Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alertă: Facturi false trimise prin email în numele unui furnizor de servicii de telefonie mobilă din România. Recomandări

Publicat

spam În ultimele zile, mai multe persoane au primit email-uri suspecte privind facturi false, care sunt prezentate a fi de la furnizorul de servicii de telefonie Vodafone.

Email-urile au subiectul „Factura ta Vodafone a fost emisă” și aparent au fost trimise de pe adresa „MyVodafone.noreply@vodafone.ro”. Acestea includ un fișier .zip atașat care conține presupusa factură.

Atașamentul conține cel mai probabil un troian care, odată deschis, poate instala malware pe calculatorul de pe care a fost accesat. Malware-ul instalat de troian poate fura informații personale, cum ar fi parolele de la calculator sau conturi ale utilizatorilor. Acesta poate, de asemenea, să permită infractorilor să preia controlul asupra calculatorului infectat.

Notificarea pe email a unor facturi false care pretind a fi de la diverse companii cunoscute este o metodă de distribuire a malware-ului.

Vodafone atrage atenția, pe site-ul propriu, asupra tentativelor de fraudă și totodată oferă informații utile pentru abonați. „Vrem să îți atragem atenţia asupra existenţei unor tentative de fraudă prin mesaje scrise, apeluri telefonice, e-mail sau alte mijloace de comunicare. Deşi ele sunt promovate ca fiind iniţiate de Vodafone sau de către alte firme din România, în realitate sunt efectuate de persoane neautorizate şi urmăresc obţinerea unor câştiguri ilicite”, au transmis reprezentanții companiei.

Vodafone sfătuiește utilizatorii serviciilor oferite de companie să verifice informaţiile înainte să răspundă solicitărilor care promit premii consistente din partea Vodafone România sau din partea altor firme din România în schimbul unor sume de bani sau coduri de reîncarcare, să nu furnizeze date confidenţiale (cod numeric personal, conturi bancare, parole, coduri de reîncarcare etc.) și să evite accesarea paginilor web care pot imita site-ul oficial www.vodafone.ro.

Pentru a identifica o înșelătorie, reprezentanții companiei oferă câteva indicii:

– greşeli ortografice

– modul de adresare este impersonal. Nu sunt folosite date personale – nume, prenume, cod de abonat, etc.

– adresele de email false – dintr-o privire mesajele electronice pot părea ca fiind trimise de Vodafone, dar întodeauna trebuie verificat dacă nu cumva în numele adresei lipseşte o literă sau este înlocuită de alta (exemplu Vodafone/Votafone ) – modificări ce pot fi cu uşurinţă ratate.

– adresa de internet falsă – de asemenea este important să se verifice URL/web address – dacă este autentică, să nu fie neobişnuit de lungă şi să nu includă caractere speciale sau literele substituite prin numere.

– solicitări de acţiune rapidă – de cele mai multe ori utilizatorii sunt îndemnați să acţioneze rapid, dacă nu, vor avea consecinţe de suportat.

„Sfatul nostru este să încerci întotdeauna să găseşti o explicaţie logică sau un motiv pentru care ai fost contactat (dacă nu participi la niciun concurs, nu ai cum să câştigi un premiu, dacă nu ai contract cu o bancă – nu are de ce să îţi solicite date personale etc.)”, mai explică reprezentanții companiei.

sursa: vodafone.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Virusel

    miercuri, 20.04.2016 at 17:50

    Foarte bine sa nu va mai trebuie facturii online si my aconturi

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax