Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alertă pentru populație, în Alba. Materialul lemnos poate fi purtătorul virusului pestei porcine africane

Publicat

Reprezentanții Prefecturii Alba atenționează populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. 

În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfășurată miercuri, 4 decembrie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba, s-au prezentat și dezbătut măsurile care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul județului Alba.

Un semnal de alarmă extrem de important vizează aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală de pe raza localităților Sântimbru, Dumitra, Coșlariu, Galtiu, Ciugud, Totoi, Șeușa, Drâmbar, Teleac, Hăpria, Limba; Galda de Jos, Oiejdea, Berghin, Straja, Henig, alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Mihalț, Obreja, Cistei, Ohaba, Colibi, Secășel, Ghirbom, Vingard, Daia Română, Oarda, Pâclișa, Șard, Ighiu, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Craiva, Tibru, Gala de Jos, Mesentea, Teiuș, Zarieș, unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

„Dorim să atenționăm populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetățenilor din zonele afectate de virusul PPA, să efectueze pe cât posibil acțiuni de dezinfecție a gospodăriilor”, a precizat subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț pe teritoriul județului Alba

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Alba, reunită în ședință miercuri, 4 decembrie, în vederea aprobării planului de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin, a adoptat Decizia nr.5/04.12.2019, prin care se actualizează Programul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț pe teritoriul județului Alba.

În prezent aria afectată este formată din zona infectată pe o rază de 8 kilometri, incluzând unitățile administrativ – teritoriale Berghin, Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia și o zonă tampon pe o rază de încă 5 kilometri incluzând localitățile Mihalț, Ohaba, Șpring, Daia Română, Ighiu, Cricău și Galda de Jos.

„Informăm cetățenii că există un punct de dezinfecție în localitatea Dumitra. Îndemnăm populația să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcționarea corespunzătoare a acestuia. Totodată comunicăm cetățenilor interesați, că animalele vor putea fi transportate în alte localități, doar însoțite de un formular de mișcare și fișa de inspecție întocmită de medicul veterinar din localitatea de proveniență.

Primarii tuturor unităților administrativ teritoriale din județ vor organiza ședințe de instruire ale Unităților Locale de Sprijin, ședințe în care va fi prezentat Programul de Măsuri transmis, precum și măsurile dispuse pentru combaterea bolii și atribuțiile unităților locale de sprijin.

Totodată atenționăm gestionarii fondurilor de vânătoare să respecte cu strictețe măsurile luate prin Decizia nr.4/28.11. 2019 a CLCB Alba, precum și prevederile Ordinului ministrului apelor și pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, art 10, aliniat 1:

<În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km și zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreți și cotele de recoltă aprobate pentru speciile șacal, vulpe, cioară grivă și coțofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda „la pândă” și „la dibuit”, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului>”, a precizat subprefectul județului Alba, Nicolae Gheorghe Mera.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax