Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi ANPC pentru magazinele cu campanii de reduceri. Nereguli la stabilirea și afișarea prețurilor, şi în Alba

Publicat

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, în perioada 24 ianuarie – 7 februarie, o acțiune de verificare a respectării prevederilor legale în cadrul vânzărilor cu preț redus, fie ele soldare, lichidare, vânzări promoționale sau altele. O astfel de acțiune a avut loc și în Alba, unde s-au constatat abateri privind vânzările de soldare și deficiențe de fixare și publicitate a prețurilor.

În total, la nivel național, au fost controlați 929 operatori economici care desfășurau vânzari cu preț redus de produse nealimentare, dintre care, la 663 de operatori economici s-au depistat abateri de la prevederile legale. Ca urmare, s-au aplicat 712 sancțiuni, dintre care 437 amenzi contravenționale în valoare de 1.365.000 lei și 275 avertismente.

Printre deficiențe cel mai des constatate, s-au numărat regulile de fixare și publicitate a prețurilor și abateri privind vânzările de soldare.

Orice comerciant care anunță o reducere de preț, trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare, pentru produse identice. Fiecare produs sau grupa de produse identice, trebuie sa aibă menționat noul preț lângă prețul anterior, barat, ori prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi”.

De asemenea, orice anunț de reducere de prețuri, indiferent de formă, modul de publicitate și motivația reducerii, trebuie să se adreseze ansamblului consumatorilor și să indice în cifre o reducere în raport cu prețurile de referință, excepție făcând publicitățile comparative de preț.

S-au constatat abateri privind regulile de fixare si publicitate a prețurilor la 77 de operatori economici din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistrița- Năsăud, Brăila, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Iași, Neamț, Prahova, Satu Mare, Teleorman, Vaslui, Vrancea și București.

Totodată, abateri privind vânzările promoționale s-au constatat la 228 operatori economici, din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și București.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Raul Moldovan

    sâmbătă, 22.02.2014 at 22:27

    Pai daca si pentru a face reduceri in magazin trebuie sa citesti si sa respecti o droaie de reguli atunci nu mai facem fratilo,simplu!

  2. Raul89AB

    sâmbătă, 22.02.2014 at 23:14

    Altex , Domo , Flanco , Emag , Evomag , etc ar trebui amendati !
    Stim bine ca de black friday au ridicat preturile cu cateva zile inainte sa puna reducerea la fel cat erau …

    Sper ca Alba24.ro nu cenjureaza ca pe vremea lui ceausescu !! Lasa sa vada publicu adevaru 😉

  3. Raul89AB

    sâmbătă, 22.02.2014 at 23:19

    Ar fi trebuit o lege pt magazine gen kaufland , dedeman etc sa nu mai puna oferte gen 99,99 ron casa para ieftin , duce in eroare pe uni 😉

    Cel mai bine nu mai cumparati de la ei 2 luni sa vedeti ce oferte adevarate fac 😉

  4. HND

    duminică, 23.02.2014 at 11:14

    Mai Raul , Cine nu casca ochii casca buzunarul. 🙂 In alta ordine de idei , ai mari lacune la gramatica limbii romane. Pune mana si mai invata inainte sa mai scrii ceva :))

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax