Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ METEO COD PORTOCALIU și GALBEN. Vânt de până la 130 Km/h, ploi și ninsori în ALBA și alte zone din țară, de duminică

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări de vânt puternic și ninsori pentru zilele de duminică și luni, în Alba și alte zone din țară.

La munte va ninge viscolit, iar vântul va avea viteze de până la 130 km/h iar în zonele cu COD GALBEN vântul va sufla și cu 90 km/h

Vezi și ALERTĂ METEO: COD ROȘU și PORTOCALIU în ALBA și alte zone din țară. Vânt de până la 180 Km/h la munte

Avertizarea meteorologică a fost transmisă de reprezentanții mai multor Inspectorate pentru Situații de Urgență din țară.

COD GALBEN: duminică, 23 februarie 2020, între orele 06.00 – 18.00.

Vântul va sufla cu putere în zona montană. La altitudini de peste 1500 m, rafalele vor atinge 80-90 km/ h. În a doua parte a zilei, în nordul Carpaților Orientali va ninge viscolit.

De asemenea, intensificări ale vântului cu viteze în general de 50-55 km/ h vor fi și în nord-vestul țării.

COD GALBEN: de duminică, 23 februarie, ora 18.00 până luni, 24 februarie, ora 18.00

Duminică seara, vântul se va intensifica treptat în cea mai mare parte a țării, La munte vor fi rafale de 80-100 km la oră, iar în Transilvania, Moldova, Maramureș și nordul Crișanei, vântul va atinge 65-80 km pe oră, iar pe arii restrânse 85-90 km/h.

În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare în special luni, cu viteze de 55-70 km/h.

Vor fi precipitatii pe arii extinse, în general moderate cantitativ, în nordul și centrul țării, unde vor fi mai ales ploi.

La munte, cu precădere la altitudini mari, vor predomina ninsorile.

COD PORTOCALIU: de duminică, 23 februarie ora 20.00 până luni, 24 februarie, ora 18.00

În zona montană va avea intensificări susținute cu rafale de peste 110-130 km/h. Temporar va ninge viscolit, diminuând semnificativ vizibilitatea, la început în Carpații Orientali, apoi și în restul zonei montane, la altitudini în general de peste 1.600 m.

Autoritățile sunt în ALERTĂ

În aceste condiții în unele județe s-au constituit Comandamente pentru situații de urgență și s-au stabilit principalele măsuri ce vor fi luate în cazul producerii unor situații de urgență generate de fenomene meteo.

Astfel se recomandă cetăţenilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările menționate, astfel:
ATENȚIE!
În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele și să identificați un spațiu care garantează protecție;
-parcați autoturismul în zone ferite , la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate ;
-dacă vă aflați în autovehicul, trebuie să vă îndepărați, pe cât este posibil, de zona în care vântul suflă cu putere. De asemenea, trebuie să rămâneți în interiorul autovehiculului și să purtați centura de siguranță;
-nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile.

Recomandări ale salvatorilor pe timp de viscol și vizibilitate redusă :

  • Evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică.
  • Dacă deplasarea este absolut necesară, să vă informați, în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip).
  • Urmăriți în mass media buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax