Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Amenzi de până la 10.000 de lei pentru funcționarii ANAF, dacă nu trimit la timp comunicările către contribuabili. Lege la Senat

Impozit de 70% de la 1 iulie 2024

Publicat

Funcţionarii ANAF ar putea plăti amenzi dacă nu-și respectă obligaţiile în relația cu contribuabilii sau termenele pentru trimiterea comunicărilor. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat, la finalul săptămânii trecute.

Proiectul stabileşte că nerespectarea de către organele fiscale a obligaţiei de a organiza întâlnirea cu contribuabilul, în vederea demarării procedurii de mediere, va fi considerată drept contravenţie. Va fi pedepsită cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei. Amenda urmând să fie aplicată funcţionarilor ce aveau obligaţia de a îndeplini procedura.

Amenzi pentru funcționarii ANAF. Motivarea propunerii

Senatorul USR Cristian Bordei, iniţiator al propunerii legislative, susţine că măsura propusă va avea ca efect responsabilizarea organelor fiscale. Ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor lor, contribuabilii suferă consecinţe majore, precum executarea silită sau blocarea conturilor.

„Există foarte multe situaţii în care contribuabilii sunt executaţi abuziv de către organul fiscal, fără să existe clarificarea obligaţiei fiscale înscrise în somaţie. În astfel de cazuri, contribuabilul are dreptul să solicite, conform legii, iniţierea procedurii de mediere, pe parcursul căreia executarea silită se suspendă.

Însă adesea ANAF ignoră pur şi simplu termenele legale prevăzute pentru această procedură. De cele mai multe ori, victimele acestei încălcări a legii de către organele fiscale/ANAF sunt, în majoritate, persoane cu venituri mici, vârstnici cu pensii infime, familii cu mai mulţi copii, familiile monoparentale, etc categorii care nu îşi permit sa apeleze la consultanţă de specialitate sau la avocaţi”, afirmă Cristian Bordei, citat de Agerpres.

Amenzi pentru funcționarii ANAF. Medierea și executarea silită

Potrivit legii, după depunerea procedurii de mediere, executarea silită încetează până la finalizarea medierii. Dar există cazuri în care ANAF nu răspunde în termen, nu răspunde luni de zile sau niciodată, drept pentru care executarea silită continuă, fără a da contribuabilului posibilitatea de a aduce clarificări.

Plătitorul de taxe are la dispoziţie 15 zile să iniţieze procedura de mediere, pentru a aduce clarificări. Procedura opreşte executarea silită.

ANAF trebuie să răspundă la notificarea de mediere în maximum 10 zile şi să organizeze întâlnirea de mediere cu contribuabilul, procedură finalizată prin încheierea unui proces-verbal în care se consemnează soluţiile identificate.

Ulterior, contribuabilul are 15 zile să plătească sumele datorate, iar dacă nu o face, ANAF continuă măsurile de executare silită se explică în comunicat.

„Desigur, nu există nicio explicaţie pentru faptul că încălcarea termenelor de către organele fiscale nu este sancţionată şi nu există sancţiuni pentru organul fiscal care omite să-şi îndeplinească obligaţiile”, este de părere Cristian Bordei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax