Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de până la 5.000 lei pentru unitățile medicale care nu raportează bolile transmisibile

Publicat

Unitățile medicale publice și private care nu raportează bolile transmisibile către direcțiile de sănătate publică (DSP) județene vor fi sancționate cu amenzi de până la 5.000 de lei. Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Sănătății.

“Pentru bolile transmisibile prevăzute în fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă, după emiterea diagnosticului de caz suspect sau confirmat, furnizorii de servicii medicale au obligaţia să completeze fişa unică de raportare a cazului de boală transmisibilă care se înaintează direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București (…) în termen de maximum 5 zile de la data depistării/confirmării, prin fax, e-mail, curier rapid sau prin poştă”, se arată în proiect.

Bolile transmisibile pot fi raportate, de asemenea, în Registrul Unic de Boli Transmisibile (RUBT), o aplicație electronice folosită pentru raportarea bolilor transmisibile administrată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Proiectul de act normativ prevede sancțiuni pentru neraportarea bolilor transmisibile

Astfel, sunt considerate contravenţii necompletarea de către unitățile medicale a fişei de raportare a cazului de boală transmisibilă și netransmiterea către DSP, precum și nedeclararea cazurilor depistate.

Sancțiunile prevăzute în proiect sunt avertisment scris (la prima constatare), amendă de la 500 lei la 1.000 lei (la a doua constatare, dacă este efectuată în termen de un an de la avertismentul scris) și amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei la a treia și următoarele constatări.

sursa foto: pixabay.com

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax