Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de aproape 3 milioane lei date de ANCOM, furnizorilor de telefonie și internet sau de servicii poștale. Nereguli constatate

Publicat

Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a dat, anul trecut, amenzi de aproape 3 milioane lei, furnizorilor de servicii de telefonie, cablu TV și internet. A derulat peste 3.500 de controale.

În anul 2023, ANCOM a desfășurat 3.579 de controale pe piețele de comunicații electronice și de servicii poștale și pentru protejarea drepturilor și intereselor utilizatorilor.

Ca urmare a controalelor, ANCOM a transmis 171 de notificări și a aplicat 742 de avertismente şi 446 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 2.857.000 de lei, sumă ce se constituie venit la bugetul de stat, a anunțat Autoritatea, într-un comunicat.

Amenzi pe piața comunicațiilor electronice

Anul trecut, ANCOM a efectuat 2.020 de acțiuni de control pe piaţa de comunicaţii electronice. A emis 171 de notificări, 248 de avertismente și 177 de amenzi contravenționale, în valoare de 1.778.500 de lei.

Furnizorilor de servicii de telefonie le-au fost aplicate 132 de amenzi contravenționale în cuantum total de 1.376.500 de lei.

Cele mai multe sancțiuni au fost pentru:

  • încălcarea obligațiilor privind încheierea contractelor cu utilizatorii finali
  • nerespectarea regulamentului de roaming
  • desfășurarea procesului de portare
  • modalitatea de transmitere a notificării unilaterale ca urmare a modificării contractelor încheiate cu utilizatorii finali.

Cea mai mare amendă, pentru servicii fără contract

ANCOM precizează că amenda cea mai mare a fost în cuantum de 40.000 de lei.

A fost aplicată pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

Controale la furnizorii de servicii de telefonie mobilă și internet

În anul 2023, ANCOM a finalizat o campanie care a vizat respectarea de către furnizorii de servicii de telefonie mobilă prepaid/postpaid a prevederilor legale privind portabilitatea numerelor. Au fost efectuate 164 de controale la nivel național.

În urma finalizării acestora fiind aplicate 16 amenzi contravenționale în cuantum total de 160.000 de lei.

Două amenzi contravenționale în cuantum total de 20.000 de lei au fost aplicate de ANCOM furnizorilor de servicii de acces la internet pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

Sancțiuni pentru furnizorii de servicii TV, radio și cablu TV

10 amenzi contravenționale în valoare totală de 96.000 de lei au fost aplicate și furnizorilor de servicii de televiziune și radiodifuziune sonoră (RTV), în principal pentru nerespectarea datelor tehnice, a parametrilor ori a condițiilor cuprinse în autorizațiile tehnice.

Furnizorii de rețele de tip CATV au fost sancționați cu 23 de amenzi contravenționale în valoare totală de 211.000 de lei.

Majoritatea au fost aplicate pentru nerespectarea condițiilor prevăzute în regimul de autorizare generală.

Cea mai mare amendă, în valoare de 35.000 de lei, a fost aplicată pentru furnizarea de servicii de comunicații electronice fără a avea un contract încheiat cu abonatul în conformitate cu dispozițiile legale.

Amenzi în domeniul radiocomunicațiilor

În domeniul radiocomunicațiilor au fost aplicate 10 amenzi în cuantum total de 75.000 de lei pentru utilizarea unor frecvențe fără a deține licență sau nerespectarea parametrilor tehnici și operaționali ai stațiilor radio.

Cea mai mare amendă, în cuantum de 30.000 de lei, a fost aplicată pentru nerespectarea condițiilor din licență, respectiv nerespectarea obligațiilor din licență cu privire la acoperirea cu servicii de comunicații electronice.

Piața echipamentelor radio și compatibilitate electromagnetică

Pe piața echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice, ANCOM a efectuat 1.046 de controale, în urma cărora au fost aplicate 428 de avertismente și 220 de amenzi contravenționale în valoare totală de 807.000 de lei.

Cea mai mare amendă a fost în valoare de 30.000 de lei pentru punerea la dispoziție pe piață a echipamentelor destinate să perturbe sau să împiedice funcționarea normală a comunicațiilor care utilizează frecvențe radio (jammere).

În ceea ce privește compatibilitatea electromagnetică, cea mai mare amendă, în valoare de 20.000 de lei, a fost aplicată unui producător pentru neaplicarea marcajului CE.

Piața serviciilor poştale

Pe piața serviciilor poștale, ANCOM a efectuat în anul 2023 un număr de 513 acțiuni de control.

Au fost aplicate 66 de avertismente și 49 de amenzi contravenționale, în cuantum total de 271.500 de lei.

Cea mai frecventă încălcare a fost nerespectarea obligațiilor impuse prin regimul de autorizare generală.

Principalele nereguli au constat în

  • furnizarea neautorizată a serviciilor poștale
  • nerespectarea modalităților de predare a trimiterilor poștale către destinatari
  • nerespectarea conținutului avizelor poștale
  • neprestarea serviciilor poștale și neinscripționarea/marcarea trimiterilor poștale.

foto: ancom.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax