Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alexandru Pereș: ”Peste 80% dintre senatorii PNL nu vor vota legea prin care se limitează mandatul primarilor”

Publicat

alexandru peresSenatorul Alexandru Pereș a declarat că va vota împotriva iniţiativei legislative potrivit căreia aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii locali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive. A afirmat că a luat această decizie chiar dacă inițiatorii proiectului sunt colegi de-ai săi, considerând că ”în afară de șefii de stat, restul aleșilor locali îşi pot păstra mandatul atât cât dorește electoratul”. De asemenea, acesta se așteaptă ca peste 80% dintre colegii săi să voteze la fel.

Reamintim că deputaţii au adoptat tacit un proiect de lege potrivit căruia nicio persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, consilier judeţean, preşedinte consiliu judeţean decât cel mult pentru două mandate. Acesta a fost adoptat tacit deoarece termenul de dezbatere şi vot final din 15 octombrie a fost depăşit.

În acest caz, Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, iar Senatul este for decizional. Iniţiativa aparţine deputaţilor PDL Cezar Preda (deputat de Buzău) şi Gheorghe Udrişte (deputat de București).

Senatorul de Alba, Alexandru Pereș a afirmat că în momentul de față această propunere legislativă se află la Senat pentru a fi repartizată la comisii, pentru ca ulterior să intre în dezbaterea Plenului Senatului. Potrivit aceastuia, propunerea are o viziune de atac la principiul constituțional, la articolul 36 din Constituție. Prin ea se adaugă o nouă condiție pentru a fi ales și anume să nu fi deținut deja consecutiv două mandate de ales local și se crează premisele unui viciu de neconstituționalitate.

”Această soluție legislativă reprezintă o răsfrângere a dreptului de a fi ales. În plus, nu rezultă dacă mandatele succesive pot fi de aceeași natură. De exemplu, ai două mandate de primar și urmezi un mandat de consilier local sau invers. Aceste lucruri nu sunt trecute în această propunere legislativă”, a ținut să sublinieze senatorul Alexandru Pereș.

Contactat de către Alba24, Alexandru Pereș a precizat că personal va vota împotriva proiectului legislativ, chiar dacă inițiatorii acestuia sunt colegi de-ai săi. De asemenea, acesta se așteaptă ca peste 80% dintre colegii săi să voteze la fel.

Pereș a încheiat spunând că ”lucrurile din administrația locală se dezvoltă în ani, iar a fi primar este ca o școală, în care experiența se învață în timp. În afară de șefii de stat, restul aleșilor locali pot să-și păstreze mandatul atât cât dorește electoratul.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax