Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amânare la Curtea de Apel Alba Iulia în Dosarul „Mia Carn”. S-a constatat o lipsă de procedură la citarea părţilor


Publicat

Dosarul penal cunoscut opiniei publice sub denumirea de Dosarul „Mia Carn” s-a aflat, marţi, pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia. La termenul de judecată de marţi, 15 mai, s-a constatat o lipsă de procedură cu privire la citarea unei părţi civile.

În această cauză au fost citate 50 de persoane vătămate care s-au constituit parte civilă în cauză cu sumele reprezentând cuantumul creditelor acordate, al dobânzilor şi comisioanelor cu care au fost înscrise în Centrala Riscurilor Bancare.

Deoarece judecata poate avea loc numai dacă părţile sunt legal citate şi procedura este îndeplinită, Curtea de Apel Alba Iulia a amânat judecarea cauzei pentru data de 12.06.2012.

Potrivit anchetatorilor, salariatele băncii ar fi aprobat ilegal 52 contracte de credite de nevoi personale pentru angajaţii firmei „Mia Carn” SRL Miraslău, bani ce ar fi ajuns la administratorul firmei, Maria Ispas. DNA a precizat, printr-un comunicat de presă, că Marilena Ramona Nichimiş, fost director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, actualmente director în cadrul MKB Romexterra S.A. Centrul Regional Braşov, Mihaela Carmen Vîntu, analist credite bancare în cadrul MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, Mihaela Barbu şi Stanca Şipoş, ambele casiere la aceeaşi unitate bancară au comis câte două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

De asemenea Maria Ispas, administrator la SC „Mia Carn” SRL Miraslău, precum şi Livia Damian şi Catrina Popa, contabilele firmei sunt acuzate de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals în înscrisuri, folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, ce au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarele:
„În perioada 21 noiembrie 2006 – 14 iunie 2007, inculpata Nichimiş Marilena Ramona, în calitatea de director al MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, a aprobat în mod nelegal încheierea unui număr de 52 de credite bancare (împrumuturi de nevoi personale) în valoare totală de 1.835.000 lei şi 5000 euro, bani ce au fost încasaţi în mod nemijlocit de inculpata Ispas Maria, asociat şi administrator unic la SC Mia Carn SRL Miraslău.

Contractele de credit au fost încheiate, în mod fictiv, în numele a 52 de angajaţi ai SC Mia Carn SRL Miraslău, care au semnat documentele bancare necesare acordării creditului fără a li se aduce la cunoştinţă natura acestor acte şi fără a încasa banii acordaţi de bancă. Ispas Maria, Damian Livia şi Popa Catrina, acestea din urmă contabile la aceeaşi firmă, au emis în fals un număr de 52 de adeverinţe de salariat în care au fost consemnate date nereale cu privire la salariile nete de care beneficiau angajaţii firmei, dar şi cu privire la funcţia şi vechimea în muncă a acestora, adeverinţe ce au fost folosite la dosarele de credit.
Acordarea în mod nelegal a celor 52 de credite a fost posibilă prin încălcarea atribuţiilor de serviciu de către angajaţi ai MKB Romexterra Bank SA – Sucursala Alba Iulia, respectiv inculpatele Nichimiş Marilena Ramona, director, Vîntu Mihaela Carmen, analist credite pentru persoane fizice cât şi Barbu Mihaela şi Şipoş Stanca, casiere la aceeaşi unitate bancară, care au eliberat sumele de bani inculpatei Ispas Maria şi nu persoanelor titulare ale contractelor de credit.
La data de 18 martie 2005, între Agenţia SAPARD – România şi SC Mia Carn SRL Miraslău a fost încheiat un contract de finanţare pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil din fonduri SAPARD în vederea derulării proiectului intitulat <Extindere abator mixt şi modernizare secţie de prelucrare carne, Mirăslău, jud. Alba>.
În acest context, în cursul anului 2007, Ispas Maria, în calitate de reprezentant tehnic al proiectului, a determinat o persoană să solicite Agenţiei SAPARD plata sumei de 488.864,235 lei, reprezentând 50% din suma cheltuielilor eligibile efectuate, menţionând, în mod nereal, că sumele de bani ce reprezentau cheltuieli private provin din împrumuturi bancare, în condiţiile în care aceste sume proveneau din creditele bancare acordate în modalitatea descrisă mai sus. În acest fel, inculpata Ispas Maria a obţinut în mod de nelegal suma de 485.258,69 lei provenită din fonduri SAPARD.
Persoanele în numele cărora s-au încheiat contractele de credit s-au constituit părţi civile în cauză cu sumele reprezentând cuantumul creditelor acordate”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

BLAJ

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. Zeci de figurine iluminate festiv, amplasate în municipiu

Publicat

Blajul intră în atmosfera feerică specifică Sărbătorilor Pascale. 29 de instalații de iluminat ornamental festiv, în formă de iepurași, ouă gigant, arcade sau panouri, vor fi amplasate în diverse zone ale municipiului. Acestea vor creiona o lume de poveste și vor da orașului un aspect de sărbătoare.

Primăria Blaj a închiriat recent, prin intermediul platformei SEAP, produse de iluminat festiv pentru Sărbătorile Pascale care urmează să fie amplasate în municipiu.

Valoarea achiziției este de 85.000 de lei, ofertantul fiind SC MK Illumination SRL.

Pachetul de închiriere produse de iluminat festiv cuprinde:

 • arcadă lalele roșii – 300 x 300 x 60 cm – 1 buc.
 • arcadă cu fluturi și flori, 2D – 300 x 400 cm – 1 buc
 • iepurilă – 155 x 250 x 90 cm, 60 kg, LED, carpetă diferite culori – 1 buc.
 • lumânare – 50 x 150 cm, carpetă aurie, led alb cald – 5 buc.
 • ou gigant – 220 x 280 x 240 cm – 1 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 2 buc.
 • ou structură, șir alb cald – 200 x 400 x 200 cm – 1 buc.
 • panou 2D photo point – 220 x 250 cm – 1 buc.
 • urechilă – 270 x 245 x 160 cm, 40 kg, LED, carpetă – 1 buc.
 • iepuraș jucăuș 3D – 205 x 215 cm – 1 buc.
 • iepuraș cu floare – 220 x 185 x 80 cm – 1 buc.
 • iepuraș artist – 230 x 178 x 90 cm – 1 buc.
 • iepuraș în ou – 220 x 182 x 110 cm – 1 buc.
 • lumânare 3D – H 280 cm – 2 buc
 • ou cu inimioară, 3D – H 110 cm – 2 buc.
 • ou roșu 3D – 89 x 100 x 89 cm, 16 kg, 20 W, LED roșu, carpetă roșu metalic – 4 buc.
 • ouă cu lumânări – 170 x 200 x 130 cm – 1 buc.
 • domnul iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.
 • doamna iepurilă – 180 x 300 x 90 cm – 1 buc.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

18 aprilie, Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor

Publicat

Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor se sărbătoreşte anual pe 18 aprilie, la iniţiativa  ICOMOS – Comitetul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor. ICOMOS a făcut această propunere în 18 aprilie 1982, ea fiind apoi aprobată la cea de-2 22-a Conferinţă Generală a UNESCO, în 1983.

Data de 18 aprilie a devenit astfel ziua în care este celebrat şi promovat patrimoniul cultural şi o ocazie de a atrage atenţia asupra diversităţii, relevanţei şi vulnerabilităţii moştenirii istorice, dar şi asupra nevoilor şi beneficiilor care însoţesc munca de conservare culturală.

În fiecare an, ICOMOS propune o temă de promovare a patrimoniului cultural pentru evenimentele și activitățile care sunt organizate de membri săi și parteneri. Pentru anul acesta, tema aleasă a fost „Complex Pasts: Diverse Futures”.

Ziua internaţională a monumentelor şi a siturilor oferă posibilitatea ca publicul larg să conştientizeze, pe de o parte, dimensiunea patrimoniului monumentelor şi siturilor la nivel naţional şi mondial, iar pe de altă parte, vulnerabilitatea acestuia. Totodată, sunt aduse în atenţia oamenilor şi eforturile necesare protecţiei şi conservării acestui patrimoniu.

ICOMOS şi-a consacrat activitatea în vederea conservării şi protejării monumentelor, ansamblurilor şi siturilor aparţinând patrimoniului cultural. Este singura organizaţie non-guvernamentală la nivel mondial care se dedică promovării aplicării teoriei, metodologiei, dar şi a tehnicilor ştiinţifice în vederea conservării patrimoniului arhitectural şi arheologic. Activitatea sa se bazează pe principiile consacrate în Carta Internaţională din 1964 privind conservarea şi restaurarea monumentelor şi siturilor (Carta de la Veneţia).

Membrii ICOMOS, între care se află arhitecţi, istorici, arheologi, istorici de artă, geografi, antropologi, ingineri şi urbanişti, contribuie la îmbunătăţirea proceselor de conservare a patrimoniului, având în vedere standarde şi tehnici pentru fiecare tip de bunuri culturale de patrimoniu: clădiri, oraşe istorice, peisaje culturale şi situri arheologice.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO ȘTIREA TA: Post de transformare din zona barajului de la Canciu – Cugir, pericol pentru turiști

Publicat

Un post de transformare aflat pe marginea drumului județean DJ 704, lângă barajul de la Canciu – Cugir, poate reprezenta un real pericol pentru turiștii care ajung în drumeții în zonă.

Un cititor Alba24 a surprins sâmbătă câteva imagini cu postul de transformare.

Ușile de acces lipsesc, iar în interior acestuia firele aflate sub tensiune sunt expuse.

„Este în zona barajului de la Canciu. Pe firele respective este curent. Ușile lipsesc, un real pericol”, ne-a transmis cititorul Alba24.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Când ar putea fi reluate festivalurile Untold şi Electric Castle. Rugămintea lui Emil Boc adresată festivalierilor

Publicat

Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, a transmis „festivalierilor de toate vârstele” din România să se vaccineze pentru ca în vară să se poată bucura de concerte, potrivit Digi24.

Declarația lui Boc vine în contextul publicării de către Ministerul Culturii a unui set de măsuri propuse pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

„Mesajul premierului și al meu, de aici de la Cluj, este simplu: dragi festivalieri de toate vârstele, vă rugăm să vă vaccinați. Vaccinarea reprezintă pașaportul direct de intrare la festival și în aceste condiții sunt șanse foarte, foarte mari ca în august-septembrie să reluăm festivalurile la Cluj și în România. Totul depinde evident de rata de vaccinare”, a declarat Emil Boc, sâmbătă, la Digi24.

De la începutul campaniei de vaccinare, în judeţul Cluj s-au vaccinat peste 200.000 de persoane, ceea ce a dus, potrivit primarului Boc, la o scădere semnificativă a ratei de incidenţă din judeţ, de la 8,1 la 5,76.

„Eu sunt foarte optimist, pentru că în 2021 suntem într-un scenariu mult mai favorabil decât în 2020. În acest an, iată că avem soluții non-invazive de testare rapidă.

Ar fi greșit să spunem că doar cei care au trecut prin boală sau au făcut vaccinul poate au dreptul să meargă la un eveniment sau restaurant, hotel. Noi propuneam, în ceea ce privește UNTOLD și Neversea, testare rapidă în fiecare zi a festivalului. Avem resursele necesare de verificare”, a declarat Eduard Chereji, director de comunicare al marilor festivaluri de muzică Untold și Neversea potrivit libertatea.ro

Organizatorii susțin că sunt pregătiți să convingă autoritățile să permită în acest an organizarea festivalurilor cu public.

Ministerul Culturii a propus un set de măsuri pentru organizarea marilor evenimente culturale în timpul pandemiei. Festivalurile ar putea fi organizate începând cu data de 1 iunie.

Vor exista două scenarii în care se vor desfășura evenimentele, iar scenariile vor fi alese de către organizatorii evenimentelor. Festivalurile mult așteptate, precum Untold sau Electric Castle vor intra în scenariul 1 din setul de măsuri propuse de Ministerul Culturii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate