Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alergia de toamnă la ambrozie: Care sunt simptomele și de ce este foarte periculoasă pentru sănătate

Publicat

Alergia la ambrozie se manifestă puternic la finalul sezonului cald, în toamna. Este cât se poate de periculoasă și accentuează simptomele celor cu astm. 

Ce este ambrozia

Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante din familia Asteraceae, cunoscută și sub numele de „iarba de fân”.

Una dintre speciile cele mai notorii din acest gen este Ambrosia artemisiifolia, sau ambrozie cu frunze de mușețel, care este cea mai comună și răspândită specie de ambrozie și este prezentă în multe părți ale lumii, inclusiv în America de Nord și Europa.

Ambrozia este considerată periculoasă din mai multe motive:

 • Alergen: Ambrozia eliberează polen în aer în timpul sezonului său de înflorire, care poate provoca alergii sezoniere la oameni. Alergiile la ambrozie pot cauza simptome cum ar fi strănut, înfundarea nasului, mâncărimea ochilor, tusea și, în unele cazuri, astmul.
 • Impact asupra sănătății: Pentru cei care suferă de alergii severe la ambrozie, expunerea la polenul acestei plante poate duce la simptome grave și la scăderea calității vieții.
 • Competiție cu culturile agricole: Ambrozia poate fi o buruiană invazivă în culturile agricole. Aceasta concurează cu culturile agricole pentru apă, lumină și nutrienți și poate reduce producția de recolte.
 • Impact ecologic: Ambrozia poate dezechilibra ecosistemele naturale în locurile unde devine o specie invazivă. Ea poate domina și înlocui plantele native, afectând biodiversitatea locală.
 • Costuri economice: Controlul și gestionarea ambroziei în agricultură și în zonele urbane poate fi costisitoare, iar alergiile la ambrozie pot determina costuri semnificative pentru sistemul de sănătate și pentru indivizi.

Din cauza acestor motive, ambrozia este considerată o problemă de sănătate publică și de mediu în multe regiuni ale lumii.

Este important să se controleze și să se gestioneze această plantă pentru a reduce impactul asupra sănătății umane și a mediului.

Simptome alergie ambrozie

Alergia la ambrozie poate provoca o serie de simptome care afectează în special tractul respirator și ochii. Simptomele pot varia în intensitate de la ușoare la severe și pot include următoarele:

 • Strănut frecvent și în serie.
 • Nas înfundat sau curgător.
 • Mâncărime sau senzație de arsură la nivelul nasului sau gâtului.
 • Tuse uscată.
 • Congestie sau senzație de presiune în zona sinusurilor.
 • Mâncărime și iritație la nivelul ochilor (conjunctivită alergică).
 • Lacrimare excesivă a ochilor.
 • Roșeață sau umflarea ochilor.
 • Durere de cap.
 • Urechea plină sau senzație de presiune în urechi.
 • Senzație de oboseală sau iritabilitate cauzată de tulburările de somn asociate cu alergiile.

Pentru unii oameni, simptomele alergiei la ambrozie pot fi mai severe și pot include:

 • Astm: Alergia la ambrozie poate provoca sau agrava simptomele astmului, cum ar fi tusea, dificultatea în respirație și senzația de strângere în piept.
 • Alergie cutanată: Contactul cu ambrozia poate provoca reacții cutanate, cum ar fi urticarie (erupții cutanate roșii și mâncărime) sau dermatită de contact (inflamație și iritație a pielii).
 • Simptome gastro-intestinale: Unele persoane pot dezvolta simptome gastro-intestinale, cum ar fi greață sau vărsături, ca răspuns la expunerea la ambrozie, deși acestea sunt mai puțin frecvente.

Dacă aveți simptome care vă fac să bănuiți că suferiți de alergie la ambrozie, este important să consultați un medic sau un alergolog.

Acesta vă poate ajuta să determinați dacă sunteți alergic la ambrozie și vă poate recomanda tratamente și strategii de gestionare a simptomelor, care pot include antihistaminice, corticosteroizi nazali, medicamente pentru astm și evitarea expunerii la polenul de ambrozie în timpul sezonului de înflorire.

Recomandările Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC)

Sezonul alergiei la ambrozie este în plină desfășurare. În acest context, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) transmite o serie de recomandări privind identificarea, prevenția și tratamentul acestei afecțiuni tot mai răspândite, care afectează semnificativ calitatea vieții pacienților.

Prevalența alergiei la polenul de ambrozie este în creștere la nivel mondial, în principal din cauza schimbărilor climatice și a poluării, care contribuie la creșterea producției și concentrației atmosferice de polen, la prelungirea sezoanelor polinice, precum și la creșterea alergenicității polenurilor. Sensibilizarea la polenul de ambrozie provoacă rinoconjuctivită și astm, iar creșterea duratei sezoanelor polinice provoacă creșterea duratei simptomelor și afectează calitatea vieții pacienților alergici.

În România, durata sezonului în care se manifestă alergia la ambrozie poate varia în funcție de factorii de mediu, dar se manifestă cu precădere în lunile august-septembrie și se prelungește uneori și în luna octombrie.

Care sunt simptomele alergiei la ambrozie

În general, simptomele rinitei alergice se dezvoltă la 1 din 5 copii până la vârsta de 2 – 3 ani, la aproximativ 40% din copiii cu vârsta de până la 6 ani și la 30% din adolescenți.

În zona de vest a României, datele statistice din ultimii 10 ani relevă o tendință îngrijorătoare de creștere a numărului de persoane cu afecțiuni alergice cauzate de ambrozie, care poate ajunge până la 60% dintre cei cu rinoconjunctivită alergică, pacienți care dezvoltă în timp și simptome de astm.

Simptomele respiratorii cauzate de polenul de ambrozie pot fi atât de severe, încât mulți dintre pacienții alergici sunt nevoiți să părăsească orașul în perioada polinică de vârf (lunile august/septembrie).

Simptomele tipice în timpul expunerii la polen includ: strănut (frecvent în salve), obstrucție nazală, prurit nazal și rinoree apoasă anterioară sau posterioară. Inflamația alergică poate progresa și la nivelul ochilor, urechilor, sinusurilor feței și la nivelul faringelui, cu apariția unor simptome adiționale în aceste zone.

Cel mai frecvent se asociază simptomele oculare, manifestate prin prurit, înroșirea ochilor, lăcrimare și edem palpebral bilateral. În formele severe de rinită alergică apare și alterarea calității somnului, a capacității de concentrare și desfășurare a activităților zilnice, sportive sau școlare.

Unii pacienți dezvoltă și astm, manifestat prin episoade de tuse seacă, senzație de lipsă de aer sau de compresiune toracică, respirație dificilă și zgomotoasă, simptome care se pot exacerba în crizele de astm.

De asemenea, copiii cu rinită alergică pot dezvolta sinuzită recurentă, otită medie sau eczemă.

Ce alimente pot afecta starea pacienților

Pacienții alergici la ambrozie pot dezvolta reacții la consumul unor alimente nepreparate termic, precum pepene galben, pepene verde, banană, castravete, cartoful alb, zuchini, ceai de mușetel și păpădie. Cel mai frecvent simptom este reprezentat prin prurit la nivelul buzelor, limbii sau faringelui. Aceste simptome sunt cauzate de reacția încrucișată dintre alergenele din polenul de ambrozia și alimentele menționate.

Cum putem preveni și trata alergia la ambrozie

Cele mai importante recomandări de protecție în timpul expunerii la polenul de ambrozie:

 • Păstrarea ferestrelor mașinii și ale casei închise;
 • Evitarea expunerii la polenuri în perioadele cu nivelul cel mai ridicat;
 • Limitarea drumețiilor;
 • Limitarea greblării frunzelor;
 • Utilizarea aparatelor de aer condiționat în casă și în mașină;
 • Instalarea filtrelor de aer portabile, cu particule de înaltă eficiență.

În ceea ce privește tratamentul, Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, Președinte SRAIC, recomandă vizita la medic, dar și informarea din surse oficiale.

“Terapia farmacologică recomandată de ghidurile internaționale cuprinde produse sigure, eficiente și ușor de administrat, care trebuie personalizată în funcție de simptomele fiecărui pacient de către medic.

Durata terapiei trebuie să acopere toată durata sezonului polinic, cât mai precoce și, în cazul celor cu simptome de astm sa fie prelungită cu încă o lună după încetarea sezonului, deoarece inflamația alergică se menține.

De asemenea, pentru a limita efectele aceste afecțiuni din ce în ce mai răspândite, este nevoie de o informare corectă, din surse oficiale, privind prevenția și tratamentul acesteia”, a declarat aceasta.

O altă opțiune pe care pacienții din România o au la dispoziție este imunoterapia cu alergen (AIT).

“Imunoterapia cu alergen presupune administrarea repetată de alergen la intervale regulate de timp cu scopul de a modula răspunsul imunitar în vederea reducerii simptomelor, scăderii utilizării medicației, cât și pentru a preveni apariția de noi sensibilizări și a astmului.

AIT este singura opțiune terapeutică prin care se modifică evoluția bolii alergice și are potențial curativ. Imunoterapia cu alergen se inițiază cu cel puțin 4 luni înaintea sezonului polinic de ambrozia și are o durată de 3-5 ani, iar beneficiile clinice obținute pot persista ani de zile după finalizarea tratamentului”, a adăugat Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Proiect pilot de măsurare a nivelului de polen în aer

În premieră în România, Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu”, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Universitatea de Șiințele Vieții “Mihai I” și Consiliul Județean Timiș au implementat în Timișoara un proiect pilot de monitorizare în timp real și avertizare a populației asupra aeroalergenelor.

În cadrul proiectului a fost dezvoltată și o aplicație mobilă, care poate fi descărcată de pacienți pe telefoanele mobile.

„Aplicația Alergotel dă informații despre concentrația de polen/fungi din aerul atmosferic în timp real, în paralel cu concentrația altor particule din aer.

Aceste date sunt preluate de la rețeaua de senzori pentru aeroalergene plasată în patru puncte din Timișoara și zona periurbană.

Totodată, aplicația oferă recomandări pentru evitarea expunerii la diferite aeroalergene și informații despre diferitele tipuri de surse de alergene (în prezent fiind disponibile date despre ambrozie, cel mai important alergen în perioada august-septembrie).

Platforma permite utilizatorilor să încarce poze cu zonele infestate de ambrozie, inclusiv cu localizarea acestora.

Pentru pacienții alergici există o secțiune aparte în care aceștia își vor putea înregistra profilul alergic.

Valori extrme ale procentului de ambrozie

Semnalăm că pentru această perioadă se înregistrează valori extrem de crescute ale concentrației polenului de ambrozie, de până la 3200 ppm3, cu mult peste pragul de 30 ppm3, la care pot să apară simptome la pacienții alergici.

Sperăm ca acest proiect să poată fi extins în mai multe zone din țară, pentru a veni în sprijinul cât mai multor persoane alergice”, a declarat Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu.

Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), înființată în 1990, reprezintă cadrul organizatoric național pentru toți medicii specialiști din domeniul alergologiei și imunologiei clinice, precum și pentru alți specialiști ale căror preocupări au legătură cu această specialitate medicală.

SRAIC promovează ridicarea continuă a nivelului profesional și științific al membrilor săi, precum și susținerea acțiunilor de menținere și îmbunătățire a sănătății publice în sfera de pregătire a specialiștilor.

SRAIC este membră a Academiei Europene de Alergologie și Imunologie Clinică (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI) și a Organizației Mondiale de Alergie (World Allergy Organization, WAO).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax