Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi de peste 90.000 de lei aplicate de inspectorii ITM Alba, săptămâna trecută, pentru munca nedeclarată

Publicat

În săptămâna 19.23 martie, inspectorii ITM Alba au efectuat acţiuni de control la 39 de societăţi, fiind aplicate amenzi în valoare totală de 99.000 de lei, majoritatea pentru munca nedeclarată. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlate 40 de unităţi din judeţul Alba, săptămâna trecută. Au fost aplicate 151 de avertismente şi  5 amenzi, În valoare de 21.000 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost formulate 148 de avertismente, numărul total al angajaţilor societăţilor verificate fiind de peste 660, în perioada menţionată.

Săptămâna trecută, inspectorii ITM Alba au identificat 9 persoane fără forme legale de muncă, amenzile ajungând la 90.000 de lei. Între societăţile amendate, se află “Căliana”  SRL, (10.000 lei amendă), “Pinu Import Export”, (10.000 lei amendă), “Szab Kiss” (20.000 lei amendă), “Kovacs Kovacs” (40.000 lei amendă) şi “Transiland” (10.000 lei amendă).

Principalele deficienţe stabilite în controale sunt primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;  nestabilirea pentru toţi salariaţii a atribuţiilor corespunzătoare postului prin fişa postului; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului; nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu se face dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii.

Legea nr. 108/1999 privind înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii a fost modificată prin Legea nr. 51/2012, ce a intrat în vigoare din 24 martie. Potrivit acesteia, împiedicarea în orice mod a inspectorilor de muncă să exercite controlul în locaţiile vizate se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Comparativ, anterior amenzile erau între 4.500 şi 9.000 de lei.

Prin noua lege se menţionează expres că persoanele fizice sau juridice au obligaţia legală să pună la dispoziţia inspectorilor de muncă documentele şi informaţiile solicitate de către aceştia, necesare controlului. Aceeaşi amendă de până la 10.000 de lei va fi aplicată şi persoanelor care sunt găsite la faţa locului, în momentul unui control şi refuză să dea informaţii despre evenimentul cercetat de inspectorii de muncă. Cu amenda amintită vor fi sancţionate şi unităţile controlate de ITM care nu îndeplinesc sau îndeplinesc parţial măsurile dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de inspectori.
De asemenea, potrivit noii legi, funcţia de inspector de muncă poate fi ocupata numai de persoane cu studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalenţă în domeniile: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, ştiinţe juridice, ştiinţe economice sau în specializările: sociologie, psihologie, medicină, administraţie publică şi ştiinţe politice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax