Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Alunul micorizat, o alternativă la culturile tradiţionale. Fermierii din Câmpeni şi specialiştii Camerei Agricole Alba au vizitat o plantaţie de alun trufier

Publicat

La Câmpeni a avut loc o întâlnire între producătorii agricoli şi specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba la o plantaţie de alun micorizat, o alternativă la agricultura tradiţională. Plantaţia de alun trufier, înfiinţată în anul 2011 pe suprafaţa de 1 ha, aparţine lui Valentin Oprea din Câmpeni, care a împărtăşit celor prezenţi din experienţa sa făcând referire şi la tehnologia acestei culturi.

Şirul întâlnirilor cu producătorii agricoli şi specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba a continuat în zona Munţilor Apuseni, la Câmpeni. Cei interesaţi au avut ocazia să vadă o plantaţie de alun micorizat , ca alternativă la agricultura tradiţională.

Iniţiativa acestei acţiuni aparţine ing. Vivi Tomuş de la Centrul de consultanţă agricolă Câmpeni. Plantaţia de alun trufier, înfiinţată în anul 2011 pe suprafaţa de 1 ha, aparţine lui Valentin Oprea din Câmpeni, care a împărtăşit celor prezenţi din experienţa sa făcând referire şi la tehnologia acestei culturi.

Alunul, stejarul, pinul şi carpenul sunt specii de arbori care pot fi inseminate cu miceliu de trufă. Trufele sunt ciuperci rare, extrem de parfumate care trăiesc sub pământ şi în condiţii naturale,cresc pe rădăcinile acestor arbori, în păduri.

Trufa reprezintă un produs gastronomic foarte preţios pentru proprietăţile sale nutritive şi pentru aroma specifică.

Alunul micorizat, este alunul la care se implantează spori de trufe în rădăcini, acestea devenind micorizate ( purtătoare de spori de trufe).

Procesul de micorizare se face în laborator în condiții sterile de către personal specializat. În decursul acestuia, apare o simbioză între ciupercile acestea subterane numite trufe şi arbore, care se ajută reciproc. Ciuperca este extrem de greu de depistat, doar de către culegători iniţiaţi, cu ajutorul câinilor antrenaţi să facă această muncă.

Plantaţia este ecologică, fără tratamente chimice.

Lucrările agricole sunt lucrări generale ca la orice plantaţie pomicolă, doar că se face curăţirea în jurul puieților pentru ca planta să se dezvolte în condiții cât mai bune. Important este ca buruienile, iarba să nu consume din materialul organic aflat în pământ.

Într-o astfel de plantaţie veniturile sunt mixte, atât de la trufe cât şi de la alune.

Trufele intră pe producţie din anul patru de la plantare, dar nu toată plantaţia,doar 30 – 50%,depinde de plantaţie, în funcţie de agrofond şi de condiţiile climatice.

La maturitate, începând cu anul 9 -10, producţia de trufe poate ajunge la 120- 150 kg / ha. Alunul, din anul 4 de la plantare produce 2 – 3 kg/ plantă, ceea ce la hectar înseamnă 1,3 tone alune.

Specialiştii Camerei Agricole Judeţene Alba se vor mai întâlni, duminică cu fermierii din Poiana Vadului la sediul primăriei, începând cu ora 13.30.

Vor primi informaţii cu privire la prioritățile MADR privind politica de dezvoltare rurală 2014-2020, PNDR 2014-2020, ecocondiţionalitatea – norme de aplicare în exploataţiile agricole, codul bunelor practici agricole în fermele mari şi mici, adaptarea la schimbările climaterice, program de acţiune pentru protecţia apelor împotriva poluării cu nitraţi proveniţi din surse agricole, noutăţi legislative din domeniul agricol.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax