Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de peste 134.000 lei, aplicate de polițiști într-o acțiune de prevenire a riscului rutier, pe arterele principale din județul Alba

Publicat

politie

În perioada 12 – 14 iulie 2013, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a organizat pe raza întregului judeţ acţiuni cu efective mărite pe linia creşterii gradului de siguranţă şi prevenirea riscului rutier, acţionând cu prioritate pe principalele artere rutiere. În acţiune au fost angrenaţi, în medie, zilnic, peste 120 de poliţişti din cadrul structurilor de poliţie rutieră, ordine publică, prevenirea criminalităţii şi transporturi au organizat filtre şi au acţionat în locurile şi sectoarele de drum, identificate cu risc rutier sau intens circulate pe perioada sezonului estival, o atenţie deosebită fiind acordată DN1 şi DN7.

În cadrul acţiunilor au fost organizate 6 filtre rutiere, au fost constatate 13 infracţiuni, iar pentru alte încălcări ale normelor legale au fost aplicate 922 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 134.235 lei.

La regimul circulaţiei pe drumurile publice au fost aplicate 852 de sancţiuni contravenţionale dintre care 460 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea regimului de viteză, 4 pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, iar 388 pentru alte abateri. Totodată, au fost reţinute 24 de permise de conducere şi au fost retrase 12 certificate de înmatriculare.

În cadrul acestor acţiuni, pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice au fost aplicate 68 de sancţiuni contravenţionale, iar 2 sancţiuni au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 12/1990/r privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite.

Astfel de acţiuni menite să sporească gradul de siguranţă publică şi rutieră vor fi organizate şi în perioada următoare.

Duminică, 14 iulie, la ora 11.29, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei Municipiului Aiud, în timp ce desfăşurau activităţi de supraveghere şi control al traficului rutier, pe strada Transilvaniei din Aiud, au oprit pentru control un autoturism condus de Adrian S., de 44 ani, din Târgu Mureş. Întrucât conducătorul auto emana miros de alcool, acesta a fost testat cu aparatul etilotest care a indicat valoarea de 0,69 mg / l alcool pur în aerul expirat, ulterior fiind condus la Spitalul Municipal Aiud unde i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. Faţă de Adrian S., s-au întocmit acte premergătoare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de « conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală », faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin.1, din OUG 195 / 2002 , republicată.

Sâmbătă, 13 iulie, la ora 06.46, poliţiştii rutieri l-au depistat în trafic, pe raza comunei Vinţu de Jos, pe S.D., de 54 de ani, din Pianu, în timp ce conducea un autoturism aflându-se sub influenţa băuturilor alcoolice. La testul cu aparatul etilotest efectuat de poliţişti conducătorului auto, a rezultat valoarea de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care acesta a fost condus la Spitalul Judeţean Alba, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii gradului de alcoolemie. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de « conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală » faptă prevăzută şi pedepsită de art. 87 alin.1, din OUG 195 / 2002 , republicată.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, să evite depăşirile riscante, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule, mai ales atunci când carosabilul este umed.

Polițiștii reamintesc: Viteza ucide!

Viteza excesivă sau neadaptată la particularităţile de drum şi de trafic continuă să genereze multe accidente rutiere. Viteza determină creşterea distanţei de frânare necesară opririi autovehiculului în siguranţă şi determină agravarea consecinţelor accidentelor rutiere indiferent de cauză.

Conducerea unui autovehicul și alcoolul sunt incompatibile

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice! Consumul de băuturi alcoolice reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice, iar concentraţia de alcool în sânge depăşeşte limita legală!

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gigi

    luni, 15.07.2013 at 20:41

    Oricine poate da amenda daca stie sa scrie !! amenda presupune un pericol social eminent nu numai sripulat intr-un articol de lege !! Mult mai utila este activitatea de prevenire a faptelor contraventionale ,dar care lipseste cu desavarsire pt ca sefii cer AMENZI PT ALIMENTAREA BUGETUI…… ,AGENTULDE CIRCULATIE NU ESTE OBLIGAT DE LEGE sa aplice amenda si sanctiunile complementare,totul fiind la aprecierea agentului constatator ij functie de pericolul social al faptei ……

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax