Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Ambasadorul României în Suedia, Răduța Matache, vizitează sâmbătă orașul Ocna Mureș

Publicat

Orașul Ocna Mureș va primi, sâmbătă, 1 septembrie 2012, o delegaţie oficială din Suedia, la care va participa ambasadorul României în Regatul Suediei, Răduța Matache. Această vizită vine să consolideze relațiile de prietenie dintre Ocna Mureș și orașul suedez Sölvesborg, inițiate încă din anul 2007 și își propune să relanseze o colaborare între cele două comunități.

Delegația din Suedia este compusă din Excelenţa Sa Răduţa Matache, Ambasador al României în Regatul Suediei, dr. Olivia Costea, Consul Onorific al României în Regatul Suediei, Constantin Matache, ministru consilier al Ambasadei României de la Stockholm, Zoltan Schapira – consilier artistic al Asociaţiei „Cultură Fără Frontiere”, Anghel Bogdan – secretar al Consulatului Onorific. De asemenea, va fi prezent şi un reprezentant al Consiliului Judeţean Alba.

În timpul întâlnirii, vor avea loc discuţii preliminare în vederea iniţierii unei colaborări între judeţul Alba, respectiv oraşul Ocna Mureş şi regiunea Blekinge, respectiv oraşul Sölvesborg. Domeniile de colaborare se vor stabili în funcţie de nevoile şi posibilităţile comunităţilor implicate în acest dialog. De asemenea, se va pregăti etapa următoare de discuţii, care va avea loc în Suedia cu prilejul inaugurării sediului Consulatului Onorific din Sölvesborg.

Întâlnirea va continua cu un dineu oficial oferit de Primăria oraşului Ocna Mureş, dineu la care se vor continua discuţiile pe subiectele prezentate anterior.

Această vizită este o continuare a bunelor relaţii existente între oraşul Ocna Mureş şi oraşul Sölvesborg, regiunea Blekinge, din sudul Suediei.

Vă prezentăm câteva momente importante ale colaborării româno-suedeze:

În perioada 26-29 aprilie 2007, la Ocna Mureş s-a aflat în vizită o delegaţie din oraşul Sölvesborg, din care au făcut parte reprezentanţi ai administraţiei publice locale, vizită ce a urmat celei efectuate de conducerea Primăriei Ocna Mureş de atunci la Sölvesborg. Întâlnirile reciproce au anticipat încheierea unui parteneriat de înfrăţire între cele două oraşe. Pe parcursul şederii oaspeţilor români la Sölvesborg, s-a convenit înfiinţarea unui Club Lions la Ocna Mureş, club care a fost înfiinţat în aprilie 2007. În timpul vizitei delegaţiei suedeze în Ocna Mureş, aceasta a fost primită de Sorin Cristea, primarul de atunci al oraşului.

În timpul sejurului lor în oraș, oaspeţii suedezi au vizitat Grădiniţa nr. 2, a Liceului teoretic „Petre Maior”, Spitalul orăşenesc şi Unitatea medico-socială. A fost organizată o demonstraţie de strângere de fonduri de către Clubul Lions Sölvesborg şi Clubul Lions Ocna Mureş, urmată de o partidă de pescuit la Găbud.

În 2008, la iniţiativa Ambasadei României la Stockholm, în data de 15 august a avut loc vernisajul fotoexpoziţiei „Constantin Brâncuşi”, itinerată de Ministerul Afacerilor Externe. Expoziţia a fost organizată de Asociaţia „Cultură fără frontiere” din Sölvesborg, cu sprijinul autorităţilor locale. Fotopanourile reprezentând opere ale renumitului sculptor român Constantin Brâncuşi au fost expuse alături de lucrări semnate de nouă artişti plastici contemporani din zonă, în galeria Slottslängorna, situată în curtea castelului din oraşul Sölvesborg, regiunea Blekinge, din sudul Suediei. Printre expozanţi s-a aflat şi o artistă plastică de origine română. Din partea Ambasadei, la vernisaj a participat ataşatul cultural şi de presă Ruxandra Lupan. Alături de reprezentanţi ai autorităţilor locale, la eveniment au fost prezenţi şi doi dintre parlamentarii care au reprezentat regiunea Blekinge în Parlamentul suedez şi erau membri ai Grupului de Prietenie Suedia-România din Parlament. Au fost, de asemenea, prezenţi membri ai Asociaţiei „Cultură fără frontiere”, critici de artă, reprezentanţi ai mass media, numeroşi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Sölvesborg, precum şi un grup de copii din Ocna Mureş, veniţi în tabăra organizată în zonă de membrii filialei Sölvesborg a Clubului Lions – asociaţie non-guvernamentală cu preocupări sociale, cu sediul în Chicago şi cu ramificaţii în întreaga lume.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax