Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Toate materialele pentru vot ajung sâmbătă la preşedinţii secţiilor de votare

Publicat


stampila de vot

stampila de votPreşedinţii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare vor primi sâmbătă toate materialele necesare procesului de votare, acestea fiind distribuite primăriilor, a anunţat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul Gabriel Oprea a spus, în videoconferinţa care a avut loc vineri, că preşedinţii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare vor prelua, sâmbătă, ştampilele, buletinele de vot şi timbrele autocolante din spaţiile puse la dispoziţie de primari, iar până la ora 18.00, acestea vor trebui să ajungă la sediile secţiilor de votare, sub pază.

Prefecţii, împreună cu preşedinţii Birourilor Electorale Judeţen şi cu reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, au făcut deja instruirile de specialitate cu toţi preşedinţii Birourilor Electorale ale secţiilor de votare.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în 18.550 de secţii de votare din ţară şi 294 în străinătate, pentru scrutin fiind pregătite 20.745.068 de buletine de vot şi 94.220 de ştampile cu menţiunea „Votat”.

Oprea le-a cerut prefecţilor să se asigure că fiecare secţie de votare este dotată corespunzător, în aşa fel încât procesul electoral să se desfăşoare în condiţii normale.

Vicepremierul a menţionat că, potrivit legii, începând de sâmbătă şi până la încheierea activităţii secţiei de votare, atât măsurile de organizare, cât şi cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii sunt în atribuţia preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare.

Oprea a precizat că autoritatea acestuia se întinde şi în afara locului în care se votează, respectiv în curte şi în jurul acestuia, pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 500 de metri. Persoanele care nu respectă dispoziţiile preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare în ce priveşte asigurarea ordinii în sediul în care funcţionează secţia de votare şi în împrejurimi poate fi sancţionat cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Procesul de votare va începe duminică, la ora 7.00 şi se va termina la ora 21.00. Alegătorii vor vota la secţiile la care sunt arondaţi potrivit domiciliului. Persoanele care în ziua votării se vor afla în alte localităţi decât cele de domiciliu vor putea vota la orice secţie din ţară, însă numai după ce vor declara în scris, propria răspundere, că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin.

Oprea a atras atenţia că persoanele care votează de două sau de mai multe ori ori votează fără a avea acest drept riscă între şase luni şi trei ani de închisoare. Aceeaşi pedeapsă este prevăzută şi pentru persoanele care oferă bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumite candidat.

Românii care duminică se vor afla în străinătate pot vota la una din cele 294 de secţii organizate în afara ţării.

Ministrul Afacerilor Interne a atras atenţia cetăţenilor care vor merge duminică la vot să se asigure că au documentele de identitate valabile. Oprea a precizat că Birourile de Evidenţă a Persoanei vor fi deschise pentru eliberarea documentelor de identitate atât sâmbătă, cât şi duminică, în ziua votului.

Alegătorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate preşedintelui Biroului Electoral al secţiei de votare, solicitări care trebuie depuse cel mai târziu până sâmbătă.

Persoanele reţinute, arestate preventiv ori condamnate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest.

Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobilă dacă vor face cereri către preşedinţii secţiilor de votare, însoţite de o copie a hotărârii judecătreşti prin care s-a decis măsura respectivă, precum şi de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului, a mai spus vicepremierul Gabriel Oprea.

sursa: mediafax


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Peste 150.000 de turiști s-au cazat în Alba, în primele 9 luni din 2019. Au stat mai puțin, comparativ cu anul trecut

Publicat

cetate turisti

Peste 150.000 de turiști au ales ca destinație județul Alba, în primele 9 luni ale acestui an. Au fost mai mulți, comparativ cu perioada similară din 2018, dar au stat, în medie, doar 1,87 de zile. În Regiunea Centru, la capitolul utilizarea locurilor de cazare primul loc în top îl ocupă județul Covasna, potrivit celor […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

CODUL RUTIER: Cât ar putea crește amenzile rutiere din 2020, după ce au fost ”înghețate” la același nivel în ultimii 2 ani

Publicat

politist amenda 1

Amenzile rutiere, considerate scumpe de mulți șoferi, au rămas la același nivel în ultimii doi ani. Din 2020 însă, acestea ar putea ajunge până la 22.300 de lei. Guvernul ar putea lua decizia de a alinia punctul de amendă la valoarea actualizată a salariului minim, care ar urma să crească de anul viitor. În acest […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ȘTIREA TA: Locuitori din Sântimbru, Coșlariu și Galtiu, fără curent de câteva ore, din cauza unei avarii la rețeaua electrică

Publicat

curent noaptea

Un cititor Alba24 a sesizat că în Coșlariu, sat ce aparține de comuna Sântimbru, a fost sistată alimentarea cu energie electrică, din jurul orei 18.00. Acesta precizează că situația este similară, și în Galtiu, și în comună și că nu este pentru prima dată când se întrerupe curentul pentru mai multe ore. UPDATE: Reprezentanții Electrica […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bianca Iuga și Alba24, în căutarea modelelor. Grațiela Andrei: ”Dacă nu crezi că ai motive să te admiri, uită-te mai cu atenție”

Publicat

România dă semne că se schimbă și că poate merge spre normalitate, iar modelele noastre sunt de cele  mai multe ori lângă noi. Împreună cu Bianca Iuga, Alba24 a plecat în căutare de modele, de români care îi inspiră și pe cei din jurul lor, de oameni care au ceva de spus, deși nu au […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate