Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alternative la pedeapsa cu închisoarea. Măsurile propuse într-un proiect adoptat la Senat

Publicat

Într-un proiect adoptat recent de Senat sunt prevăzute patru măsuri alternative a pedepselor cu închisoarea. Iniţiatorii susţin că este necesară această modificare, în caz contrar CEDO va continua să condamne țara noastră pentru condițiile din închisori.

Printre variantele propuse sunt executarea zilelor de pedeapsă la domiciliu, executare fracționată cu regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, muncă în folosul comunității sau executare în regim mixt.

Detalii din proiect:

executarea pedepsei privative de libertate la domiciliu: constă în executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin brățara electronică; se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 3 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție; nu se aplică pentru condamnările privative de libertate aplicate pentru săvârșirea de către condamnat a unei infracțiuni cu violență sau profitând de starea de neputință fizică sau psihică a victimei, infracțiuni de serviciu, pentru infracțiuni de corupție sau cele conexe infracțiunilor de corupție, cât și persoanelor aflate în stare de recidivă.

executarea fracționată a unei pedepse privative de libertate: constă în executarea pedepsei în regim deschis de detenție numai în zilele de sâmbătă și duminică, numai într-un centru de detenție special înființat în acest scop; nu se aplică în cazul pedepselor de corupție sau cu violență; se aplică doar în cazul pedepselor de până la 4 ani de închisoare

prestarea de muncă în folosul comunității: 2 zile de muncă la o zi de detenție; condamnații vor lucra 8 ore pe zi, indiferent de intervalul orar; se poate aplica pentru pedepsele de până la 4 ani închisoare; nu vor putea ieși din penitenciar la muncă în folosul counității persoanele care au fost condamnate pentru infracțiuni cu violență, corupție sau recidiviștii.

executarea în regim mixt a unei pedepse privative de libertate: constă în executarea pedepsei prin prestarea de zile de muncă în folosul comunității în echivalent și de executare a pedepsei în regim deschis de detenție numai în centrul special înființat pentru executarea măsurilor alternative; se poate aplica pentru condamnarea la pedeapsa de până la 4 ani închisoare cu executarea acesteia în regim de detenție; nu se aplică pentru infracțiunile cu violență, de corupție sau pentru persoanele cu recidivă.

Proiectul mai trebuie adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional. De asemenea, mai trebuie publicate normele metodologice, estimările fiind că va fi aplicat în cel mult un an și jumătate.

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax