Economie
Alertă alimentară: Maioneza contaminată cu oxid de etilenă retrasă din magazine. Pe lista figurează și un supermarket din Alba
ANSVSA a emis o alertă alimentară după ce în mai multe magazine din România a fost descoperit un sos de maioneză contaminat cu oxid de etilenă.
Potrivit unei informări ANSVSA, produsul Regal- sos cu maioneză 420 g, care expiră 23.03.2022, a fost retras din mai multe lanţuri de magazine din ţară.
Inspectorii sanitari au explicat că acesta a fost retras din cauza prezenţei oxidului de etilenă într-unul dintre ingrediente.
Alertă alimentară în țară
Interesant este că și producătorul a recunoscut lucrul acesta. Firma European Foods a precizat însă că motivul rechemării de pe piaţă a lotului ”este legat de prezenţa oxidului de etilenă într-unul din ingredientele (guma xantan) utilizate la fabricarea acestui produs”.
Lista magazinelor este prezentată mai jos:
Motivul: prezența oxidului de etilenă, o substanță periculoasă, interzisă în Uniunea Europeană pentru uz alimentar descoperită într-unul din ingredientele (guma xantan) utilizate la fabricarea acestui produs.
„Producătorul consideră că nu există nici un risc pentru sănătatea consumatorilor, dar din respect pentru aceştia, a decis rechemarea acestui lot de produs pentru a elimina orice fel de suspiciune. Celelalte loturi ale acestui produs pot fi consumate fără probleme”, se arată în informarea ANSVSA.
Persoanele care au achiziţionat aceste produse şi doresc rambursarea acestora au posibilitatea să le returneze la magazinul de unde le-au cumpărat şi pe baza bonului fiscal până la data de 15.11.2021.
Lista completă a magazinelor unde a fost distribuit lotul 1450 Regal sos cu maioneză 420 g poate fi consultată
Oxidul de etilenă, substanţă periculoasă înterzisă în Uniunea Europeană pentru uz alimentar
Potrivit ANPC, oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară.
Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor!
Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice.
În prezent, în Uniunea Europeană, este permisă folosirea oxidului de etilenă doar pentru dezinfectarea echipamentelor medicale din spitale şi alte locaţii cu destinaţie medicală.
Toate alimentele contaminate cu oxid de etilenă, un dezinfectant cancerigen interzis în Europa, trebuie retrase de la vânzare din ţările membre ale Uniunii Europene, este mesajul Comisiei Europene către autorităţile responsabile cu siguranţa alimentară”, spune APC România pe siteul insituţiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News