Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de până la 4.000 lei pentru fermierii care nu respectă regulile de depozitare a deşeurilor animale. Proiect la Ministerul Agriculturii


Publicat

vaciMinisterul Agriculturii și Dezvoltării Regionale (MADR) a pus luni în dezbatere publică un proiect de act normativ ce stabileşte amenzile date fermierilor care nu respectă regulile privind depozitarea şi neutralizarea deşeurilor animale. Potrivit documentului, abandonarea, depunerea sau depozitarea deșeurilor de origine animală în alte locuri decât cele organizate şi autorizate în acest scop se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 24/2016 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de neutralizare a deşeurilor de origine animală stabileşte, printre altele, şi faptele care constituie contravenţie alături de sancţiunile asociate.

Unităţile de creştere a animalelor, abatoarele, unităţile de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală funcţionează doar în condiţiile în care au încheiat un contract cu unităţi de neutralizare autorizate şi aprobate, pentru categoria de subproduse pe care le colectează sau deţin instalaţii proprii de neutralizare, respectiv de procesare sau de incinerare/coincinerare, autorizate în condiţiile legii şi care sunt folosite exclusiv pentru necesităţile proprii.

Mişcarea internă, importul, tranzitul, exportul şi comerţul cu produse şi subproduse de origine animală care nu sunt destinate consumului uman sunt supuse certificării sanitare veterinare, în condiţiile legii, în scopul prevenirii şi răspândirii de boli la animale şi oameni.

Neutralizarea deşeurilor de origine animală provenite de la animalele moarte în timpul transportului și care aparțin unităților de creștere a animalelor, abatoarelor, unităților de producție, depozitare ori procesare revine în responsabilitatea acestora.

Contravenții și sancțiuni:

– Neanunţarea decesului animalelor de către crescătorii individuali, în termen de maxim 24 de ore, a medicului veterinar de liberă practică căruia îi sunt arondați și a autorității administrației publice locale pe a cărei rază administrativ-teritorială are loc decesul.

Amendă: de la 100 lei la 200 lei.

– Neluarea măsurilor pentru depozitarea deșeurilor de origine animală în ferme sau exploataţii în condiţii care să prevină îmbolnăvirea animalelor, oamenilor sau poluarea mediului.

Amendă: de la 100 lei la 200 lei, dacă fapta a fost săvârşită de crescători individuali de animale / de la 500 la 1.000 de lei, dacă fapta a fost săvârşită de unităţile de creştere a animalelor.

– Neridicarea deșeurilor de origine animală.

Amendă: de la 1.600 lei la 2.400 lei, dată unităţilor de ecarisare şi neutralizare a subproduselor de origine animală, a consiliilor judeţene.

– Neîntocmirea evidenţelor veterinare cu privire la deșeurile de origine animală în conformitate cu prevederile legale în vigoare sau cu privire la materiile rezultate în urma neutralizării ori procesării acestora.

Amendă: de la 800 lei la 1.200 lei, dată unităţilor de creştere a animalelor, de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii / de la 1.600 lei la 2.400 lei, dată unităţilor de ecarisare şi neutralizare a subproduselor de origine animală, a consiliilor judeţene.

– Neluarea măsurilor prevăzute de legislaţia în vigoare pentru depozitarea deșeurilor de origine animală în unităţile de tăiere, procesare, depozitare sau comercializare a produselor de origine animală ori implicate în activitatea de neutralizare a subproduselor de origine animală.

Amendă: de la 800 lei la 1.200 lei, dată unităţilor de creştere a animalelor, de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii / de la 1.600 lei la 2.400 lei, dată unităţilor de ecarisare şi neutralizare a subproduselor de origine animală, a consiliilor judeţene.

– Transportul, respectiv manipularea sau depozitarea deșeurilor de origine animală fără respectarea normelor sanitare veterinare şi de mediu în vigoare.

Amendă: de la 800 lei la 1.200 lei, dată unităţilor de creştere a animalelor, de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii / de la 1.600 lei la 2.400 lei, dată unităţilor de ecarisare şi neutralizare a subproduselor de origine animală, a consiliilor judeţene.

– Abandonarea, depunerea sau depozitarea deșeurilor de origine animală în alte locuri decât cele organizate şi autorizate în acest scop.

Amendă: de la 2.000 lei la 4.000 lei, dată unităţilor de creştere a animalelor, de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii şi unităţilor de ecarisare şi neutralizare a subproduselor de origine animală, a consiliilor judeţene.

– Neorganizarea de către autorităţile administraţiei publice locale a locurilor special amenajate pentru îngropare sau neîndeplinirea de către acestea a condiţiilor de organizare şi funcţionare.

Amendă: de la 2.000 lei la 4.000 lei, dată unităţilor de ecarisare şi neutralizare a subproduselor de origine animală, a consiliilor judeţene.

– Neîncheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau nedeţinerea de instalaţii proprii de neutralizare a subproduselor de origine animală, autorizate în condiţiile legii, de către unităţile de producţie, depozitare, procesare ori comercializare a cărnii sau a altor produse de origine animală.

Amendă: de la 2.000 lei la 4.000 lei.

Suplimentar amenzii, fapta se sancţionează şi cu retragerea şi anularea autorizaţiei sanitar-veterinare, în baza notificării făcute de organismele de control prin conducătorii acestor instituţii;

– Neîncheierea unui contract valabil cu o unitate de ecarisare sau neorganizarea neutralizării subproduselor de origine animală, în condiţiile legii, de către consiliile judeţene.

Amendă: de la 2.000 lei la 4.000 lei.

Potrivit proiectului, sancţiunile se aplică de persoane împuternicite de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, conform legislaţiei specifice în vigoare.

sursa: legestart.ro, madr.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

SURSE: Comisarul șef al Inspectoratului Județean de Poliție din Alba, confirmat cu COVID-19

Publicat

Comisarul șef al Inspectoratului Județean de Poliție Alba, Florin Dogaru, a fost testat pozitiv pentru COVID-19, potrivit surselor alba24.ro. 

De asemenea, până în acest moment, peste 30 de polițiști ai Inspectoratului Județean de Poliție Alba au fost confirmați cu coronavirus, mai susțin sursele alba24.ro.

Ce se întâmplă dacă un membru al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba este confirmat cu COVID-19

Contactat de alba24.ro, prefectul județului, Nicolae Albu, a declarat că dacă un membru CJSU este confirmat pozitiv pentru coronavirus, acesta va fi înlocuit temporar de înlocuitorul de drept din instiuția pe care o reprezintă.

Marți în județul Alba au fost confirmate în ultimele 24 de ore, 64 de cazuri de COVID-19. Numărul total de îmbolnăviri de la începutul pandemiei a ajuns la 4385, în județul Alba.

De asemenea, 1.545 persoane au fost declarate vindecate și s-au înregistrat 129 decese. Luni, în Alba au fost prelucrate 345 de probe. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 99.387.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Lidl a anunțat data deschiderii noului magazin din centrul municipiului Alba Iulia. Au mai rămas doar câteva zile

Publicat

Noul magazin Lidl din centrul municipiului Alba Iulia va fi inaugurat oficial în data de 5 noiembrie. Ridicat pe amplasamentul fostei piețe SIFOR, clădirea are o conformație particulară, de clădire de birouri P + 2E, cu magazinul situat la parter.

Pe fațada acestuia sunt amplasate mai multe imagini cu clădiri și monumente istorice din Cetatea Alba Carolina. 

Accesul auto și pietonal se va face din strada Tudor Vladimirescu. În cadrul proiectului au fost propuse două intrări, direct din stradă, cu relație de dreapta.

Incinta va avea o platformă carosabilă pentru accesul auto și parcarea autovehiculelor. Au fost prevăzute un număr de 109 locuri de parcare, dintre care 6 pentru persoanele cu dizabilități.

Magazinul va fi deschis de luni până sâmbătă între orele 07:00 – 22:00 și duminica între orele 08:00 – 20:00.

Acesta este cel de-al doilea magazin Lidl deschis în Alba Iulia. Primul, aflat la în zona intersecției dintre B-dul Revoluției 1989 și strada Lalelelor, a fost inaugurat în luna noiembrie 2013.

Reamintim faptul că un al treilea magazin Lidl se află în prezent în construcție la Alba Iulia, pe B-dul Republicii, lângă Bazinul Olimpic, lucrările fiind într-un stadiu avansat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul în care un biciclist este lovit de o autoutilitară, la Petrești. Victima a decedat la spital

Publicat

Accidentul în care un biciclist din Sebeș și-a pierdut viața, sâmbătă dimineața, la Petrești, a fost surprins pe o cameră de supraveghere. Pe imagini se poate observa cum șoferul unei autoutilitare îl lovește în plin pe bărbatul aflat pe bicicletă, în intersecția dintre străzile Valea Sebeșului și 1 Mai.  

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 octombrie 2020, în jurul orei 8.30, un bărbat de 62 de ani, din Luduș, județul Mureș, în timp ce conducea o autoutilitară pe strada 1 Mai din Petrești – Sebeș, la intersecția cu strada Valea Sebeșului, l-ar fi acroșat pe un bărbat de 60 de ani, din Sebeș, care se deplasa pe o bicicletă.

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale grave, iar ulterior a decedat, la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă”, a transmis IPJ Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Klaus Iohannis: Situația epidemiologică se agravează constant. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis susține marți seara o confernință de presă în urma unei ședințe de urgență cu ministrul Sănătății și reprezentanți ai sistemului medical.

Principalele declarații:

Situația epidemiologică se agravează constant. În ultima zi am avut peste 100 de români care au pierdut lupta cu virusul. Ne așteaptă o perioadă foarte dificilă, e nevoie de eforturi susținute. Lupta cu virusul se desfășoară pe două fronturi. Pe zona de prevenție și în spitale;

Acolo unde bolnavii de covid 19 au nevoie de îngrijire și tratament de specialitate. Am dorit să am o discuție aplicată cu experți recunoscuți de ATI și ministrul sănătății care mi-au prezentat o analiză a resurselor ATI la nivel național;
Mă refer la paturi dotate cu aparatură și la personalul medical. Guvenul a elaborat o strategie de creștere a paturilor ATI chiar de la începutul pandemiei;

La acest moment avem conform rapoartelor din secțiile ATI 3065 de paturi de terapie intensivă, pentru toți pacienții, 2252 de ventilatoare mecanice. La acestea se adaugă cinci unități de terapie intensivă mobilă cu un total de 169 de paturi;

În ceea ce privește doar ventilatoarele ATI funcționale vă doar doar un exemplu: în perioada aprilie-octombrie creșterea capacității de ventialtor a fost de 73% și până în decembrie se adaugă încă 15%. Capacitatea s-a dublat de la începutul pandemiei până acum pe ventilatoare.

Planul strategic urmărește deschiderea unor noi unități ATI precum cele de la Oradea, Constanța, Craiova. În locații noi contruite sau care se vor transforma în secții ATI;

Am solicitat concret date despre București. Aici vom avea în șapte spitale o extensie a capacității ATI. În următoarele maxim 10 zile vom avea suplimentar 120 de paturi de terapie intensivă;

Așadar autoritățile au acționat și au planuri clare, bine puse la punct, pentru a putea fi asigurate condițiile în secțiile ATI;

Astfel, accesarea fondurilor UE prin programul operațional infrastrucutră mare va duce la încă la o creștere a capacității de gestionare a crizei;

Numai pentru ventilatoare mecanice, creșterea din aprilie până anul viitor va reprezenta o creștere de 146 la sută, este uimitor;

Se va achiziționa din fonduri europene întreaga gamă de aparatură, de la monitoare, ventilatoare, paturi, la ecografe și aparate de RT PCR;

Accesarea acestor fonduri va avea un impact important, vom avea o creștere semnificativă la fiecare din acești indicatori;

De exemplu, 662 de paturi ATI de înaltă performanță au fost avizate pentru finanțare prin acest program și se va realiza în perioada următoare. Pentru a stopa răspândirea virusului e nevoie și de implicarea noastră, a cetățenilor;

Oricâte măsuri vor lua autoritățile acestea nu vor fi suficiente dacă nu vom fi parte din efortul național de a salva cât mai multe vieți;

Știre în curs de actualizare

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate