Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de 10.000 de lei pentru nesortarea deşeurilor, în cadrul instituțiilor publice. Proiect, adoptat de Camera Deputaților

Publicat

Instituțiile publice vor fi obligate să colecteze selectiv deșeurile, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională. Actul normativ prevede amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind sortarea deşeurilor.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.132/2010 privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice a fost adoptat de Senat în data de 4 martie 2019.

Potrivit documentului, instituțiile publice sunt obligate să asigure finanțarea pentru colectarea selectivă a deșeurilor generate în cadrul acestora. De asemenea, unitățile școlare aflate în subordinea autorităților administrativ teritoriale sunt scutite de la finanțarea colectării selective şi achiziţionarea recipientelor de colectare selectivă a deşeurilor, acestea din urmă fiind asigurate din bugetul unității administrativ-teritoriale sau din bugetul operatorilor de salubritate, în funcție de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului.

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea legii

Proiectul prevede sancționarea conducătorilor instituției cu amendă de la 500 la 1.000 pentru nerespectarea următoarelor obligații:

  • de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectării selective unui angajat al instituţiei sau unui terţ;
  • de a asigura aplicarea colectării selective a deşeurilor în interiorul instituţiei publice pe care o conduce.

De asemenea, proiectul mai prevede sancţionarea cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru conducătorii instituţiei publice care nu respectă obligaţia de a încheia un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat pentru reciclarea şi/sau valorificarea acestora, scrie mediafax.ro.

Se mai prevede amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru operatorii economici sau firmele de salubrizare care cu nu preiau selectiv deşeurile de la instituţiile publice şi pentru neasigurarea de către operatorul economic autorizat a faptului că instituţia a predat deşeruile sortate selectiv.

Proiectul va fi trimis preşedintelui României pentru promulgare.

sursa: cdep.ro, mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax