Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alice Ghile din Sălaj, câștigătoarea Marelui Premiu al Festivalului-concurs național de folclor „Mureș, pe marginea ta” Ocna Mureș

Publicat

Marele Premiu la ediția din acest an a Festivalului-concurs național de folclor „Mureș, pe marginea ta” de la Ocna Mureș, cel mai vechi festival de folclor din Transilvania, a fost câștigat de tânăra Alice Ghile din Sălaj.

Evenimentul s-a desfășurat, duminică, la Casa de Cultură ,,Ion Sângerean” din Ocna Mureș. Și-au dat concursul tineri interpreți din întreaga țară.

Concurenții, proveniți din diferite zone ale țării, au continuat tradiția acestui important festival-concurs, care a ajuns în acest an la cea de-a XXXV-a ediție.

„Festivalul– concurs național de folclor „Mureș, pe marginea ta” este un proiect cultural-artistic de promovare a tinerilor interpreți de folclor muzical care și-a dovedit și păstrat valoarea prin cei care au obținut premii de-a lungul timpului și astăzi sunt nume importante ale scenei românești.

Evenimentul are ca scop conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural național material și imaterial, dar și promovarea tinerilor interpreți de muzică vocală tradițională din România”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură.

Concursul a fost jurizat de personalități marcante din domeniul muzicii tradiționale românești care, prin activitatea lor susținută contribuie substanțial la promovarea, valorificarea și conservarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial:

  • Alina Stan, lector univ. dr. catedra de folclor – Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca
  • Roxana Gibescu, doctor în muzică, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, etnomuzicolog, reprezentant al Casei de Discuri Electrecord
  • Nicolae Plută, licențiat în muzică la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, solist vocal al Ansamblului Folcloric al Județului Alba.

Câștigătorii festivalului-concurs

În urma jurizării, Marele Premiu a fost câștigat de Alice Ghile din Sălaj.

Premiul I a fost obținut de Petronela Popa din Suceava.

Premiul II a revenit Flaviei Maria Sabo din Sălaș.

Premiul III a fost câștigat de Maximiliana Poienar din Alba Iulia.

Invitații festivalului

Spectacolul folcloric din cadrul festivalului de anul acesta i-a avut ca invitați pe Ilie Medrea (câștigător al Marelui Premiu la ediția din anul 1994), Mirela Mănescu Felea (câștigătoare a Marelui Premiu la ediția din anul următor), Roxana Reche (câștigătoarea Marelui Premiu la ediția din anul 2005), Floricica Moga (câștigătoarea Marelui Premiu la ediția din anul 2003), Vasile Raul Balogh (câștigător al Marelui Premiu la ediția de anul trecut), Nicolae Plută și Dorina Narița.

Acompaniamentul muzical al întregului eveniment a fost asigurat cu măiestrie de Orchestra Ansamblului Folcloric al Județului Alba, dirijată de Alexandru Pal. Gazdele culturale ale evenimentului au fost membrii Ansamblului folcloric ,,Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și Virgil Moga, cei care au susținut un moment artistic în deschiderea serii de duminică.

foto: Silviu Ciontea – fotograf oficial Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax