Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri parlamentare de Ziua Națională: Va fi sau nu afectat programul sărbătorii de 1 Decembrie de la Alba Iulia, de scrutin?

Publicat

Alegeri parlamentare de Ziua Națională: Vor fi sau nu afectate evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie de la Alba Iulia, de scrutin?

Este întrebarea pe care a pus-o și Primăria Alba Iulia, la Autoritatea Electorală Permanentă.

Teoretic, în ziua alegerilor orice propagandă politică trebuie oprită. Inclusiv bannerele și afișele trebuie îndepărtate.

Programul evenimentelor de la Alba Iulia are însă în fiecare an o încărcătură politică, motiv pentru care reprezentanții administrației locale au cerut lămuriri de la AEP.

Instituția a răspuns că legea ”nu instituie condiții sau restricții privind organizarea de evenimente culturale, sportive, vocaționale religioase etc pe perioada campaniei electorale sau în ziua alegerilor”.

”Dispozițiile Legii nr. 208/2015 privind campania electorală se referă exclusiv la acele activități de promovare a candidaților la alegerile parlamentare…” precizează AEP.

Chiar dacă legea nu interzice alt tip de evenimente în afara celor politice, Autoritatea Electorală a transmis administrației locale o serie de recomandări.

”În acest context recomandăm evitarea, în ziua alegerilor parlamentare, a acțiunilor specifice campaniei electorale și atragem atenția că, continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, în ziua votării să voteze sau să nu voteze anumiți candidați (…) constituie contravenție.

Totodată arătăm că oferirea de bani, de bunuri sau alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat (…) constituie infracțiunea de corupere a alegătorilor” se mai precizează în nota transmisă primăriei.

Alegeri parlamentare de Ziua Națională: responsabilitatea, la șefii secțiilor de votare

AEP mai precizează că atribuția de a asigura ordinea în localul de vot și în împrejurimi revine președintelui biroului electoral al secției de votare.

Acesta este cel care trebuie să sigure măsurile în secție, dar și în jurul ei, pe o distanță de până la 50 de metri.

Practic, AEP nu cere renunțarea la anumite momente ”clasice” din programul zilei de 1 Decembrie de la Alba Iulia.

Totuși, unele ar putea fi interpretate drept politice. Spre exemplu marșul Solidarității, la care participă mii de oameni anual, unii dintre ei simpatizanți AUR, dar nu numai.

De asemenea, depunerea de către partidele politice a unor coroane de flori ar putea fi considerate evenimente politice cu iz electoral.

Mai mult, vor trebui instituite și restricții legate de consumul de alcool în perimetrul secțiilor de votare, ceea ce înseamnă cea mai mare parte a orașului, inclusiv zona Cetății (în funcție de amplasarea secțiilor).

Rămâne de căzut ce măsuri vor lua autoritățile locale implicate în organizarea evenimentului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate