Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Alertă pentru populație, în Alba. Materialul lemnos poate fi purtătorul virusului pestei porcine africane

Publicat


Reprezentanții Prefecturii Alba atenționează populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. 

În cadrul ședinței Centrului Local de Combatere a Bolilor Alba, desfășurată miercuri, 4 decembrie, la sediul Instituției Prefectului – Județul Alba, s-au prezentat și dezbătut măsurile care trebuie întreprinse în vederea combaterii pestei porcine africane la nivelul județului Alba.

Un semnal de alarmă extrem de important vizează aprovizionarea persoanelor fizice cu lemne din pădurile proprietate personală de pe raza localităților Sântimbru, Dumitra, Coșlariu, Galtiu, Ciugud, Totoi, Șeușa, Drâmbar, Teleac, Hăpria, Limba; Galda de Jos, Oiejdea, Berghin, Straja, Henig, alba Iulia, Micești, Bărăbanț, Mihalț, Obreja, Cistei, Ohaba, Colibi, Secășel, Ghirbom, Vingard, Daia Română, Oarda, Pâclișa, Șard, Ighiu, Bucerdea Vinoasă, Cricău, Craiva, Tibru, Gala de Jos, Mesentea, Teiuș, Zarieș, unde s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, sau se află în imediata apropiere a zonelor infestate.

„Dorim să atenționăm populația asupra pericolului reprezentat de faptul că materialul lemnos poate fi purtătorul virusului PPA, existând astfel riscul contaminării întregilor gospodării cu pesta porcină africană. De aceea, recomandăm cetățenilor din zonele afectate de virusul PPA, să efectueze pe cât posibil acțiuni de dezinfecție a gospodăriilor”, a precizat subprefectul Nicolae Gheorghe Mera.

Măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț pe teritoriul județului Alba

Unitatea Locală de Decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Alba, reunită în ședință miercuri, 4 decembrie, în vederea aprobării planului de măsuri pentru combaterea focarului de pestă porcină africană din Fondul de Vânătoare nr.36 Berghin, a adoptat Decizia nr.5/04.12.2019, prin care se actualizează Programul de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistreț pe teritoriul județului Alba.

În prezent aria afectată este formată din zona infectată pe o rază de 8 kilometri, incluzând unitățile administrativ – teritoriale Berghin, Sântimbru, Ciugud, Alba Iulia și o zonă tampon pe o rază de încă 5 kilometri incluzând localitățile Mihalț, Ohaba, Șpring, Daia Română, Ighiu, Cricău și Galda de Jos.

„Informăm cetățenii că există un punct de dezinfecție în localitatea Dumitra. Îndemnăm populația să-l utilizeze, iar primarii să se ocupe de funcționarea corespunzătoare a acestuia. Totodată comunicăm cetățenilor interesați, că animalele vor putea fi transportate în alte localități, doar însoțite de un formular de mișcare și fișa de inspecție întocmită de medicul veterinar din localitatea de proveniență.

Primarii tuturor unităților administrativ teritoriale din județ vor organiza ședințe de instruire ale Unităților Locale de Sprijin, ședințe în care va fi prezentat Programul de Măsuri transmis, precum și măsurile dispuse pentru combaterea bolii și atribuțiile unităților locale de sprijin.

Totodată atenționăm gestionarii fondurilor de vânătoare să respecte cu strictețe măsurile luate prin Decizia nr.4/28.11. 2019 a CLCB Alba, precum și prevederile Ordinului ministrului apelor și pădurilor nr. 673/2019 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic, art 10, aliniat 1:

<În zona afectată definită ca aria calculată cu o rază de 13 km de la cazul de pestă porcină africană, compusă din zona infectată cu o rază de 8 km și zona-tampon de 5 km în exteriorul zonei infectate, se recoltează întregul efectiv de mistreți și cotele de recoltă aprobate pentru speciile șacal, vulpe, cioară grivă și coțofană, prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin metoda „la pândă” și „la dibuit”, în termen de 30 de zile de la confirmarea virusului>”, a precizat subprefectul județului Alba, Nicolae Gheorghe Mera.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Mediului vrea să interzică exportul de lemn în spațiul extracomunitar. Pentru UE nu se poate lua această măsură

Publicat

Costel Alexe, noul ministru liberal al mediului, apelor și pădurilor, a declarat joi seara la Digi24 că Guvernul ia în calcul interzicerea exporturilor de bușteni în țările care nu sunt membre ale Uniunii Europene. Potrivit acestuia, o asemenea măsură nu este posibilă și în spațiul intercomunitar, pentru că legislația UE nu permite o asemenea măsură […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Cugirul s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare. Bradul de Craciun a fost aprins, iar în centrul orașului au pornit colindele

Publicat

Cugirul a intrat în spiritul Crăciunului. Vineri, în centrul orașului, a fost inaugurat tradiționalul brad de Crăciun și a fost aprins iluminatul festiv de sărbători.  Luminițele de Crăciun au fost aprinse de primarul Adrian Teban și și viceprimarul Călin Furdui, alături de elevii care au obținut cele mai bune rezultate la învățătură în decursul anului, […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Zilele cu cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, analizate cu o aplicație a The NY Times. Statusul orașului: periculos

Publicat

Cea mai mare poluare a aerului din Alba Iulia, în perioada 2016 – 2019, a fost înregistrată anul trecut. În două zile din lunile mai și noiembrie, valorile particulelor în suspensie (PM 2.5) într-o singură oră au fost de peste 30 de ori mai mari decât limita maximă admisă pentru întreaga zi.  Cotidianul american The […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 100 de unitați de alimentație publică din Alba verificate și amenzi date de inspectorii DSVSA

Publicat

comercianti piata

Inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au verificat, în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie, un număr de 135 de unități de alimentație publică, cu scopul prevenirii toxiinfecțiilor alimentare. Au fost controlate unități de alimentație publică care desfășoară activități în domenii precum fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerț cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate