Connect with us
Publicitate

Eveniment

Alertă de gripă aviară. Atenționări DSP Alba pentru locuitori. La ce trebuie să fie atenți când prepară hrana

gaini si rate

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba (DSP Alba) a transmis atenționări pentru locuitori, ca urmare a apariției gripei aviare la o fermă de păsări din județul Maramureș, dar și a confirmării prezenței virusului H5N8 înalt patogen la păsări domestice din țări vecine cu România sau care exportă în România păsări domestice ori produse ale acestora.

Pentru evitarea îmbolnăvirii, cetățenii trebuie să respecte următoarele măsuri generale:

– spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar;

– nu manipulaţi păsări moarte;

– supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave;

– cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate;

– anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;

– acordaţi tot sprijinul personalului sanitar și autorităţilor veterinare;

De asemenea, se recomadă respectarea următoarelor reguli privind prepararea hranei:

– separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate;

– nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate;

– spălaţi-vă pe mâini înainte, între si după manipularea alimentelor crude şi a celor prelucrate termic;

– nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic;

– carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp îndelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C;

– înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar după aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun;

– nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic;

– după manipularea păsărilor sau ouălor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

Gripa aviară este o boală produsă de un virus ce îmbolnăveşte găinile, curcile, fazanii, potârnichile, raţele, gâştele, păsările acvatice şi migratoare. Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de păsări.

Păsările sălbatice migratoare sunt considerate rezervorul natural de virus pentru gripa aviară, ce se transmite celor domestice. Virusul se transmite de la păsări infectate, cadavrele păsărilor infectate, apa, furajele şi hainele care au venit în contact cu acestea, mijloacele auto etc.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate