Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI PREZIDENŢIALE: Votezi în străinătate? De AICI poţi DESCĂRCA DECLARAŢIA pe proprie răspundere pe care trebuie să o completezi

Publicat

v

stampila vot 2014 Ministerul Afacerilor Externe a publicat formularul declarației pe proprie răspundere pe care cetățeniii români care vor vota în străinătate la turul doi de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României sunt obligaţi să o completeze.

Potrivit acesteia, românii din Diaspora declară că nu au mai votat şi nu vor mai vota la turul de scrutin din 16 noiembrie 2014. Formularul poate fi completat de titular înainte de a intra în secţia de votare, dar semnarea şi datarea sa se va face în faţa membrilor secţiei de votare.

Descarcă Formular Declaratie pe proprie raspundere cetateni romani strainatate

Potrivit MAE, completarea declaraţiei este o condiţie absolut necesară exercitării dreptului la vot, prevăzută de art. 44 alin. (5) din Legea Nr. 370/ 2004 pentru alegerea Preşedintelui României.

MAE a mai transmis, miercuri, un apel către toţi membrii desemnaţi în birourile secţiilor de votare din străinătate de a “se prezenta în ziua votării la secţiile de votare şi a-şi îndeplini, fără excepţie, atribuţiile care le revin în desfăşurarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale”. Măsura vine în contextul în care Biroul Electoral Central a respins, marţi, solicitarea MAE referitoare la osibilitatea ca membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare care nu se prezintă în ziua votului să poată fi înlocuiţi cu persoanele propuse de minister.

Legea 370/2004 prevede, la articolul 55 litera u şi articolul 56, alin. (1) şi alin. (2) că încălcarea de către membrii birourilor electorale a obligaţiei de a participa la activitatea acestor birouri constituie contravenţie.

Reamintim că la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie mai mulţi cetăţeni români au reclamat că nu au putut să-şi exercite dreptul de vot la secţiile din străinătate.

Vezi AICI lista secţiilor de vot din străinătate.

Monitorul Oficial va tipări pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale 20.945.068 buletine de vot, dintre care 800.000 vor fi trimise la secţiile de votare din străinătate. Conform cererii înaintate de MAE, vor fi confecţionate încă 400 ştampile cu menţiunea Votat, pentru secţiile de votare din străinătate, transmit Guvernul.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax