rector al universității, Daniel Breaz a fost ales în luna februarie a anului 2012, fiind singurul candidat pe post, cu 139 de voturi din 155 exprimate.
Daniel Breaz a primit, în anul 2009, titlul de cel mai bun cercetător din lume în Teoria Geometrică a Funcţiilor, acordat de Universitatea din Kyoto (Japonia).
Doctor în matematică din anul 2002, Breaz este autorul a 13 cărţi de specialitate şi a sute de articole de gen, colaborează cu universităţi din Egipt, Japonia, Canada, Turcia şi India şi coordonează o conferinţă internaţională de matematică, organizată anual la Alba Iulia.

Prorectorii aleși la începutul mandatului lui Daniel Breaz sunt: prof. univ. dr. ing. Moise Ioan Achim (prorector pentru cercetare şi relaţii internaţionale) şi Conf. univ. dr. Lucia Căbulea (prorector pentru învăţământ, strategie instituţionala şi calitate)

Decanii universităţii:

Decanii sunt selectaţi prin concurs public, organizat de rectorul nou-ales, la nivelul facultăţilor. La concurs pot participa persoane din cadrul universităţii sau din orice altă facultate de profil din ţară ori din străinătate, dacă primesc avizul majorităţii simple a consiliului facultăţii pentru a se înscrie la concurs. Consiliul facultăţii are obligaţia de a aviza minim 2 candidaţi. Rectorul numeşte prorectorii cu consultarea senatului universitar.

În acest moment UAB are următorii decani:

Facultatea de Istorie si Filologie

Decan- Prof. univ. dr. Ileana Ghemeş

Facultatea de Științe Economice

Decan – Prof. univ. dr. Maria Popa

Facultatea de ştiinţe Exacte şi Inginereşti

Decan – Prof. univ. dr. ing. Ioan Ienciu

Facultatea de Drept şi Stiinte Sociale

Decan – Conf. univ. dr. Ioan Gânfălean

Facultatea de Teologie Ortodoxă

Decan – Prof. univ. dr. Emil Jurcan.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Bărbat din Ocna Mureș, amendat pentru că nu a respectat carantina la întoarcerea din Germania. Alte sancțiuni în județ

Publicat

Un bărbat din Ocna Mureș s-a ales cu amendă după ce nu a respectat măsura carantinării la întoarcerea din Germania. În ultimele 24 de ore, 127 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală au fost sancționate în județ.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid 19.

Potrivit IPJ Alba, în ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat peste 212 polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Au fost controlate 44 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 139 de  mijloace de transport, din care 31 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 1.961 de persoane și au fost făcute verificări la 85 de  obiective de interes precum restaurante, fast food-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 127 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și două care nu au respectat măsurile privind carantinarea.

De exemplu, polițiștii din Ocna Mureș l-au depistat pe un bărbat, de 39 de ani, din oraș, care nu au respectat măsura carantinării și a părăsit locația unde ar fi trebuit să se afle pentru următoarele două săptămâni, ca urmare a faptului că s-a întors din Germania.

Bărbatul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 4.000 de lei, conform prevederilor art. 65 din Legea 55/2020.

”Obiectivul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri”, transmite IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Secțiile de neurologie și ORL ale SJU Alba Iulia, mutate la mansarda policlinicii vechi. În ce stadiu sunt lucrările

Publicat

Lucrările de mansardare a corpurilor de clădire C și D ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia, unde se vor muta secțiile de neurologie, cu 68 de paturi și de ORL (OtoRinoLaringologie), cu 25 de paturi, vor fi finalizate în circa o lună, au transmis reprezentanții instituției medicale.

După terminarea lucrărilor propriu-zise, va începe dotarea și amenajarea spațiilor, cu echipamente medicale și pentru îndeplinirea condițiilor de tratare, consultație, internare etc, care va dura încă 3 luni.

Astfel, după această perioadă (de circa 4 luni), secțiile de neurologie și ORL, care în prezent funcționează la parter, vor fi mutate la mansardă.

Finanțare de peste 10 milioane de lei

Lucrarea a fost finanțată integral de către Consiliul Județean, în subordinea căruia se află spitalul, valoarea proiectului fiind de 10.664.056 lei (cu TVA).

Pe lângă necesitatea de crearea a unor spații adecvate secțiilor de neurologie și ORL (aflate la parter, unde funcționase policlinica), proiectul de mansardare se află în strânsă legătură cu un alt proiect, de modernizare, extindere și dotare a spațiului în care va fi relocată policlinica.

Practic, mansardarea este un prim pas pentru relocarea policlinicii de pe strada Mușețelului, nr. 2, pe Bulevardul Revoluției 1989, nr. 23, în imobilul SJU Alba Iulia, unde funcționase în urmă cu circa 15 ani.

 

Lucrările pentru readucerea cabinetelor policlinicii la parterul spitalului, în vechea lor locație, vor începe imediat după mutarea celor două secții, la mansardă, (respectiv în vara anului 2021) și vor dura circa 1 an și jumătate (respectiv până în 2023).

Datele privind finalizarea lucrărilor sunt estimative și variază în funcție de mai mulți factori.

Funcționarea Policlinicii în imobilul spitalului este necesară atât pentru pacienți, cât și pentru personalul care contribuie la efectuarea actului medical, în primul rând pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să parcurgă drumul dintre cele locații.

Condițiile de confort și dotarea cu aparatură medicală performantă vor duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale furnizate de spital, respectiv la creșterea gradului de satisfacție a pacienților și totodată a adresabilității.

Se va asigura un spațiu optim din punct de vedere al circuitelor funcționale pentru desfășurarea activității de ambulatoriu, prin consolidarea planșeului construcției existente cu deschidere către Bulevardul Transilvaniei, realizarea a două extinderi pentru această clădire și lucrări de compartimentări și finisaje interioare.

Echipamente medicale și aparatură, prin fonduri REGIO

De asemenea, se va realiza achiziția a peste 590 de echipamente și aparatură medicală. Acest proiect este finanțat cu fonduri europene REGIO, gestionate de ADR Centru, fiind câștigat de Consiliul Județean Alba.

Valoarea totală a cererii de finanțare cu titlul ”Extindere, modernizare și dotare în vederea relocării Ambulatoriului integrat al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia” este de 10.700.749,99 lei, dintre care 98% reprezintă finanțare europeană și 2% finanțare proprie, a Consiliului Județean Alba (lider de proiect). SJU Alba Iulia este partener și beneficiar al acestui proiect.

În cadrul Policlinicii, medicii SJU Alba Iulia efectuează consultații de specialitate și tratamente de ambulatoriu în următoarele specialități: alergologie și imunologie clinică, cardiologie, chirurgie, dermatovenerologie, diabet zaharat, nutriție si boli metabolice, endocrinologie, gastroenterologie, geriatrie și gerontologie, obstetrica-ginecologie, interne, laborator analize medicale, laborator explorări funcționale, medicina muncii, medicină sportivă, nefrologie, neurologie, O.R.L., oftalmologie, ortopedie-traumatologie, planificare familială, psihiatrie, psihologie, reumatologie și urologie.

Sursă: Biroul de presă al SJU Alba Iulia

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Un bărbat din Horea și-a bătut mama de două ori într-o singură zi. Polițiștii l-au reținut după trei zile

Publicat

Un bărbat din Horea și-a bătut mama de două ori într-o singură zi. După trei zile, polițiștii l-au reținut și l-au trimis în fața magistraților pentru a se lua o măsură legală față de bărbat.

Potrivit IPJ Alba, la data de 08 martie 2021, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat de 33 de ani, din comuna Horea, care este cercetat pentru violență în familie și încălcarea de către o persoană, împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție provizoriu, a oricăreia dintre măsurile prevăzute și dispuse prin acesta.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în ciuda interdicțiilor de a nu se apropia de mama sa, prevăzute în ordinul de protecție provizoriu emis de către polițiștii din Horea, la data de 05 martie 2021, urmare a faptului că ar fi agresat-o, în noaptea de 05/06 martie acesta s-ar fi deplasat la locuința femeii și ar fi agresat-o din nou.

În cursul zilei de azi, 09 martie, bărbatul va fi prezentat în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, pentru dispunerea măsurilor legale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Șoferul care s-a răsturnat cu TIR-ul pe DN 7, lângă Sebeș, REȚINUT pentru conducere sub influența alcoolului

Publicat

Un șofer din județul Mehedinți care s-a răsturnat cu un TIR luni, 8 martie, pe DN 7, în apropiere de Sebeș, a fost reținut de polițiști. La momentul producerii evenimentului rutier acesta se afla sub influența alcoolului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 8 martie 2021, în jurul orei 14:50, polițiștii din Sebeș au intervenit pe DN 7, în apropiere de municipiul Sebeș, pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale.

Vezi și FOTO: ACCIDENT pe DN7 la intrare în Sebeș dinspre Deva: Un camion încărcat cu piese auto s-a răsturnat

Un bărbat de 42 de ani, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, în timp ce conducea un autotractor în direcția Sebeș – Deva, s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Pe numele său, a fost întocmit dosar penal, pentru conducere sub influența alcoolului, iar ulterior polițiștii l-au reținut pe bărbat, pentru 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate