Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Altă întrebare, n-avem! De ce tac „struții” din fruntea partidelor din Alba, în legătură cu protestele?

Publicat

ovidiuCu regret vă informăm că aproape nici un politician din Alba nu este interesat de cel mai mare marș de protest din ultimii ani, desfășurat la Alba Iulia. Mii de oameni au ieșit în stradă, au inundat ulițele orașului și și-au strigat nemulțumirea pe la geamurile lor. Cu toate acestea, nici o reacție! Nici o organizație locală de partid n-a reușit să emane o idee, un comunicat de presă, o declarație publică… în condițiile în care este totuși vorba despre o mișcare de stradă masivă care se desfășoară în viața publică a comunității.

Nici un biceps n-a tresărit pe tentaculele fleșcăite ale acestor partide, semn al unei înțelegeri rudimentare a ideii de comunitate, dar totodată și unul al înțelegerii perfecte a noțiunii de gașcă.

”PSD, ciuma roșie!” – nici un pic de indignare? Niște priviri social-democrate au scanat, pe sub perdele, mulțimea adunată în intersecția de lângă sediul PSD: n-au apucat, săracii, să stingă la timp lumina. Declarații? Despre ce? Despre miting?  Care miting? Fii serios! Despre poziționare legată de acțiunile guvernului? Nici atât! Ce, ești nebun? Să ne dea afară? Mulțimea trece, pietroaiele rămân. Nu ești de acord cu manifestația? Bine, spune-o public! Poate votanții tăi chiar așteaptă asta. Poate chiar ai argumente valabile pentru ei. În loc de asta, ”lasă, că vă servim peste patru ani cu alte povești despre salarii, pensii și mândria de a fi român!” Apropo, sunteți mândri?

”Orice culoare, aceeași duhoare!” Oare interesează pe cineva de la PNL ce au dorit să spună autorii sloganului de mai sus, strigat în zona primăriei? Organizația liberală, ”obosită” de campania electorală și uzată de proceduri interne comode, n-a reușit să reacționeze. Cu două excepții: deputatul Florin Roman care a protestat în Parlament și viceprimarul Gabriel Pleșa, care a străbătut orașul în mulțime. Onorabile PNL Alba, ai fost și rămâi pe lângă subiect, ca și când peste 4.000 de oameni n-ar fi manifestat în orașul tău pentru un abuz care ar fi trebuit să te scoată pe tine primul în stradă, partidule de opoziție (care ești)! Sau poate operațiunea la ceas de seară a Guvernului îți servește și ție, așa că mai bine taci? Oricum, să nu uiți să-ți răsfoiești materialele electorale în care ai băgat, pe lângă alte banalități, și promisiunea cu ”voi susține lupta împotriva corupției cu toate puterile”.

Ca să clarificăm lucrurile: nimeni nu dorește implicarea partidelor în manifestațiile publice ale acestor zile, dar chiar să treacă pe trotuarul celălalt când apare vuvuzeaua și fluiericea… Nu, nu este vorba despre a fi sau nu de acord cu o acțiune publică, ci de a se comporta ca lideri ai comunității lor. O comunitate care are în mod sigur o problemă, din moment ce e nevoită să trimit 4.000 de oameni în stradă.

Până la urmă, fie că este vorba despre ”sindromul struțului”, fie că este vorba despre lipsa reflexului și a conexiunii cu oamenii, rezultatul e același: ne dăm seama că cei care ne cer voturile nu sunt lideri adevărați, ci niște biete piese fragile care se susțin una pe cealaltă, într-un joc de ”resources monopoly” local.

Ce-i de făcut? Asta e altă întrebare!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

 1. Tara lui Papura Voda

  joi, 02.02.2017 at 15:06

  Pai cand sunt lepre in administratia locala care ar putea beneficia de pe aceasta lege a gratierii, cum sa nu taca ?

 2. Antonia

  vineri, 03.02.2017 at 01:16

  Nici sa nu apara..asta nu e despre ei pentru ca lor nu le pasa decat de ciolan..Nu suntem afilianti politic si nu ne au scos ei in drum..ca sa se laude apoi cu ce mitinguri le au reusit. Asta e despre NOI fara ei…Asta e despre a le arata ca nu pot face chiar ce vor. E despre faptul ca votul pe care l am dat nu e un gir pe viata ca sa si bata ei joc de el..Ca s libera sa mi l retrag cand nu imi mai reprezinta interesul..Sa nu iasa cu noi!Sa stea la cald asa ca pana acum.Au avut sansa sa faca ceva dar n au facut nimic..Acum nu mai avem nevoie de ei.Acum ne avem inapoi pe NOI!!

 3. VICTOR

  marți, 07.02.2017 at 07:02

  Pai strutul PSD Darzu a facut deja schimbari in Directia Agricola Alba,unde la inlocuit pe directorul Rusu,cu un altul ,tot din PSD. Este vorba de strutul Lazea,pe care il vom privii de aproape,caci il cunoastem si se pare ca activitatiile sale nu sunt tocmai ortodoxe. Este bine ca astia au inceput deja intre ei sa se contreze si sa isi faca jocurile in judet. Strutul Darzu fiind intrebat de ce a facut aceasta schimbare,exact ca strutul,a motivat ca el face ce vrea,atata timp cat la centru are sustinere si a numit tot o nevertebrata ca el,ca doar cine se aseamana se aduna. De amintit ca Lazea este tocmai cel care,in urma cu ceva timp,cat se afla din nou la sefie,a facut demersuri sa desfiinteze directiile agricole,intrucat nu mai au nici un obiect de activitate. Dar acum,pe fondul tensiunilor din interiorul partidului,odata numit,are obiect de activitate. Caci, zbirul nu e prost destul,daca nu este si fudul.

 4. diane

  marți, 07.02.2017 at 08:45

  asa este… Am iesit impreuna cu copiii la miting-ul de protest timp de 4 zile consecutiv. I-am invatat cum se face/scrie istoria in tara asta. Daca nu te implici, nu reusesti nimic. Tacerea e de aur, doar daca cel din fata nu-ti pune: ,,Alta intrebare?”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Noi categorii de salariați vor putea ieși la pensie mai devreme. Care sunt condițiile

Publicat

Un proiect de lege care prevede reducerea vârstei de pensionare pentru noi categorii de salariați a fost adoptat miercuri, 23 noiembrie, de Camera Deputaților. Aceștia vor putea ieși la pensie înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani dacă îndeplinesc anumite condiții.

Proiectul de lege modifică şi completează Legea nr.263/2010, în sensul includerii dansatorilor şi a soliştilor de balet în categoria persoanelor a căror vârstă standard de pensionare poate fi redusă până la 40 de ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi, alături de balerini şi acrobaţi, respectiv includerea soliştilor de balet în enumerarea profesiilor din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale, prevăzute în anexa nr.4 la Legea nr.263/2022.

„În acest moment, unele ansambluri angajează „dansatori”, iar în altele sunt încadrați drept „balerini”. Astfel, pentru persoanele care au același tip de activitate, condițiile de pensionare sunt diferite, există, așadar, o mare inechitate în sistem”, explică inițiatorii, în expunerea de motive.

Astfel, persoanele care au realizat stagii de cotizare atât în sistemul public de pensii, cât şi în sisteme neintegrate acestuia beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare la 40 ani pentru femei şi 45 de ani pentru bărbaţi în cazul balerinilor/soliştilor de balet, dansatorilor şi acrobaţilor.

Balerinii şi soliştii de balet sunt cuprinşi, de asemenea, în Lista cuprinzând profesiile din activitatea artistică ale căror locuri de muncă se încadrează în condiţii speciale.

De reducerea vârstei de pensionare pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

„Având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”, se precizează în expunerea de motive.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Premieră pentru mediul rural: Primăria Ciugud a desființat casieria. Va încasa toate taxele și impozite locale doar electronic

Publicat

Primăria comunei Ciugud renunță la casierie și va încasa toate taxele și impozite locale doar electronic. Măsura este o premieră pentru mediul rural din România, potrivit administrației locale. Inițiativa are ca scop eficientizarea actului administrativ și îmbunătățirea serviciilor publice oferite de administrația locală ciugudenilor.

De câțiva ani, Primăria Ciugud oferea deja cetățenilor, în locul clasicei casierii, patru soluții smart pentru plata taxelor și impozitelor locale, astfel încât să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la sediul administrației locale. Ciugudenii pot astfel folosi stațiile electronice de plată, care sunt amplasate în satele comunei,o aplicație de plată dedicată pentru telefonul mobil, o soluție de plată prin platforma de servicii digitalizate a primăriei (Global Pay) sau pot plăti prin platforma națională ghișeul.ro.

Ghișeul de casierie al primăriei, dezactivat

Ghișeul de casierie al primăriei a fost dezactivat, vineri, urmând ca spațiul să fie reamenajat astfel încât să permită interacțiunea directă cu cetățenii, fără bariere fizice.

„Ne-am dorit mereu să fim o primărie cât mai prietenoasă cu cetățeanul, iar acest lucru înseamnă să nu îl ții pe contribuabil, în picioare, în fața unui ghișeu, pentru a plăti taxele și impozitele locale. Normalitatea înseamnă să desființăm barierele dintre funcționari și cetățeni, iar serviciile publice să fie cât mai moderne și cât mai accesibile. Am desființat casieria instituției pentru a eficientiza actul administrativ și acest lucru înseamnă reduceri importante de costuri.. Este încă un pas din proiectul nostru mai amplu „O primărie fără hârtii” prin care am debirocratizat activitatea administrației publice, am renunțat la multe dintre documentele pe hârtie și, acum, am desființat casieria fizică devenim oficial o primărie fără casierie”, a spus Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud.

Soluții smart la Ciugud

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „smartvillage” în România și, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel național.

În anul 2019, la Ciugud a fost deschisă prima școală smart din mediul rural din România, un proiect care are ca scop dezvoltarea și reforma educației din zona rurală. În timp, Ciugudul a implementat și numeroase proiecte de digitalizare a administrației publice și de îmbunătățire a interacțiunii cu cetățenii. De asemenea, Primăria Ciugud susține și protejarea inteligentă a mediului înconjurător prin folosirea unui autoturism electric sau prin producerea energiei electrice cu ajutorul unei microcentrale eoliene și a panourilor fotovoltaice.

Comuna Ciugud este și o campioană la atragere fondurilor europene, având proiecte în valoare de aproape 40 de milioane de euro, ceea ce înseamnă o absorbție de circa 12.000 de euro/ cap de locuitor.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Armin Van Buuren revine la UNTOLD. Se întoarce pe scena principală a festivalului, în 2023

Publicat

Unul dintre cei mai iubiți artiști  din line-up-ul UNTOLD, Armin van Buuren, se întoarce pe scena principală a festivalului, în 2023. Artistul revine la festivalul său de suflet, așa cum a declarat în nenumărate rânduri, iar relația care s-a creat între el și publicul UNTOLD este unică. Armin van Buuren este unul dintre cei mai așteptați DJ din povestea UNTOLD și promite că show-ul lui de pe mainstage va fi unul memorabil.

Olandezul a fost prezent în line-up-ul festivalului încă de la prima ediție, din 2015. Armin van Buuren s-a aflat, pentru 21 de ani la rând, în lista primilor cinci DJ ai lumii si a reușit ca la fiecare apariție live pe Cluj-Arena să construiască o relație specială cu fanii festivalului UNTOLD. Este artistul care a scris cel mai frumos capitol din povestea UNTOLD.

La ediția aniversară din 2019, artistul a pregătit pentru fanii festivalului un show istoric de șapte ore și jumătate, în exclusivitate pentru UNTOLD, care a debutat cu Imnul României, ,,Deșteaptă-te Române”. Armin van Buuren i-a avut ca invitați speciali pe membrii Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca.

E unul dintre cei mai dedicați oameni de pe scena muzicii electronice, iubește România, iar fanii UNTOLD sunt îndrăgostiți de artistul care a dus live set-ul de festival la nivelul următor.

A intrat în industria muzicală cu o diplomă în avocatură, iar acum este cel mai bine cotat DJ trance în clasamentul oficial DJ Mag Top 100. Are o carieră impresionantă, de peste 21 de ani este headliner la cele mai mari festivaluri din lume, a fost nominalizat la premiile Grammy la categoria ,,Cea mai bună piesă dance”, are 12 trofee DJ Awards, 27 premii International Dance Music Awards, un show radio (A State Of Trance) cu peste 45 de milioane de ascultători săptămânal.

Armin van Buuren a fost votat de cinci ori DJ-ul numărul 1 al lumii, a lansat piese care au ajuns pe primul loc în diverse clasamente mondiale, are propriul Master Class și este implicat în acțiuni de protecție a mediului. În decembrie 2019, a fost numit Ambasador Global al organizației WWF, în cadrul campaniei #BeatPlastic. Armin van Buuren a fost recompensat cu ,,Buma Cultuur Pop Award”, unul dintre cele mai prestigioase premii acordate în Olanda și este și personajul unei cărți, ”Armin Only”, lansată în 2009 și scrisă de Coen Bom.

10.000 de abonamente la vânzare pe 28 noiembrie, ora 19.00, doar pentru cei care se înregistrează  pe untold.com

Pentru 10.000 de fani ai festivalului, înregistrați peuntold.com, călătoria spre UNTOLD 2023 începe pe 28 noiembrie, cu a doua etapă de vânzări. Doar cei care se înscriu până atunci pe site-ul festivalului pot cumpăra abonamente la prețuri speciale, luni, 28 noiembrie, ora 19.00, după cum urmează:

 • General Access Basic: 129 euro + taxe (preț final 250 de euro + taxe)
 • General Access Risk-Free: 149 euro + taxe (preț final 270 de euro + taxe)
 • VIP: 350 euro + taxe (preț final 500 de euro + taxe)

Festivalul UNTOLD va avea loc între 3 și 6 august 2023, în Cluj-Napoca.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Date îngrijorătoare de la Direcția de Statistică Alba. Cum a evoluat inflația și cu cât a crescut prețul la alimente și energie

Publicat

Creșterile de prețuri și explozia inflației sunt resimținte de români în propriile buzunare, dar ele sunt confirmate și de datele statistice.

Rata inflaţiei de la începutul anului, raportată la octombrie 2022 comparativ cu perioada similară a anului trecut, a fost de 15,3%, a transmis Direcția Regională pentru Statistică Alba.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2021 – octombrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2020 – octombrie 2021) este 12,4%, potrivit aceleiași surse.

Comparativ cu luna octombrie 2021, preţurile de consum în luna octombrie 2022 au fost mai mari cu 15,32%, la mărfurile alimentare s-a înregistrat o creştere de 20,58%, la mărfurile nealimentare preţurile au crescut cu 14,37%, iar la servicii cu 8,31%.

În luna octombrie 2022 (comparativ cu octombrie 2021), se înregistrează creșteri de prețuri la toate produsele si serviciile, cu exceptia serviciilor de telefonie (-1,16%).

Creșteri semnificative se înregistrează la:

Mărfuri alimentare:

 • creșteri de peste 20% se remarcă la zahăr (+62,64%),
 • ulei (+43,57%),
 • cartofi (+40,55%),
 • unt (39,25%),
 • făina (+34,54%),
 • mălai (+34,85%),
 • margarină (+30,10%),
 • brânză de vacă (+28,76%),
 • lapte de vacă (+28,16%),
 • pâine (+26,94%),
 • brânză de oaie (+25,92%),
 • alte legume și conserve de legume (+25,48%),
 • ouă (+24,66%),
 • produse de franzelărie (+24,22),
 • specialități de panificație (+22,37%),
 • pește proaspăt (+20,73);

Mărfuri nealimentare:

 • la gaze (+40,79%),
 • energie electrică (+27,01%),
 • energie termiă (+23,18%),
 • combustibil (+19,72);

Servicii: la transport aerian (+28,93%), apa, canal, salubritate (+21,85%), transport CFR (+20,92%), servicii postale (+16,05%), transport rutier (+14,80%), auto-abonamente (+13,63%). restaurante, cafenele, cantine (+12,55%), alte servicii cu caracter industrial (+11,72%).

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax