Eveniment
Alertă alimentară în Europa: Conserve cu ton puternic contaminate cu mercur. Raport al ONG-urilor Bloom și Foodwatch
Alertă alimentară în Europa: Conserve cu ton puternic contaminate cu mercur. Asta susține un raport al ONG-urilor Bloom și Foodwatch, făcut public marți, 29 octombrie.
Reprezentanții ONG-urilor Aceștia au testat conserve din mai multe țări din Europa și toate au avut același rezultat: 100% dintre cutii erau contaminate cu mercur”, relevă investigația. Concluziile sunt detaliate de reporterii de la hotnews.ro.
Studiul s-a făcut pe 148 de conserve de ton selectate aleatoriu din cinci țări europene (Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia), iar rezultatele arată că în proporție de 100% au fost contaminate cu mercur.
Potrivit raportului „Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve din cinci țări europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia), iar rezultatul a fost cel de mai sus: contaminare cu mercur.
Organizația de mediu susține că mai mult de jumătate din conserve conțin mercur peste limita maximă stabilită pentru alte specii de pește, respectiv 0,3 mg/kg.
„Nivelurile maxime de mercur în ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite pe baza nivelului de contaminare constatat în ton și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea umană, pentru a asigura vânzarea a 95% din ton”, afirmă sursa citată.
Acestea au fost stabilite la 1 mg/kg pentru greutatea materiei prime proaspete și nu pentru produsul finit în conservă.
„Acesta este motivul pentru care tonul, una dintre speciile cele mai contaminate, are o toleranță maximă admisă la mercur de trei ori mai mare decât cea a speciilor cele mai puțin contaminate.”
Pentru cele două ONG-uri, „nu există niciun motiv de sănătate care să justifice această discrepanță: mercurul nu este mai puțin toxic dacă este ingerat prin ton, contează doar concentrația de mercur din aliment”.
Mercurul substanță toxică pentru om
Mercurul, un metal toxic provenit în mare parte din emisiile centralelor pe cărbune, este considerat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) una dintre cele mai periculoase substanțe pentru sănătatea publică.
În ocean, mercurul se amestecă cu bacterii şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic, care afectează grav sistemul nervos central, relatează sursa citată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News