Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amendă de 10.000 de lei pentru primarii, parlamentarii și ceilalți demnitari care nu-și actualizează CV-urile. Lege la Senat

Senat

Publicat

Demnitarii români vor fi obligați să-și publice și să-și actualizeze CV-ul pe site-urile oficiale ale instituțiilor de stat în care activează. În caz contrar, aceștia ar putea risca amendă de 10.000 de lei.

Prevederile se regăsesc într-un proiect de lege depus la Senat. Acesta are drept scop ”creșterea transparenței și responsabilității demnitarilor” și ”acces liber cetățenilor la informații relevante despre cei care dețin funcții publice”, potrivit actului normativ.

”Cetățenii au dreptul să cunoască cine îi reprezintă și care sunt calificările acestora. În lipsa acestor informații, pot apărea suspiciuni legate de competențele celor care dețin funcții publice importante”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Obligații pentru demnitari și amenzi

Actul normativ prevede obligația demnitarilor români să-și publice CV-ul complet și actualizat pe site-ul oficial al instituţiei la care activează, în termen de 30 de zile de la punerea în funcţie.

CV-ul trebuie să includă cel puţin următoarele informații:

  • datele de identificare ale demnitarului (nume, prenume)
  • educaţia şi calificările profesionale
  • experienţa profesională anterioară, inclusiv funcţiile publice ocupate
  • publicaţii, distincţii sau alte realizări relevante
  • competenţele lingvistice şi alte abilități relevante.

CV-ul demnitarilor trebuie actualizat cel puţin o dată pe an sau de fiecare dată când intervine o modificare semnificativă în parcursul profesional.

Nerespectarea obligaţiei de publicare sau actualizare a CV-ului în termen de 30 de zile de la intrarea în funcție sau de la orice modificare semnificativă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de 10.000 lei, mai prevede proiectul.

Demnitari sunt persoanele care ocupă funcții de demnitate publică, inclusiv membrii Guvernului, parlamentarii, primarii, consilierii locali și județeni, alți funcționari publici cu statut de demnitate publică.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate