Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Alertă pentru populație, în Alba. Materialul lemnos poate fi purtătorul virusului pestei porcine africane

Publicat


Reprezentanții Prefecturii Alba atenționează populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. 

În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfășurată miercuri, 4 decembrie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba, s-au prezentat și dezbătut măsurile care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul județului Alba.

Un semnal de alarmă extrem de important vizează aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală de pe raza localităților Sântimbru, Dumitra, Coșlariu, Galtiu, Ciugud, Totoi, Șeușa, Drâmbar, Teleac, Hăpria, Limba; Galda de Jos, Oiejdea, Berghin, Straja, Henig, alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Mihalț, Obreja, Cistei, Ohaba, Colibi, Secășel, Ghirbom, Vingard, Daia Română, Oarda, Pâclișa, Șard, Ighiu, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Craiva, Tibru, Gala de Jos, Mesentea, Teiuș, Zarieș, unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

„Dorim să atenționăm populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetățenilor din zonele afectate de virusul PPA, să efectueze pe cât posibil acțiuni de dezinfecție a gospodăriilor”, a precizat subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț pe teritoriul județului Alba

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Alba, reunită în ședință miercuri, 4 decembrie, în vederea aprobării planului de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin, a adoptat Decizia nr.5/04.12.2019, prin care se actualizează Programul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț pe teritoriul județului Alba.

În prezent aria afectată este formată din zona infectată pe o rază de 8 kilometri, incluzând unitățile administrativ – teritoriale Berghin, Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia și o zonă tampon pe o rază de încă 5 kilometri incluzând localitățile Mihalț, Ohaba, Șpring, Daia Română, Ighiu, Cricău și Galda de Jos.

„Informăm cetățenii că există un punct de dezinfecție în localitatea Dumitra. Îndemnăm populația să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcționarea corespunzătoare a acestuia. Totodată comunicăm cetățenilor interesați, că animalele vor putea fi transportate în alte localități, doar însoțite de un formular de mișcare și fișa de inspecție întocmită de medicul veterinar din localitatea de proveniență.

Primarii tuturor unităților administrativ teritoriale din județ vor organiza ședințe de instruire ale Unităților Locale de Sprijin, ședințe în care va fi prezentat Programul de Măsuri transmis, precum și măsurile dispuse pentru combaterea bolii și atribuțiile unităților locale de sprijin.

Totodată atenționăm gestionarii fondurilor de vânătoare să respecte cu strictețe măsurile luate prin Decizia nr.4/28.11. 2019 a CLCB Alba, precum și prevederile Ordinului ministrului apelor și pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, art 10, aliniat 1:

<În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km și zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreți și cotele de recoltă aprobate pentru speciile șacal, vulpe, cioară grivă și coțofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda „la pândă” și „la dibuit”, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului>”, a precizat subprefectul județului Alba, Nicolae Gheorghe Mera.


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO/VIDEO Accident GROAZNIC în Sibiu: Trei tineri morți, altul în stare gravă și două mașini facute praf

Publicat

Trei tineri au murit, iar altul este în stare gravă după impactul dintre două autoturisme produs, vineri seara, pe DJ 106, lângă Sibiu, scrie Romania24. Potrivit IPJ Sibiu, în urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că șoferul unui autoturism, in vârstă de 19 ani, pe fondul vitezei excesive, a pătruns pe sensul opus de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO/ VIDEO: Un tânăr din Alba își caută jumătatea la ”Gospodar fără pereche”. Care este povestea lui Călin Hîrlea

Publicat

Călin Hîrlea este născut în județul Alba, are 34 de ani și este proprietarul unei pensiuni din localitatea Vidolm, pe care a ridicat-o cu mâinile lui și pe care vrea s-o împartă cu o viitoare soție. Nu și-a găsit sufletul pereche până acum și s-a gândit că show-ul ”Gospodar fără pereche” e locul potrivit pentru […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Platformele subterane de colectare a gunoiului la Alba Iulia. Investiția din bugetul local va fi de 2,5 milioane euro

Publicat

Valoarea lucrărilor pentru amplasarea a 134 de platforme subterane pentru colectarea deșeurilor în orașul Alba Iulia, investiție ce urmează să fie făcută în acest an, va fi de 11,7 milioane lei. Documentația intră la aprobare în ședința Consiliului Local de joi, 27 februarie. În ședința din 27 februarie urmează să fie aprobată actualizarea indicatorilor tehnico-economici […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Un ghid din Alba Iulia a sărbătorit Ziua Internațională a Ghidului de Turism strângând chiștoacele aruncate în zona Cetății

Publicat

Cristian Kalanyos, un albaiulian care lucrează ca ghid turistic în Cetatea Alba Carolina a sărbătorit, vineri, într-un mod inedit Ziua Internațională a breslei sale, culegând chiștoacele de țigări aruncate de trecători pe spațiul dintre Porțile I și II ale Cetății. Bilanțul demersului său a fost impresionant: 500 de mucuri de țigări strânse de pe o […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate