Connect with us
Publicitate

POLITICA

Alexandru Pereş: Orașul Ocna Mureș este un adevărat „poligon de încercare” pentru om și natură

Publicat

Senatorul PDL Alexandru Pereş s-a referit, în conferinţa de presă de vineri, şi la problema oraşului Ocna Mureş, pe care-l descrie drept un adevărat „poligon de încercare” pentru om și natură. În opinia acestuia, “în ultimii ani, dezastrele, mai mult sau mai puțin tragice, s-au abătut cu furie pe aceste meleaguri” şi solicită finalizarea studiului geologic, deja comandat, pentru această zonă.

“Acum aproape 4 ani, ploile torențiale din oraș și din jurul orașului, au măturat pur si simplu un cartier întreg, distrugând case și gospodării, dar și vieți omenești. A urmat apoi un alt fenomen, deja cunoscut pentru o parte dintre locuitori, și anume prăbușirea magazinului Plus și crearea unui nou crater, lac sau gaură în pământ, care înspăimântă și acum pe cei neavizați, localnici sau vizitatori! Se întâmpla în 22 decembrie 2010!”, spune senatorul.

În opinia sa, orașul „lacurilor sărate” create de “mâna omului, din greșeli condamnabile acum, nu au nici în acest moment un răspuns cu privire la provocările viitorului! Privind pe YouTube momentul prăbușirii, rămâi îngrozit de posibilele efecte ale unei activități umane necontrolate și nesecurizate îndeajuns! Deocamdată, aceste surpări sunt oarecum sub observația specialiștilor în geologie și minerit și se pare e exista și o strategie, în lucru încă, pentru  securizarea și controlarea acestor fenomene”.

Politicianul observă că “mai nou însă, suspiciunile unei recidivări pare a resuscita momentele dificile din istoria recentă a localității”.

S-a referit şi la “defrișările, tăierile de masă lemnoasă”, pe care le descrie ca “realități zilnice în județul Alba” şi despre care susţine că “poate nu ar trebui mediatizate și discutate, pentru liniștea locuitorilor din Ocna Mureș, mai ales. Că tăierile sunt controlate și legale, că au un efect economic corect, nu suntem noi cei care trebuie să decidă! Sunt instituții ale statului care veghează, cum ar fi Prefectura, Direcția Silvică, administrația locală etc”.

Semnalează că problema este a momentului, precum și a procedurii urmate.

“La nici 4 ani de la ultimele dezastre și în lipsa unui răspuns clar, a unei strategii de viitor a localității, consider că nu era momentul unei intervenții pe fondul forestier de pe Dealul Banța! Repetarea, Doamne-ferește!, a dezastrelor din anul 2010, ar putea fi „agățate” de această acțiune, de altfel normală și corectă, a Direcției Silvice Alba.

Vine vara! Poate o vară cu intemperii greu de suportat, așa cum am mai avut în județul Alba. Cu ploi torențiale și cantități mari de apă, iar pericolul unor viituri este cel mai mare pentru subsolul orașului Ocna Mureș și evident, pentru locuitorii săi”, a precizat Pereş.

Din acest motiv, solicită Prefecturii şi prefectului Gheorghe Feneșer să urgenteze finalizarea studiului geologic, deja comandat, pentru această zonă. Și, de asemenea, să ajute la relansarea economică din zonă, precum și la eforturile de ecologizare a zonei lacurilor sărate de la Ocna Mureș, mai cere senatorul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax