Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI LOCALE 2016: PREZENŢA la VOT în ALBA, la ora 10.00. 7,49% dintre alegători au mers la urne. Judeţul, pe locul 25

Publicat

sectie de votare

sectie de votare Biroul Electoral Central a transmis date oficiale privind prezenţa la vot la alegerile locale 2016, duminică, până la ora 10.00.

La nivel naţional, prezenţa la vot a fost de 7,93%, mai mică faţă de 2012, la aceeaşi oră (8,99%). Cei mai mulţi au fost la vot în judeţele Teleorman, Giurgiu, Olt, Călăraşi, Dâmbpviţa, iar cei mai puţini la Harghita, Timiş, Cluj, Covasna şi Sibiu.

În judeţul Alba, până la ora 10.00, prezenţa la vot a fost de 7,49%, pe locul 25 în top naţional. 6,24% au mers la vot din mediul urban, iar 9,39% de la sate.

Din datele Biroului Eelectoral Judeţean Alba, până la ora 10.00, nu au fost semnalate probleme în secţiile de votare. Totuşi, alegători din unele secţii de vot din Alba Iulia au precizat că procesul de vot durează mai mult, din cauza conexiunii la internet a sistemului informatic anti-fraudă şi scanarea documentelor de identitate.

Vezi şi ALEGERI LOCALE 2016: VOT pentru alegerea primarilor şi consilierilor. TOT ce trebuie să ştii despre scrutinul din 5 iunie

În judeţul Alba, sunt 316.280 cetăţeni cu drept de vot, care au acces la 440 de secţii de votare organizate în localităţi. Aproximativ 61.000 dintre ei sunt din Alba Iulia, care are secţii amenajate în 30 de locaţii.

Citeşte şi ALEGERI LOCALE 2016: MODIFICĂRI în numerotarea secţiilor de votare din Alba Iulia. Locaţiile în care vor fi amplasate şi alte detalii pentru cetăţeni

Comparativ, la alegerile locale din 2012, au votat 56,39% dintre românii înscriși pe liste. Dintre aceștia, 49,88% aau fost din mediul urban și 65,30% în mediul rural. În judeţul Alba, prezenţa la vot a fost de 60,90%.

În judeţul Alba, pe 10 iunie 2012, până la ora 10.00 se prezentaseră la vot 8,63% dintre alegătorii cu drept de vot. La ora 14.00, prezenţa de vot era 27,14% (86.780), la ora 17.00, 40,24%, iar la ora 21.00, 60,90%.

Duminică, 5 iunie, Biroul Electoral Central va informa periodic privind prezenţa la vot. Comunicările sunt programate la orele 10.30, 13.30, 16.30, 19.30 și 21.30, pentru orele de referinţă 10.00, 13.00, 16.00, 19.00 și 21.00.

Colectarea datelor privind prezența populației la vot se va face în timp real, prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), se arată în hotărârea BEC. AICI, informări actualizate din oră în oră.

Prelucrarea și publicarea datelor privind prezența la vot se realizează numai de către reprezentanții STS, precum și de personalul tehnic auxiliar al BEC, desemnat în acest scop.

În ziua votării, informarea opiniei publice privind prezența populației la vot se va face în timp real, prin afișarea pe pagina de internet a BEC, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care figurează în sistemul informatic că s-au prezentat la urne.

De asemenea, BEC, birourile electorale de circumscripție județeană, Biroul electoral de circumscripție al municipiului București și birourile electorale de circumscripție de sector vor furniza zilnic rezultate parțiale, începând cu ora 10.00, din data de 6 iunie, până la stabilirea rezultatelor finale.

Orele la care informațiile vor fi disponibile și date publicității sunt 10.00, 12.00, 17.00, 20.00, iar ora de referință este 8.00, 10.00, 15.00, 18.00.

CINE are drept de VOT. Unde se votează şi CUM

Au drept de vot în 5 iunie 2016 cetățenii români sau cetățenii Uniunii Europene cu domiciliul sau reședința în România, care au împlinit 18 ani până în ziua alegerilor, inclusiv, și cărora nu le-au fost interzise, de către instanță, drepturile electorale.

Pentru a vota, cetăţenii trebuie să prezinte act de identitate valabil (carte de identitate, carte electronică de identitate, carte provizorie de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu, carnet de serviciu militar).

Se poate exprima opțiunea de vot DOAR în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care alegătorii sunt arondați. Adresa exactă a secției la care este arondată o persoană poate fi găsită accesând Registrul Electoral (https://registrulelectoral.ro/).

Dacă nu sunt trecuți în lista permanentă, din cauza unei erori sau pentru că s-au mutat recent în localitate și nu au solicitat expres înscrierea în Registrul Electoral, alegătorii vor fi trecuți pe lista suplimentară.

Pe altă listă, cea complementară, sunt trecuți cetățenii Uniunii Europene cu drept de vot care se află în evidențele Inspectoratului General pentru Imigrări și au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă.

Persoanele care nu se pot deplasa, din cauze medicale sau cele pentru care s-a dispus măsura preventivă a arestului la domiciliu, pot beneficia de urna mobilă, dacă depun cerere scrisă. Solicitări de utilizare a urnei mobile pot fi depuse şi în ziua votului.

Alegătorul primește trei buletine de vot, câte unul pentru primar, consiliu local, consiliu județean.

La secţia de votare, un operator scanează codul numeric personal al persoanei care se prezintă la urne. Dacă este tentativă de vot multiplu sau ilegal, sistemul emite o alertă. La Ministerul de Interne este centru de comandă pentru depistarea tentativelor de vot ilegal.

Dacă un alegător încearcă să voteze de două ori, iar sistemul depistează situaţia, poliţiştii vor interveni şi cerceta cazul. Dacă situaţia un se confirmă, respectivul alegător va fi lăsat să voteze.

Potrivit AEP, „nu există” riscul să se blocheze sistemul dezvoltat în colaborare cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică.

Cu ajutorul sistemului se vor putea centraliza automat informații statistice despre prezență, vârsta și sexul alegătorilor, situaţia în mediile urban și rural.

Sancțiuni:
– Prezența altor persoane în cabina de vot, fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, aceste fapte se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
– Distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice alt mod a listelor electorale, a platformelor program afișate sau a oricăror altor afișe ori anunțuri de propaganda electorală se sancționează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei.
– Comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se sancționează cu amendă de la 2.200 lei la 3.000 lei.
– Determinarea alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și cu interzicerea exercitării unor drepturi.
– Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
– Utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
– Fapta persoanei care votează prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax