Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALERTĂ: Primul caz de coronavirus, înregistrat în România. Este vorba despre o persoană din Gorj. VIDEO: Declarații OFICIALE

Publicat

Primul caz de coronavirus din România a fost confirmat. Este vorba despre o persoană din localitatea Prigoria, din județul Gorj. În această seară au fost anunțate rezultatele tuturor testelor realizate persoanelor care s-au întâlnit cu italianul bolnav care a vizitat România. 

O persoană a fost infectată, iar o adoua este suspectă. Rezultatul pozitiv a fost confirmat de Institutul ”Matei Balș” din București. Informația a fost confirmată de către Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Prigoria

Pacientul este asimptomatic, nu prezintă semnele infectiei cu coronavirus și nu are febră, ceea ce arată că virusul este încă în perioada de incubație.

UPDATE: Pacientul  este un bărbat, o persoana tânără, în vârstă de 25 de ani, care se află pe lista persoanelor care  au intrat direct în contact cu italianul care a fost în România. Tânărul este angajat la firma italianului infectat cu COVID-19, care a fost în România. Mai sunt 33 de probe trimise la analize, recoltate de la persoane care au intrat direct sau indirect in contact cu italianul.

UPDATE: Pacientul din Gorj va fi transferat la București și internat într-o zonă special amenajată de la Institutul Matei Balș. Șapte membri din familia acestuia sunt deja în carantină, izolate la domiciliu, sub pază. Alte 14 persoane care au avut contact direct cu italianul se află în carantină timp de 14 zile. Analizele vor fi reluate și evoluția fiecăreia dintre persoanele respective va fi monitorizată în permanență.

transport roman coronavirus

UPDATE: Românul infectat cu coronavirus a ajuns la București și a fost internat la Institutul Matei Balș

Primul român infectat cu noul coronavirus a ajuns, joi dimineața, la Institutul Matei Balș din Capitală. Acesta a fost transportat din Gorj, acolo unde, potrivit autorităților, a fost izolat la domiciliu de două zile.

„Transportul s-a desfășurat în condiții normale pentru astfel de situații și nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane. Bărbatul care a contactat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD din cadrul ISU Dolj dotată corespunzător și având condiții de izolare totală a pacientului.

De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenții de tip CBRN (situații de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, au transmis, joi dimineață, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Adrian Streinu-Cercel la Digi24: „Este vorba de două camere special amenajate care beneficiază de duşuri chimice şi care conţin câte un pat în momentul de faţă şi pot fi extinse la două paturi şi o zonă de laborator unde se lucrează probele acestor pacienţi.

Sistemul e nu intră nimic, nu iese nimic.

Tratamentul este patogenic, şi respectiv simptomatic dacă apar simptome. Daca persoana e asimptomatică s-ar putea să nu fie nevoie de niciun fel de tratament special.

UPDATE Declarații Oficiale: Ministrul Sănătății și secretarul de stat Raed Arafat au susținut o declarație  de presă.

Ministrul Sănătății a confirmat primul caz de infectare cu coronavirus. ”Pacientul este din Gorj și imediat după ce va ajunge la București va intra în schema de tratament. Starea lui este bună, nu prezintă simptome și nu trebuie să ne alarmăm. Mai avem în lucru 33 de teste din acea zonă, iar rezultatele vor fi comunicate imediat ce este posibil”, a declarat ministrul Sănătății.

Secretarul de stat Raed Arafat: ”Un echipaj de la ISU Dolj cu autospeciala cu izoletă sunt plecați de la Craiova pentru preluarea pacientului pâna la Spitalul Matei Balș. La domiciliul pacientului mai sunt șapte persoane, toate sunt testate negativ. Însă, fiind în contact direct, ele vor rămâne la domiciliul, sub pază, 14 zile, apoi vor fi testați. Transportul pacientului se va face în condiții de siguranță la București.

Familia persoanei infectate cu coronavirus, în carantină și cu pază la domiciliu

Raed Arafat: Familia este carantinată complet și păzită pentru protecție. Vor intra în contact doar cu persoane foarte bine protejate. Ei rămân acasă, e mai confortabil decât într-un centru de carantină. Nu sunt copii acolo, dar sunt persoane în vârstă. S-a instituit pază ca să se evite intrarea vecinilor curioși în contact cu persoane potențial infectate.

Victor Costache: Se face o anchetă epidemiologică amănunțită pentru a vedea cu cine a mai intrat în contact persoana care a fost diagnosticată cu coronavirus. Persoana a intrat în contact direct cu italianul în vârstă de 71 de ani. Mai sunt 33 de testări în lucru, persoane din apropierea cazului, iar mâine se vor afla rezultatele. Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, pacientul italian și de 2-3 zile testăm toți contacții lui și de abia am identificat unul pozitiv. De asemenea, alt aspect pozitiv e că e într-un mediul rural, deci nu e dintr-o zonă urbană foarte populată.

Raed Arafat: Persoana diagnosticată miercuri seară a fost de două zile în izolare la domiciliu. S-a micșorat probabilitatea să transmită mai mult. Din familie mai sunt câteva persoane care nu au fost depistate pozitiv cu coronavirus.

Marcel Vela: Facem un apel la calm și la urmarea recomandărilor Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a fost un mod pentru a vă prezenta că știm cum să ne pregătim. Fac un apel la calm, la înțelepciune și cu siguranță românii, noi ca și natiune vom trece peste această provocare.

Victor Costache și Raed Arafat nu au dorit să facă public vârsta pacientului și nici localitatea din județul Gorj unde acesta are domiciliul.

Se pare că 50 de persoane aiu intrat în contact cu cetățeanul italian care a fost în Gorj și Dolj. 

Autoritățile fac apel la calm. Toate persoanele care au intrat în contact cu acesta vor fi puse în carantină, imediat.

Autoritățile române au stabilit traseul italianului prin România

Reamintim că un italian în vârstă de 71 de ani, bolnav de coronavirus, a vizitat România unde s-a întâlnit cu mai multe persoane.  Autoritățile române au stabilit traseul acestuia. Bărbatul infectat cu coronavirus a intrat în contact cu zeci de oameni din momentul în care a ajuns în Oltenia.

Acestora li se adaugă pasagerii care care au mers cu el în avion atât pe drumul dinspre Italia spre Craiova, cât şi invers. Numai în aeronavă, 44 de pasageri și angajaţi ai companiei aeriene au stat în imediata lui apropiere.

Italianul a stat în România câteva zile şi s-a plimbat prin mai multe localităţi din Oltenia. Din datele obţinute de autorităţi, traseul bărbatului arată astfel:

– 18 februarie: ora 23,45, bărbatul de 71 de ani, împreună cu fiul său de 10 ani, ajung pe Aeroportul Internaţional Craiova cu o cursă de Bologna
– de la aeroport, italianul merge la o firmă de închirieri auto din Craiova unde închiriază o maşină cu care pleacă spre comuna Bâlteni, din judeţul Gorj
– 19 februarie, puţin după miezul nopţii, italianul şi fiul său ajung în satul Peşteana, la socrii
– 19 februarie, italianul îşi lasă copilul la bunici, în Peşteana, iar el pleacă spre Târgu Jiu. Aici locuieşte într-un apartament pe care îl deţine
– 20 februarie, bărbatul merge la Primăria Drăguţeşti din Gorj pentru a-şi plăti taxele şi impozitele locale
– 20-21 februarie, bărbatul are mai multe întâlniri de afaceri, în special în Târgu Jiu
– 22 februarie, italianul se întoarce la socrii săi, în Peşteana, îşi ia copilul şi pleacă spre Craiova. Aici, predă angajaţilor firmei de închirieri auto maşina şi merge la Aeroportul Internaţional. În jurul orei 14 pleacă spre Bologna într-un avion plin de oameni. În Italia medicii îl consideră suspect de coronavirus.
-25 februarie, medicii din Italia confirmă că bărbatul este infectat cu cronavirus. Autorităţile din România intră în alertă. Toate persoanele care au intrat în contact cu bărbatul sunt căutate pentru a fi testate de medici.

foto generic Romania24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax