Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI LOCALE: Mircea Hava – „Istoria oraşului şi oportunităţile albaiulienilor”


Publicat

Nu voi răspunde criticilor dure, chiar brutale ale adversarilor mei. Vreau să reactualizez sintetic eforturile mele şi ale echipei mele de a repune oraşul Alba Iulia pe harta culturală a regiunii, a României şi a Europei. Reuşitele din domeniul cultural mă recomandă şi ele!

Recunosc, uneori mi-a fost mai la îndemână să zidesc în fapte decât să pun în vorbe. Tocmai de aceea, eforturile făcute în domeniul cultural, dovedite de proiectele concretizate şi transformate în evenimente culturale pentru albaiulieni nu trebuie să rămână doar amintiri.

Vă spun cu toată responsabilitatea: am avut discernământ şi am exploatat patrimoniul istoric al oraşului. Am văzut în memoria locului o valoare culturală cu un potenţial ce nu poate fi măsurat, pentru dezvoltarea sigură, chiar spectaculoasă a Alba Iuliei. Am investit în ziduri şi în instituţii, dar cu un obiectiv bine stabilit: o viaţă mai frumoasă pentru albaiulieni. Pe măsura lor. A fost viziunea mea pentru dezvoltarea durabilă a oraşului. Şi am făcut-o în felul meu. Rezultatele sunt vizibile. Avem o infrastructură atractivă în spaţiile restaurate ale Cetăţii. Ele au fost populate deja cu reuşite evenimente culturale gustate de albaiulieni, recunoscute de către conaţionalii noştri şi de notorietate:, Festivalul Dilema Veche, Concertul Mozart Rocks, Festivalul internaţional de Jazz și multe altele.

Merită, putem şi trebuie să continuăm. Am dovedit că suntem pe drumul cel bun. Într-un oraş frumos, tot mai iubit de locuitorii lui am reuşit organizarea unor evenimente culturale de înaltă ţinută şi de calitate. Alba Iulia a redevenit oraşul în care locuitorii lui, ardelenii, românii sau europenii care ne vizitează petrec împreună momente memorabile la: Zilele Cetăţii Vauban, Festivalul Dilema Veche, Noaptea Muzeelor, Zilele Muzicii, Noaptea Bibliotecilor, Zilele Oraşului, Zilele Filmului Românesc, Ziua Absolventului, în Cetatea Copiilor. Am demonstrat că ştim şi putem să trăim în România, la Alba Iulia, altfel. Mai frumos, mai relaxaţi, mai interesant.

Am demonstrat că la Alba Iulia istoria are viitor! Împreună am redescoperit povestea acestui oraş. Avem toţi de învăţat din ea. A venit vremea ca noi, albaiulienii, să o spunem semenilor noştri şi să o îmbogăţim şi pe viitor! Avem capacitatea de a transforma o viziune în fapte. Ştim că aceasta este viziunea câştigătoare pentru albaiulieni. Valorificând realizările strămoşilor noştri, CETATEA a prins viaţă, s-a transformat în motorul de dezvoltare al urbei şi a generat deja locuri de muncă în servicii şi în turism pentru albaiulieni. Este şansa pe care istoria ne-o oferă aici şi prin intermediul căreia putem să redăm demnitatea şi respectul cuvenit albaiulienilor.

Nu am avut doar aspiraţii, o viziune sau nişte idei. Am găsit soluţii pentru a le pune în practică, pentru a le transforma în realitate! Am atras colaboratori din regiune sau de pe plan naţional (Revista Dilema Veche), chiar european (finanţarea Regatului Norvegiei pentru restaurarea Porţii a V-a); am antrenat parteneriate public-privat, am fost activi şi am câştigat proiecte pe programe culturale şi turistice, care au adus oraşului investiţii de milioane de euro. Am ştiut să redăm oraşului prestigiul istoric şi cultural cuvenit, legitimat prin trecutul lui deosebit. Fundamentul este pus. El trebuie continuat şi îmbogăţit. El merită eforturile noastre puse laolaltă.

Împreună putem reuşi să dăm albaiulienilor ceea ce li se cuvine. Ceea ce ei merită şi apreciază: evenimente culturale deosebite, frumoase, calitative pentru care suntem invidiaţi, pomeniţi, luaţi de model, uneori. Fapt singular în România, prin teledonul făcut de către REALITATEA TV, prin promovarea de pe TVR sau THE MONEY CHANNEL am adus bani în oraşul nostru. CEALALTĂ CAPITALĂ este primul brand turistic de oraş din România, Alba Iulia este singurul oraş românesc înscris în revista UNESCO World Heritage. Am arătat lumii cât de mult ne iubim CETATEA. Am îmbrăţişat-o şi am înscris-o în Guinness World Records (2009).

Am fost vizitaţi de ambasadori şi diplomaţi, de primarii oraşelor cu care oraşul Alba Iulia s-a înfrăţit, parteneri care au vorbit despre frumuseţea oraşului şi a Cetăţii Vauban, despre ospitalitatea localnicilor. Am organizat şi am participat la importante Târguri internaţionale de turism, în România şi în Europa. Scopul nostru era acela de a reda oraşului Alba Iulia şi locuitorilor lui exerciţiul alterităţii. Astfel se pot înmulţii locurile de muncă în domeniul turismului cultural şi al serviciilor asociate.

Am susţinut evenimente culturale care s-au transformat în frumoase amintiri atât pentru albaiulieni cât şi pentru oaspeţii noştri, români sau străini, dar pe care eu şi echipa mea putem şi vrem să le transformăm în habitudini locale. Ele nu pot să rămână doar nişte amintiri, ci trebuie să facă parte din cotidianul nostru prezent şi viitor. Acest vis ne poate împlini viaţa!

Dar pentru ca toate acestea să se întâmple avem nevoie să rămânem împreună! Pentru a continua şi a finaliza ceea ce am început, avem nevoie de încrederea dumneavoastră în 10 iunie!

Mircea Hava

Primarul municipiului Alba Iulia

N.R. Responsabilitatea pentru conţinutul articolelor publicate în secţiunea „Alegeri Locale” aparţine exclusiv candidaţilor, susţinătorilor ori partidelor politice.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

 1. stiri platite

  miercuri, 06.06.2012 at 21:16

  Bine ca v-a dat si voua „alba24” bani sa-l promovati.
  Va manjiti cu primaru ce l-ati lovit pana acum luandu-i bani pt site-ul vostru.
  Se vede ca sunteti cu ursu, adica unde sare banu’ , parca ati fi PNL-isti!

  • moderatorul de serviciu

   miercuri, 06.06.2012 at 21:38

   stiri platite@ alba24 este un ziar , la fel ca unirea, adevarul, gandul, hotnews samd. nu este o tribuna sau instrument de lupta a vreunui partid. Alba24 este , daca vrei, un business de presa. Alba24 are jurnalisti profesionisti, calificati, pentru care aceasta meserie este singurul job, iar pentru aceasta sunt platiti. Alba 24 are aproape 5000 de cititori zilnic si un departament special vinde spatii publicitare sau advertoriale pentru diversi clienți interesati de numarul mare de vizitatori. Daca ai observat stirile platite care nu sunt facute de jurnalistii alba24 sunt marcate, pentru ca nu ne inselam cititorii ca alte publicatii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Lucian Bode: Profesorii cu teze de doctorat plagiate nu vor mai putea preda. Vor avea interzis la Academia de Poliție

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că modificările legislative avute în vedere în următoarea perioadă interzic profesorilor de la Academia de Poliţie „A.I. Cuza” să mai predea la această unitate de învăţământ în cazul în care se dovedeşte că au plagiat tezele de doctorat. 

„Există mecanisme legale, instituţionale care au această obligaţie şi, de altfel, sunt în evaluarea CDNATCU.

Unele, trei la număr, au fost declarate plagiate, altele sunt în evaluare, cu siguranţă, profesorii de la Academia de Poliţie care – Doamne fereşte! – ar avea teza plagiată, demersurile pe care noi le facem, o să vedeţi în lege, vor preciza exact: nu mai pot preda la Academia de Poliţie, dacă au avut o teză care s-a dovedit a fi plagiată”, a declarat Lucian Bode.

Anunțul a fost făcut joi. într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Instituțiile publice, obligate să accepte plata online a taxelor, impozitelor și amenzilor. Inițiativă legislativă a USR PLUS

Publicat

La Camera Deputaților a fost depusă o propunere legislativă prin care instituțiile publice să fie obligate să accepte și plata online a impozitelor, taxelor, amenzilor și altor obligații de plată.

Astfel, ar fi ușurată viața cetățenilor, prin acces la beneficiile tehnologiilor moderne și prin economie de timp și resurse, dar se va realiza și o colectare mai rapidă și eficientă a impozitelor și a taxelor.

„Din 2016, instituțiile publice sunt obligate să accepte încasări și prin cardurile de credit și de debit.

Acum în 2021, este momentul să continuăm modernizarea și să impunem operatorilor economici furnizori de servicii de utilitate publică și instituțiilor publice care încasează impozite, taxe, amenzi, dobânzi, penalități de întârziere, etc. obligația de a accepta și plata online, printr-un sistem electronic modern de plată la distanță”, transmite USR PLUS.

„Prin această inițiativă, respectăm dorința cetățenilor care își doresc să nu mai fie plimbați între diferite instituții pentru a plăti taxe, impozite, amenzi și alte obligații.

Continuăm modernizarea instituțiilor publice și grăbim digitalizarea prin propunerea legislativă depusă. Toți cetățenii vor avea acces la beneficiile tehnologiilor moderne printr-o implementare mai rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor și taxelor pe întreg teritoriul României.

Administrația publică trebuie să conștientizeze faptul că plățile online nu mai reprezintă o noutate pentru cetățenii români. Ne gândim, de asemenea, și la cei care au plecat la muncă în străinătate.

Chiar dacă nu se află în țară, românii din diaspora continuă să plătească taxe în locul bătrânilor rămași acasă. Prin implementarea unui sistem de plată modern, o vor putea face de la distanță, ușor și în timp util”, declară deputatul USR PLUS Brian Cristian.

„E momentul să le oferim românilor motive să aibă încredere în instituțiile statului. Propunem, prin această inițiativă, o abordare coerentă și unitară în digitalizarea administrației publice.

Ea are un dublu rezultat benefic: reduce disconfortul cetățenilor și creează cadrul pentru optimizarea costurilor, dar și a colectării de venituri de către instituțiile publice. E datoria statului român să ofere servicii publice online eficiente și sigure.

Acum, avem și un termen limită pentru atingerea acestui scop: șase luni de la intrarea în vigoare a acestei legi”, declară deputatul USR PLUS de Cluj Viorel Băltărețu.

Proiectul de lege modifică Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, iar termenul de implementare a măsurilor este de maximum 6 luni de la data intrării în vigoare a legii.

Instituțiile publice vor putea decide asupra soluției implementate, în condițiile în care există pe piață și funcționează cu succes numeroase aplicații.

Spre exemplu, Ghiseul.ro, platformă dezvoltată și administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României, ușor accesibilă și la costuri minime pentru instituțiile publice.

Pot fi utilizate și alte soluții software, în paralel sau nu cu Ghiseul.ro, după modelul Primăriilor Baia Mare sau Cluj, care oferă plata online și direct prin pagina web proprie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

WhatsApp își actualizează termenii de confidențialitate, din 15 mai. Primele probleme apar cu autoritățile din Germania

Publicat

Facebook Inc. a primit ordin, de la o autoritate germană pentru protejarea confidențialității să nu mai colecteze datele utilizatorilor germani de pe WhatsApp, în contextul lansării unor noi termeni de confidențialitate la 15 mai 2021.

Potrivit Bloomberg, autoritățile germane consideră că încercarea companiei de a-i determina pe utilizatori să fie de acord cu practica în termenii actualizați nu este legală.

Johannes Caspar, care conduce autoritatea de confidențialitate din Hamburg, a emis o interdicție de urgență de trei luni, interzicând Facebook să continue cu colectarea datelor.

A cerut, de asemenea, unui grup de autorități de reglementare a datelor din Uniunea Europeană să ia măsuri și să emită o hotărâre pentru toate cele 27 de națiuni membre.

Noii termeni WhatsApp care permit recuperarea datelor sunt considerați netransparenți, inconsecvenți și prea largi, a spus el.

Ordinul lovește în esența modelului de afaceri și a strategiei de publicitate țintită a Facebook.

WhatsApp, aparținând de Facebook, a calificat revendicările lui Caspar ca fiind „greșite” și a declarat că ordinul nu va opri implementarea noilor condiții.

Acțiunea autorității de reglementare „se bazează pe o neînțelegere fundamentală” a scopului și efectului actualizării, a declarat compania într-un comunicat.

Gigantul tehnologic din SUA s-a confruntat cu critici globale cu privire la noii termeni pe care utilizatorii WhatsApp trebuie să-i accepte până pe 15 mai.

Facebook Inc nu este la primele probleme în Germania: în urmă cu un an, și Curtea Federală de Justiție din Germania a solicitat companiei să înceteze colectarea automată şi mai ales fără acord specific a datelor utilizatorilor aplicaţiilor sale precum Whatsapp sau Instagram.

În 2019 de autoritatea naţională în domeniul concurenţei a

Gigantul american a depus ulterior recurs contra Oficiului german anti-cartel în faţa unui tribunal care i-a dat câştig de cauză.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

RABLA pentru ELECTROCASNICE 2021, de vineri, 14 mai: Date complete pentru cei care vor să se înscrie în program. Valori și etape

Publicat

electrocasnice

Ministerul Mediului a anunțat că Programul Rabla pentru Electrocasnice începe din data de 14 mai 2021, de la ora 10:00. Deși programul se va desfășura pe etape, înscrierile se fac înainte, indiferent de voucherul dorit.

UPDATE: Deschiderea perioadei de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – vineri, 14 mai, ora 10.00.

Bugetul alocat Programului în anul 2021 este de 75 milioane lei, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului, citat de dcnews.

Modalitatea de accesare a programului

Persoanele fizice vor putea beneficia de oportunitatea de a se înscrie și de a obține unul sau mai multe vouchere.

Din 14 mai, persoanele fizice au la dispoziție 7 zile în vederea înscrierii în program prin crearea contului de utilizator în aplicația informatică.

„Contul de utilizator” este un element de noutate al acestei ediții a programului și permite atât selecția voucherelor, cât și urmărirea statusului acestora.

Pentru eficientizarea procesului de selecție a voucherelor, ediția de anul acesta se va desfășura etapizat.

Etapele de desfășurare a programului:

– Înscrierea persoanelor fizice în aplicație, prin crearea conturilor de utilizator (14 mai-20 mai);

– Etapa I: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe/vase și frigiderele/congelatoarele (21 mai – 03 iunie);

– Etapa II: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte televizoarele, laptopurile și tabletele (04 iunie-17 iunie);

– Etapa III: Selecția voucherelor aferente categoriei din care fac parte aparatele de aer condiționat, uscătoarele de rufe și aspiratoarele (18 iunie – 01 iulie).

Ce trebuie să facă solicitanții

Înscrierea solicitanților în Program constă în crearea contului de utilizator, pentru care se introduc următoarele date: nume, prenume, localitate și județ, cod numeric personal (CNP), adresa de e-mail și numărul de telefon valid.

Beneficiarul are obligația de a încărca CI/BI și declarația pe proprie răspundere pusă la dispoziție de AFM până la momentul utilizării voucherului. Valabilitatea voucherelor este de 15 zile de la data validării acestora de către AFM, termen în care trebuie utilizate la un comerciant validat.

După înscrierea solicitanților prin crearea conturilor de utilizator, demarează etapele de selecție, în aplicația informatică, a voucherelor aferente echipamentelor noi, prima categorie fiind cea a mașinilor de spălat rufe/vase și a frigiderelor/congelatoarelor.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor dintr-o categorie este de 14 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

Concomitent cu înscrierea solicitanților în Program prin crearea conturilor de utilizator, se va desfășura și sesiunea de înscriere în vederea validării comercianților, realizată tot prin intermediul aplicației informatice.

Voucherele alocate

Anul acesta, echipamentele incluse în program și sumele aferente fiecărui echipament sunt:

– 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

– 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasa energetică D;

– 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

– 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

– 400 lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;

– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

– 500 de lei pentru laptopuri;

– 300 de lei pentru tablete.

Cum se predau echipamentele

Altă noutate este faptul că pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția latopurilor și tabletelor vechi. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase, precum și pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program.

Listele cu beneficiarii aprobați vor fi publicate pe site-ul instituției, www.afm.ro, la secțiunea dedicată programului.

Știrea inițială

Programul trebuia să înceapă în 15 decembrie, apoi în 7 mai, 8 mai, iar acum anunțul oficial este pentru data de vineri, 14 mai.

Programul Rabla pentru electrocasnice suferă o nouă amânare, transmit surse din cadrul instituţiei. Programul trebuia să înceapă vineri 8 mai, după cum declarase chiar ministrul Mediului. Nu ar fi la prima amânare, anul trecut programul nici măcar nu a mai fost lansat.

Aştfel, Rabla pentru electrocasnice nu va mai debuta pe 7 mai, aşa cum promitea ministrul Mediului Tanczos Barna, ci abia săptămâna viitoare.

În plus programul va fi modificat, iar cei din industrie se tem că înscrierea le va da bătăi de cap clienţilor.

Înscrierea va fi mai complicată în acest an

Anul acesta, transmit aceleaşi surse din cadrul Ministerului Mediului citate de Antena3, înscrierea va fi ceva mai complicată.

Cei care îşi doresc electrocasnice noi, vor fi nevoiţi să îşi facă mai întâi un cont pe site ul AFM, ceea ce înainte nu era o obligaţie.

Mai apoi, voucherele de reducere vor fi obţinute treptat: întâi pentru electrocasnicele mari şi după, pentru celelalte categorii.

La sfârșitul lunii aprilie ministrul Mediului preciza că programul va avea trei subcategorii pentru a nu se transforma într-un „program de cumpărat televizoare”.

Program focusat pe consum mai mic de energie

Potrivit acestuia, programul se va focusa pe aparatură care va avea consum mic de energie și va avea trei subcategorii.

„Eficiența prin reducerea consumului să fie maximă. Ne concentrăm în prima fază pe mașinile de spălat, frigidere, după care venim cu a doua etapă, probabil la două săptămâni, vom veni cu a doua etapă, pentru laptop, tabletă și televizor, astfel încât să asigurăm pentru familiile care trebuie să doteze gospodăria cu tablete și laptopuri.

Copiii au mare nevoie de asemenea sprijin pentru a putea participa la ore. În ultima fază, la probabil 4 săptămâni de la lansare, venim cu programul pentru aparate de aer condiționat, mașină de uscat rufe și ce mai rămâne.

Ele vor fi disponibile pentru cetățeni pe bugete alocate pe fiecare subgrupă, astfel încât eficiența programului să fie maximă și ca nu cumva să transformăm într-un program de cumpărat televizoare”, a mai spus ministrul.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice” trebuia să înceapă în 15 decembrie, însă programul a fost amânat.

Fostul ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea Fechet anunța că Programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație, pentru cel puțin 100.000 de români.

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) patru produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare, uscătoare de rufe, laptopuri și tablete.

Valoarea voucerelor pentru rabla pentru electrocansnice

Valoarea voucherului pentru fiecare dintre cele 9 echipamente fiananțate este de:

– laptopuri – finanțare de 500 de lei;

– aparate de aer condiționat, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, mașini de spălat vase, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;

– tablete și mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;

– aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

Inițial, Rabla pentru electrocasnice trebuia să înceapă pe 15 decembrie 2020, însă programul a fost amânat din cauza problemelor tehnice apărute la platforma de înscriere on-line.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate