Connect with us
Publicitate

AIUD

Alexia Iulia Mărginean din Aiud, tânăra speranță a tenisului românesc. Este pasionată de jocul Simonei Halep


Publicat

Avea 7 ani atunci când a început să practice sport. Îşi dorea mult să nu stea în casă, aşa că a început să meargă la înot, tenis, baschet şi fotbal şi le-a dus pe toate, în paralel, timp de un an de zile. Dintre cele patru, cel mai mult i-a plăcut tenisul şi a simţit că s-a îndrăgostit de acest sport odată ce a început să participe la diferite turnee. Faptul că mergea acolo şi le şi câştiga, a motivat-o să meargă mai departe şi să vadă până unde poate ajunge, scriu jurnaliștii de la Hotnews.ro, care i-au dedicat un articol în cadrul campaniei ”Generația de mânine, susținut de companie din județul Alba.

Alexia îşi aminteşte că a întâlnit o adversară în faţa căreia a pierdut primul ei meci. Nici acum nu poate uita sentimentul de tristeţe şi deznădejde pe care îl resimţea: „la fiecare punct pierdut îmi dădeau lacrimile”. Era primul turneu la care participa, iar scorul a fost 6-1, 6-2 pentru adversara ei.

Deşi la început i s-a părut ciudat sentimentul pe care i-l dădea mânuirea rachetei de tenis, Alexia s-a obişnuit rapid cu tot ceea ce presupuneau antrenamentele. Are norocul că face parte dintr-o generaţie puternică de jucători, care o motivează să tragă mai tare şi să fie din ce în ce mai bună, să obţină performanţele pe care şi le doreşte.

Deşi la început i s-a părut ciudat sentimentul pe care i-l dădea mânuirea rachetei de tenis, Alexia s-a obişnuit rapid cu tot ceea ce presupuneau antrenamentele. Are norocul că face parte dintr-o generaţie puternică de jucători, care o motivează să tragă mai tare şi să fie din ce în ce mai bună, să obţină performanţele pe care şi le doreşte.

Alexia împreună cu jucătoarea ei preferată, Simona Halep

O admiră pe Simona Halep şi vede în ea o jucătoare de la care are multe de învăţat: „îmi place foarte mult stilul ei de joc, motivaţia de pe teren şi loviturile ei”. Iar faptul că munceşte foarte mult pentru fiecare punct este pentru Alexia un exemplu demn de urmat.

Programul ei de zi cu zi presupune şcoală, antrenamente, teme, învăţat, după care îşi rezervă un timp doar pentru ea. Atunci, de obicei, se uită la filme sau urmăreşte diferite tutoriale pe internet. Cel mai des se uită la video-uri cu explicaţii despre tenis, filmuleţe care includ slow motions şi analize ale unor situaţii din diferite meciuri.

De multe ori se opreşte asupra meciului Simonei Halep cu Sloane Stephens din finala de la Roland Garros. O ajută să vadă cum şi-a găsit Simona motivaţia să lupte până la capăt şi să câştige meciul şi, implicit, turneul.

O încântă faptul că vede în modelul ei o jucătoare de tenis ambiţioasă, care nu a renunţat şi care a rezistat uimitor până în ultima clipă: „mi-a plăcut că se mișca foarte bine pe teren chiar și spre sfârșitul meciului”.

Dar, după cum putem vedea, pasiunea pentru tenis depăşeşte graniţele terenului. Pe lângă video-urile pe care le urmăreşte, Alexiei îi place foarte mult să deseneze şi se foloseşte de acest talent pentru a schiţa tot felul de lucruri despre tenis şi despre jucători.

Aşa cum a fost şi în cazul ei, le recomandă copiilor care vor să se dedice lumii tenisului, să muncească: „să facă totul pentru tenis, să facă sacrificii ca să poată să ajungă departe și, dacă vor să continue, să fie dornici și motivați”. Pentru ea, atitudinea și munca fac diferența între un sportiv mediocru și unul bun, dar mai ales dorința de a face tenis.

Asta poate fi observat şi în evoluţia ei de-a lungul anilor. Parcursul Alexiei a fost unul impresionant: în doar trei ani de când începuse antrenamentele, a reuşit să devină dublă campionă naţională şi să aibă şase victorii fără a pierde un set.

Avea 10 ani atunci când a fost medaliată cu aur la Campionatul Naţional pe Echipe, la categoria ei de vârstă. Acesta a fost şi cea mai frumoasă amintire pe care Alexia o are din lumea tenisului.

Rememorează că a fost un turneu desfășurat pe o căldură foarte mare şi că a muncit din greu pentru fiecare punct. Şi-a dorit atât de mult să câștige naționalele, încât a dat tot ce a putut ca să reușească şi, în final, şi-a îndeplinit dorinţa.

Ca obiective, locul 1 este visul cel mare, însă şi munca şi sacrificiile pe care un jucător de tenis trebuie să le facă pentru a ajunge acolo sunt pe măsură. Ajutorul părinţilor este unul esenţial pe tot acest parcurs, iar Alexia le este pe deplin recunoscătoare pentru eforturile pe care ei le fac pentru ca ea să-şi împlinească visul.

Dacă ştie că părinţii ei îi sunt alături şi o susţin la fiecare punct, asta este cel mai important lucru pentru ea: „când știu că îi am pe ei în spate, o să strâng din dinți și o să merg până la capăt!”.

Îşi dă seama şi de importanţa ajutorului financiar, fără de care nu ar putea să meargă la atât de multe turnee importante. Toate aceste experienţe o ajută pe ea să înveţe, să se perfecţioneze şi să aibă ocazia să joace cu tenismene mai bune decât ea.

Atunci când vine vorba de realizări, pentru Alexia sunt importante toate meciurile pe care le joacă la turnee importante. Spre exemplu, vorbeşte cu pasiune despre calificările la turneul „Les Petits As”, una dintre cele mai importante competiţii de tenis dedicate juniorilor. Acolo, deşi a pierdut în primul tur, în trei seturi, simte că a avut foarte multe de învăţat de la adversara ei, o jucătoare englezoaică.

Relaţia cu oamenii din lumea tenisului este foarte importantă. Alexia apreciază la cei din jurul ei politeţea, respectul şi sinceritatea. Fiind o fire vorbăreaţă, a reuşit să se împrietenească cu toţi jucătorii de tenis cu care se întâlneşte la turnee. Despre Radu Gheorghe, antrenorul ei, spune că este un om foarte calm, care reuşeşte să comunice foarte bine cu ea atunci când se află pe teren. De fiecare dată când greşeşte îi explică pe îndelete ce s-a întâmplat, pentru ca ea să nu mai repete greșeala.

Alexia este o persoană căreia îi place foarte mult să înveţe şi care găseşte motivaţia să îşi ducă planurile până la capăt. Până acum a mers la multe turnee de tenis și a trebuit să lipsesc de la școală, lucru care a determinat-o să nu acorde o atenţie pe cât de mare şi-ar fi dorit performanţelor şcolare: „mi-ar fi plăcut să merg la mai multe concursuri de tip olimpiade, la istorie sau matematică”.

Cu toate astea, spune că materia ei preferată este limba şi literatura română. Îi place foarte mult să scrie compuneri, tocmai de aceea ţine un jurnal în care scrie tot despre tenis, despre antrenamentele pe care le desfăşoară sau, pur şi simplu, despre viața ei obișnuită.

Anul acesta, Alexia a trecut la categoria superioară de vârstă, Juniori 14 ani, şi a demonstrat că jocul ei se ridică la nivelul adversarelor cu vârste mai mari. La turneul internațional de categoria 2, International Championships of Romania, Alexia a avut un rezultat excelent. Toată munca depusă şi antrenamentele intense, plus mentalitatea de luptătoare, au ajutat-o pe sportiva în vârstă de 13 ani să câştige turneul şi să primească cupa de campioană.

Mai mult, tot în 2019, în cadrul turneului Tennis Europe Under 14, desfășurat în luna mai pe terenurile Centrului Naţional de Tenis, Alexia, alături de Sophya Devas (Marea Britanie), a câştigat finala în faţa Carei Maria Meşter şi a Mariei-Daciana Ciubotaru cu 6-3, 6-2.

Ambiţia şi perseverenţa o vor ajuta şi de acum înainte pe Alexia să îşi va folosească toate resursele de energie pentru a continua pe drumul spre performanţă. Faptul că îi place să înveţe de le cei mai buni ca ea şi că îşi dedică cea mai mare parte a timpului visului ei, o vor ajuta să ajungă acolo unde îşi doreşte: o mare jucătoare de tenis.

Sursa: Hotnews.ro

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Profesoară din Alba, pe scena Galei SuperTeach: „Am vrut să devin o învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev”

Publicat

Ana Scutelnicu, profesoară la Școala Primară Geomal și la Școala Gimnazială Stremț, a urcat recent pe scena Galei SuperTeach, unde a povestit cum a fost experiența la clasă după absolvirea cursurilor de Mentalitate Deschisă în Educație.

La Gala SuperTeach au urcat pe scenă rând pe rând parte din profesorii absolvenți ai cursului de Mentalitate Deschisă în Educație, facilitatori de Mentalitate Deschisă în Educație, elevi, autorități, fondatorii SuperTeach și antreprenori implicați în evoluția școlii românești. Toți pentru același obiectiv: transformarea educației din România. Toți cu același deziderat: „Teachers First”.

„Am vrut să devin învățătoare, dar o învățătoare altfel decât cea pe care am avut-o eu. O învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev, să caute potențialul în fiecare dintre ei. SuperTeach a fost cel care m-a dus pe mine un pas mai departe. (…)

Mentalitatea nu se schimbă peste noapte, dar mentalitatea deschisă a devenit un mod de viață pentru mine și este fantastic pentru că e aplicabilă în toate domeniile în care interacționez cu ceilalți. (…)

Învăț de la elevii mei. Nu, nu sunt o învățătoare perfectă. Învăț, dar învățăm împreună. Eu să fiu învățătoarea lor, ei să fie elevii mei și este fantastic. Energia pe care o simt în fiecare zi cu mentalitatea deschisă îmi dă putere să merg mai departe. Cea mai importantă lecție pe care eu am învățat-o la SuperTeach este aceea că schimbarea este un îndemn la acțiune, este un verb. Nu cade din cer, nu este o ploaie, ci ea se află în mâinile noastre și este și o datorie. O datorie față de generațiile care urmează”, a spus Ana Scutelnicu.

* de la minutul 1:41:00. 

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Sergiu Pașca, tânărul cercetător din Alba, finanțare pentru o cercetare revoluționară a creierului uman cu ajutorul tehnologiei

Publicat

sergiu

Cercetătorul român, originar din Aiud, Sergiu Pașca, beneficiază de susținerea Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai într-un program denumit „Big Ideas”. 

Grație finanțării, Sergiu Pașca, alături de o echipă complexă de savanți, are posibilitatea să ducă la un alt nivel cercetările asupra creierului uman pe care le derulează.

Potrivit neuroscience.stanford.edu, două grupuri de cercetători de la Stanford abordează aceste probleme de lungă durată.

Citește și: Articol în The New York Times despre Sergiu Pașca, tânărul savant din Aiud. Pune lumea medicală în fața unei descoperiri geniale

Ca parte a programului Big Ideas in Neuroscience al Institutului de Neuroștiințe Wu Tsai, ele creează noi tehnologii și conexiuni între discipline care au potențialul de a transforma radical acest domeniu.

Citește și: Sergiu Pașca, tânărul savant de renume mondial din județul Alba a mai obținut un premiu internațional pentru cercetare

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai finanțează cu un total de peste 5,5 milioane de dolari aceste eforturi ale cercetătorilor.

Sergiu Pașca este unul dintre cei care beneficiază de finanțare pentru cercetare.

Programul condus de Sergiu Pașca

Programul Stanford Brain Organogenesis, condus de Sergiu Pasca și Karl Deisseroth, își propune să creeze și să împărtășească o nouă platformă tehnologică pentru a permite oamenilor de știință să studieze în mod direct dezvoltarea creierului uman.

„Modelele animale au fost de mare ajutor, dar în cele din urmă trebuie să fim de acord că avem nevoie de modele mai bune ale creierului uman pentru a transpune descoperirile fundamentale, pacienților noștri din clinică”, a spus Pașca.

 

„Din fericire, apelul pentru idei mari a venit chiar când un set de tehnologii puternice erau în curs de dezvoltare în campus, care ar putea face acest lucru posibil pentru prima dată”.

Echipa lui Sergiu Pașca a dezvoltat o abordare specială pentru a transforma celulele pielii pacienților și a voluntarilor sănătoși în agregate celulare care seamănă cu anumite regiuni ale creierului.

În 2017, laboratorul său a arătat că aceste culturi 3D, cunoscute și sub numele de organoizi, ar putea fi cultivate împreună pentru a forma circuite miniaturale și funcționale ale creierului uman – pe care Pasca le-a numit asembloizi.

„Ne-am dat seama că această serie de progrese tehnologice ne-ar permite să accesăm aspecte inaccesibile anterior, ale dezvoltării creierului uman și, în cele din urmă, să creăm un nou domeniu al neuroștiinței umane la nivel molecular”, a spus Pașca.

Vezi și: Sergiu Pașca și soția sa, Anca – descoperire de importanță mondială într-un proiect comun de cercetare, legat de copii

De exemplu, echipa lui Pașca a folosit recent această platformă pentru a crea modele de lucru ale circuitelor creierului uman implicate în tulburări motorii, cum ar fi ALS, combinând sferoizi ai țesutului cortical, spinal și muscular și permițându-le să formeze în mod natural conexiuni funcționale.

Grupul are acum capacitatea de a modela o varietate de circuite neuronale implicate în schizofrenie, dependență și alte tulburări, prin combinarea de sferoizi care imită peste o duzină de regiuni diferite ale creierului.

Institutul de Neuroștiințe Wu Tsai este dedicat înțelegerii modului în care funcționează creierul atât când este sănătos, cât și în boală.

Comunitatea de cercetare combină mai multe discipline, inclusiv neuroștiințe, medicină, inginerie, psihologie și educație.  ab24 Descoperirile care decurg din aceste colaborări vor transforma înțelegerea creierului uman, vor oferi tratamente noi pentru tulburările creierului și vor promova sănătatea creierului pe tot parcursul vieții.

Cine este Sergiu Pașca

Sergiu Pașca este profesor de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Stanford și director al Stanford Neurosciences Institute Stem Cell Core.

El se concentrează în primul rând pe dezvoltarea de noi abordări pentru studierea dezvoltării creierului uman și pentru descoperirea mecanismelor tulburărilor neuropsihiatrice.

Sergiu Pașca s-a născut şi a crescut în Aiud, remarcându-se încă din anii şcolii generale şi ai liceului. A obţinut mai multe premii în timpul şcolii, atât la olimpiadele şi competiţiile judeţene, cât şi la cele naţionale.

În 2001, a fost şef de promoţie al Colegiului Naţional „Titu Maiorescu”, cu media generală 10 în cei patru ani de studiu. Apoi a beneficiat de admiterea onorifică (media 10) la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca.

Are titlul de doctor în cercetare, iar în anul 2012, această instituţie de învăţământ i-a conferit premiul pentru cea mai bună cercetare postdoctorală.

A primit şi premiul pentru „Cel mai bun student român din străinătate” din partea „Ligii studenţilor români din străinătate”, dar și distincția de Cetăţean de onoare al municipiului Aiud.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT pe raza localității Tărtăria: O persoană a fost rănită după ce un automobil s-a răsturnat

Publicat

politie, IPJ, masina politie, girofar, politie ziua

O persoană a fost rănită ușor marți seara, în jurul orei 19.00, pe raza localității Tărtăria, într-un accident rutier. 

Potrivit reprezentaților IPJ Alba, pe DN 7, un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. În urma răstrunării, o persoană a fost rănită ușor.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DSP Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2

Publicat

Direcția de Sănătate Publică Alba cumpără reactivi de laborator și consumabile în valoare de peste 880.000 de lei, pentru a putea determina anticorpii anti SARS-COV-2. 

DSP Alba a lansat marți, 22 iunie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru furnizarea de reactivi de laborator și consumabile medicale necesare pentru analizatorul automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800.

Valoarea totală estimată este de 885.050 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică efectuează în momentul de față determinarea SARS-COV-2 în exsudatul nazal și faringian prin metoda RT-PCR și se dorește o diversificare a activității în acest domeniu și cu determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 din serul persoanelor care au trecut prin infecția cu acest virus și a persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul anti SARS-COV-2.

În urma achiziției unui Analizator automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgM și IgG), model MAGLUMI 800 este necesar asigurarea kit-urilor și consumabilelor aferente funcționării aparatului.

Astfel, vor fi achizitionați reactivi și consumabile medicale necesari utilizării/funcționării analizatorului automat de imunologie cu chimiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor anti SARS-COV-2 (IgG și IgM), model MAGLUMI 800, pe o perioadă de 12 luni.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate