Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alţi 279 de absolvenţi din Alba au intrat în sistemul de şomaj, în august. Aceştia pot participa la bursa locurilor de muncă, în 27 septembrie

Publicat

În august, 279 de absolvenţi din Alba s-au înscris în evidenţele AJOFM, numărul tinerilor care au terminat o formă de învăţământ şi nu şi-au găsit loc de muncă ajungând, astfel, de la începutul anului, la 942 de persoane. Dintre acestea, doar 12 primesc indemnizaţie. În iulie, a intrat in vigoare prevederea conform căreia nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi.

Dintre cei 279 de absolvenţi înscrişi ca şomeri în Alba, 273 sunt neindemnizaţi, iar 170 au terminat cursuri de liceu şi post-liceale, 108 studii superioare şi o singură persoană doar cursuri profesionale.

În iulie, au intrat în sistemul de şomaj 598 de absolvenți de studii primare, gimnaziale, profesionale, liceale sau universitare, care se află în căutarea unui loc de muncă. Dintre aceștia, doar doi beneficiază de indemnizația de șomaj, în valoare de 250 de lei.

În primele şase luni ale acestui an, 65 de absolvenţi de studii primare, gimnaziale, profesionale, liceale sau universitare din Alba s-a înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba, ca şomeri. Dintre aceştia, majoritatea, adică 61 de persoane, nu sunt indemnizaţi.

Anul trecut, cele mai multe cereri de intrare în şomaj din rândul absolvenţilor, respectiv 1.319 au fost înregistrate în lunile iulie-octombrie, după examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat, dar şi cele de admitere.

La nivel naţional, de la începutul anului şi până la 27 august 2013, în baza de date a ANOFM s-au înregistrat 58.099 absolvenţi, dintre care 1.776 sunt şomeri indemnizaţi.

Cei mai mulţi absolvenţi s-au înscris în luna iulie 2013, respectiv 39.038 persoane.

Pentru luna august 2013, s-au înscris 11.738 absolvenţi, dintre care 161 care au terminat cursuri primare, gimnaziale şi professionale, 7.344 liceale şi post-liceale şi 4.233 universitare.

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Alba informează absolvenţii că, după ce s-au înscris la agenţiile de ocupare a forţei de muncă sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă acreditaţi, pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională, pot participa la cursuri gratuite de formare profesională.

Bursa generală a locurilor de muncă pentru absolvenţi se va desfăşura pe data de 27 septembrie 2013, la nivelul tuturor agenţiilor de ocupare.

Absolvenţii care într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50% din valoarea indicatorului social de referintă (500 de lei), pe o perioadă de 6 luni.

Angajatorii care încadrează absolvenţi în condiţiile legii şi care beneficiază de subvenţii sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data angajarii.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax