Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI LOCALE 2016. PNL Ocna Mureș: Cu experiență, cinste și omenie vom duce la bun sfârșit proiectul de oraș „Băile Sărate” 2016 – 2020


Publicat

Foto Ocna Mures sfert interior daca mai incapeAcum 4 ani am început, împreună cu locuitorii orașului Ocna Mureș proiectul de reconstruire a orașului.

Proiectul pe care îl avem acum, noi, PNL Ocna Mureș, pentru următoarea perioadă are ca obiectiv primordial „Băile Sărate”. Este un proiect concret, realist, coerent așa cum nu am văzut la contracandidații noștri (la cei care au un proiect pentru orașul nostru). De ce „Băile Sărate” și nu altceva? Pentru că reconstruirea simbolului vândut al orașului ne obligă să avem soluții concrete și pentru toate celelalte laturi ale dezvoltării orașului Ocna Mureș.

„Băile Sărate” ne obligă să continuăm modernizarea infrastructurii rutiere pe toate străzile orașului și ale localităților aparținătoare. Nu putem lăsa doar străzile principale asfaltate. Spațiile verzi trebuie să fie omniprezente și întreținute, parcurile și aleile pietonale sunt o necesitate atât pentru copii și localnici cât și pentru cei ce vor beneficia de serviciile complexului balnear.

„Băile Sărate” ne obligă să continuăm extinderea infrastructurii de apă și canalizare. Este esențial ca de aceste servicii să beneficieze cât mai multe persoane, cât mai multe locuințe. Apa curentă și canalizarea trebuie să reprezinte normalitatea în Ocna Mureș și localitățile aparținătoare. Fără aceste rețele extinse, corect proiectate și executate, dar mai ales funcționale vom fi doar un orășel uitat pe harta țării și nu un centru balneoclimateric important al României.

Trebuie să susținem dezvoltarea serviciilor din zona turismului (cazare, alimentație publică, servicii către populație etc) pentru că „Băile Sărate” nu înseamnă numai act medical, ci și turism medical, cu tot ceea ce înseamnă acesta. Iar complexul balnear duce evident la creșterea calității și cantității actului medical în Ocna Mureș.

Trebuie să susținem și să adaptăm procesul educațional la noile cerințe din piața muncii pe care le solicită complexul balnear. Atât direct, în activitățile sale, cât și în domeniile conexe pe care le dezvoltă pe economia orizontală. Faptul că am fost un oraș monoindustrial ne-a limitat mult oferta pregătirii profesionale a forței de muncă pe un singur domeniu, cel chimic. Acum suntem în situația de a trebui să pregătim noile generații în alte domenii profesionale decât cele obișnuite pentru Ocna Mureș.

Proiectul de oraș pentru perioada 2016 – 2020 „Băile Sărate” cu toate segmentele sale înseamnă investiții foarte mari. Le vom susține, ca și până acum, parte din bugetul local, parte prin susținerea Consiliului Județean Alba (prin președintele său, domnul Ion Dumitrel), parte din fonduri europene.

Când spunem fonduri europene nu folosim o expresie generală, pentru a impresiona oamenii, ci spunem concret POR axa prioritară 5.2 și 7.1, spunem POCU axele prioritare 4.1 și 4.2. Parte din ele pentru construirea efectivă a „Băilor Sărate” (POR), parte pentru formarea profesională a forței de muncă a orașului, indiferent de etnie, parte pentru incluziunea socială și dezvoltarea structurilor de economie socială pentru grupuri expuse unor riscuri sociale sau economice (POCU).

Faptul că în perioada 2012-2016 numărul de angajați la societățile din oraș a crescut cu peste 350 de persoane, faptul că au început să apară investiții mari și investitori, faptul că tot mai multe societăți din alte localități apelează la forța de muncă din Ocna Mureș ne arată că suntem pe drumul cel bun. Am făcut primii pași, dar mai este încă foarte mult de muncă. Totuși, alături de locuitorii orașului îl vom duce la bun sfârșit, pentru că împreună suntem mai puternici.

Proiectul de oraș pentru Ocna Mureș – 2016-2020 este unul ambițios. Este realist, cu soluții concrete la problemele localității, oferă continuitate și, cel mai important, asigură dezvoltarea și renumele orașului nostru. O dezvoltare impusă de simbolul nostru, pe care alții l-au distrus, și pe care împreună îl vom renaște: Complexul Balneoclimateric de Tratament „Băile Sărate”.

Cu experiență, cinste, omenie vom duce la bun sfârșit Proiectul de oraș Ocna Mureș – „Băile Sărate”. Oamenii știu că ce am promis, am făcut și ce promitem, vom face!

Un Proiect al oamenilor orașului, pentru oamenii orașului.

Silviu Vinţeler – primarul oraşului Ocna Mureş, candidat PNL

PNL Alba – Publicitate electoralăDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Amenajarea unui teren din Alba Iulia pentru construcția de locuințe ANL, din nou la licitație. Alei, parcări și utilități

Publicat

Primăria Alba Iulia reia licitația pentru amenajarea de alei carosabile, trotuare, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber și asigurarea utilităților (apă – canal) pe un teren aflat pe strada Lalelelor, unde în prezent se află în construcție două blocuri ANL.

Față de prima licitație, lansată în luna mai, valoarea estimată a realizării proiectului și a execuției lucrărilor a scăzut cu peste 540.000 de lei. 

Primăria Alba Iulia a lansat joi, 17 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o nouă licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare faza PAC (DTAC) +PT+DDE+CS, asistenta tehnică din partea proiectantului și execuția lucrărilor pentru obiectivul „Viabilizare amplasament pentru construcția de locuințe pentru tineri destinate închirierii – strada Lalelelor Nr. 97A , etapa I, bloc 1 și 2 – Amenajări exterioare, lucrări necesare pentru asigurarea cu utilități (apă-canal)”.

Valoarea totală estimată este de 1.688.700 de lei, fără TVA.

Reamintim faptul că prima licitație, lansată la sfârșitul lunii mai, a fost anulată pentru „Abateri grave de la prevederile legislative care afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.

Valoarea contractului era estimată la suma de 2.232.138 de lei, fără TVA.

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul are drept scop viabilizarea terenului pentru construirea de locuințe pentru tineri destinate închirierii, care se derulează în colaborare cu Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

Prin Planul Urbanistic Zonal (PUZ) – aprobat prin HCL nr. 47/28 februarie 2014, art. 14, s-a propus construirea a 728 de apartamente și funcțiuni complementare aferente.

Ulterior, conform HCL nr. 188/26 mai 2017, art. 14, a fost aprobată modificarea PUZ-ului aprobat în 2014, corelat cu HCL nr. 197/26 mai 2017 privind transmiterea în administrarea către Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a unui imobil (teren) situat administrativ în municipiul Alba Iulia, strada Lalelelor, nr. 2 în suprafață de 4.137 mp, pentru construirea unui cămin studențesc pe amplasamentul blocurilor nr. 32 și 33, din PUZ-ul inițial, astfel numărul de unități locative reducându-se cu 60 de apartamente.

Terenul care face obiectul proiectului este un teren viran, la ora actuală fiind neîngrijit și plin de bălării, o perioadă fiind folosit pentru depozitarea diferitelor materiale care aparțineau Primăriei.

Deoarece și în municipiul Alba Iulia ca și în alte zone din țară există un deficit de spațiu locativ și în special pentru tineri și familii tinere este necesară construirea acestor tipuri de locuințe accesibile tinerilor.

Pe lângă acestea este necesară și amenajarea spațiilor aferente acestora (locuri de joacă, alei pietonale, parcări, spații de odihnă și petrecere a timpului liber, etc.) pentru a se asigura un mediu cât mai plăcut și sănătos.

Proiectul de viabilizare a terenului pentru construire locuințe pentru tineri presupune realizarea aleilor carosabile pentru accesul auto în zonă, amenajarea trotuarelor pentru separarea traficului auto de cel pietonal, rezolvarea scurgerii apelor pluviale prin realizarea unei canalizări pluviale, realizarea iluminatului public și a branșamentelor pentru blocul care va fi construit în zonă de către ANL, amenajarea unui loc de joacă pentru copii, plantații și mobilier urban (băncuțe, coșuri de gunoi, rastel de biciclete) și a platformei pentru amplasarea pubelelor pentru colectarea gunoiului menajer.

Astfel, prin proiect se propune:

  • realizarea unui sistem rutier nou la aleile carosabile, trotuare și parcări
  • colectarea apelor pluviale – prin pante longitudinale și pante transversale vor fi dirijate spre bordură iar de acolo prin gurile de scurgere vor fi evacuate în canalizarea pluvială proiectată
  • aducerea la cotă a căminelor de la rețelele existente în zonă
  • mărirea siguranței în exploatare prin realizarea de marcaje longitudinale și transversale (treceri de pietoni), montarea indicatoarelor de reglementare a circulației
  • montare mobilier urban (coșuri de gunoi, băncuțe, rastel de biciclete)
  • plantații: arbori și arbuști și refacerea zonelor verzi afectate de lucrări
  • realizarea unui loc de joacă pentru copii și a unui spațiu pentru odihnă

  • realizarea iluminatului public, la ora actuală fiind foarte deficitar
  • branșarea blocului care va fi construit de către ANL  în zonă la utilități (electricitate, apă, canalizare menajeră, gaze naturală)

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Nodul rutier de la Sebeș va fi finalizat în iulie. Ministrul Transporturilor: Vor fi gata și bretelele spre Deva și spre Sibiu

Publicat

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat că nodul de la Sebeş, care face legătura între A10, DN1 şi A1, va fi gata în iulie.

“Încă un anunţ: nodul de la Sebeş – care face legătura între A10, DN1 şi A1 – va fi gata în iulie, conform promisiunii constructorului.

Aici va fi o finalizare a nodului în două etape. În prima fază, pe 15 iulie, vor fi terminate bretelele dinspre Deva, iar la final de iulie cele dinspre Sibiu”, potrivit lui Cătălin Drulă.

Totodată acesta a adăugat că are promisiuni din partea constructorului, Asocierea condusă de Aktor, că și lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, tronsonul dintre Alba Iulia și Aiud, va fi dat în folosință în acest an.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

”Trans-Salina” din județul Alba, asfaltată în procent de peste 50%. În zona Ocnișoara va fi construit și un ștrand cu apă sărată

Publicat

Trans-Salina, o șosea din județul Alba, a fost asfaltată în proporție de peste 50%, iar drumul modernizat va ajunge la două sate aproape complet depopulate.

Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare.

Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.

Cei 14 săteni care mai trăiesc în Ocnișoara, nu credeau că vor apuca ziua în care vor vedea asfalt la ei în sat.

”Acum e domnie, asfaltul la poartă. Ne retragem aici, ne place să lucram în grădină, să cosim, liniște”, a declarat Iulica, fiica unei localnice, pentru stirileprotv.ro.

Finanțarea este asigurată prin PNDL 2, beneficiar fiind Primăria Lopadea.

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi va reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie.

La Ocnişoara mai locuiesc doar 14 oameni, iar la Overdem mai sunt circa 35 de locuitori.

Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii.

Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Un calcul simplu arată un cost de aproximativ 163.000 de lei (circa 32.000 de euro) pe cap de locuitor, în ceea ce priveşte investiţia în modernizarea drumului. Autoritățile spun însă că drumul va redeschide rute turistice și va duce la dezvoltarea zonei

Contractul în valoare de 8.005.328,13 de lei este derulat de societatea Drumuri şi Poduri Locale Alba SA.

Ștrand rustic

Investiția în drum a comunei Lopadea Nouă, va fi dublată de una a Consiliului Județean Alba, bazată pe existența unui masiv de sare în acel loc.

Este vorba despre construirea unui ștrand rustic.

”La Ocnișoara se va face un fel ștrand rustic, cum există la Ocna Sibiului. Acolo există niște lacuri cu apă sărată și Consiliul Județean Alba va investi în acea zonă, în tot ceea ce privește utilitățile și amenajarea. Sperăm ca undeva pe anul viitor, pe final, să fie gata. Acum se lucrează la proiect pentru rețeaua de apă” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan.

Președintele instituției, Ion Dumitrel, a declarat la rândul său că la începutul lunii iulie va fi lansat proiectul pentru amenajarea viitoarei investiții.

De asemenea, tot aici se remarcă prezența unui câmp de 3 ha numit „saramură” și o fântână purtătoare de apă sărată, ce izvorăște în permanență de sute de ani.

Fauna și flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul și căpriorul pot fi văzuți în mediul lor natural.

Mii de specii rare de plante, animale și insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naștere a ariei protejate „Pajiștile lui Suciu”( sit de importanță comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajiști stepice, Păduri dacice de stejar și carpen și Tufărișuri.

Sursă foto: Marius Hațegan

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit Crucea Patriarhală de la Arhiepiscopul Irineu

Publicat

Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a primit duminică, Crucea Patriarhală, o distrincție onorifică acordată de Biserica Ortodoxă. 

Distincția i-a fost acordată lui Ion Dumitrel de Arhiepiscopul de Alba Iulia Irineu, ”ca semn al prețuirii și binecuvântării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare depusă în slujba Bisericii și societății pe parcursul anilor”.

Evenimentul a avut loc duminică, după liturghie, la Catedrala Încoronării din Alba Iulia.

Citește și: CALENDAR CREȘTIN ortodox, luna IUNIE 2021: TOATE sărbătorile din Cireșar trecute în Calendarul Bisericesc

Sursă foto: Reintregirea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate