Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

AMENDA pentru ROVINIETĂ, primită prin poștă, este NULĂ. Șoferii care au plătit-o deja își pot primi BANII ÎNAPOI

Publicat

rovinieta-control Şoferii care au primit amenda pentru rovinietă prin poştă pot cere anularea amenzii pe motiv că procesele verbale nu sunt semnate de un agent constatator. Mai mult, şoferii care au plătit deja o amendă cu semnătură electronică îşi vor primi banii înapoi.

Instanţa Supremă a stabilit luni, 16 februarie 2015 că toate procesele verbale care nu conţin o semnătură a agentului constatator sunt nule.

Potrivit unui comunicat de presă remis Agerpres de către Avocatul Poporului, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor privind neplata rovinietei, transmise pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută în lipsa semnăturii olografe a agentului constatator – decizia ÎCCJ, în urma admiterii recursului în interesul legii formulat de Avocatul Poporului.

Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 6 (dosar nr. 14/ 2014) din 16 februarie 2015, a admis recursul în interesul legii formulat de către Avocatul Poporului în data de 27 noiembrie 2014, prin care a fost sesizată problema de drept referitoare la interpretarea dispozițiilor art. 17 din Ordonanța Guvernului nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contravențiilor și a Legii nr. 455/ 2001 privind semnătura electronică, din punct de vedere al semnăturii agentului constatator necesară legalității procesului-verbal de contravenție, pentru contravențiile sancționate de Ordonanța Guvernului nr. 15/ 2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, modificată și completată.

În esență, Avocatul Poporului a apreciat că semnătura electronică a agentului constatator, în speță Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A., este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenție încheiat pentru constatarea contravențiilor la Ordonanța Guvernului nr. 15/ 2002, modificată și completată, pentru argumentele reținute pe larg în sesizarea formulată, care se află pe siteul www.avp.ro la Secțiunea ‘Activitate — Recursul în interesul legii’.

În punctul de vedere formulat, Procurorul General apreciază că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 17 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/ 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art. 4 pct. 1 – 4 şi art. 7 din Legea nr. 455/ 2001, privind semnătura electronică, republicată, procesele – verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor prevăzute de art. 8 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/ 2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a tarifului de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, aprobată cu modificări prin Legea nr. 424/ 2002, cu modificările şi completările ulterioare, încheiate potrivit art. 9 alin. (1) lit. a) alin. (2) şi alin. (3) din acest act normativ, transmise persoanelor sancţionate contravenţional pe suport de hârtie, sunt lovite de nulitate absolută pentru lipsa semnăturii olografe a agentului constatator.

Demersul Avocatului Poporului a fost inițiat ca urmare a unor petiții adresate instituției, prin care a fost sesizată o practică neunitară la nivelul curților de apel din țară. Astfel, potrivit unei orientări jurisprudențiale, lipsa semnăturii olografe a agentului constatator, în speță Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România SA, atrage nulitatea procesului-verbal de contravenție încheiat pentru constatarea contravențiilor la Ordonanța Guvernului nr. 15/ 2002, modificată și completată. Într-o altă orientare de jusrisprudență, anumite instanțe au avut, majoritar, o abordare diferită, apreciind că existența semnăturii electronice a agentului constatator, iar nu a celei olografe, nu este de natură să atragă nulitatea procesului verbal de contravenție.

Surse: Agerpres, comunicat de presă Avocatul Poporului

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Geo

    vineri, 20.02.2015 at 11:48

    Si unde se depun actele pentru returnarea taxei achitate?

  2. gabi

    vineri, 20.02.2015 at 21:34

    cum poti intra in posesia banilor dati ? vrem un raspuns daca se poate…

  3. benko

    joi, 05.03.2015 at 15:21

    Care sunt demersurile sa primim banii inapoi?

  4. mihai

    vineri, 16.09.2016 at 12:39

    Din ce data se aplica aceasta hotarire?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax