Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Amenzi de zeci de mii de lei și suspendarea activității pentru persoanele fizice și firmele care vând produse fără acte

Publicat

Amenzi de zeci de mii de lei și suspendarea activității pentru persoanele fizice și firmele care vând produse fără acte. 

Angajații ANAF, ai Vămii și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pot amenda persoanele fizice și firmele dacă acestea comercializează produse fără documente de proveniență.

Un ordin publicat de curând, consultat de Hotnews, stabilește criteriile în funcție de care se va da o sancțiune complementară de suspendare a activității, ca urmare a repetării faptei, într-un interval de 12 luni de la data aplicării ultimei sancțiuni.

Acea Lege spune că este interzisă efectuarea de activități economice cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării.

  • Prin documente de proveniență se înțelege, după caz, factura, avizul de însoțire a mărfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative care stau la baza înregistrării în contabilitate, în format fizic sau în format electronic.

Astfel, constituie contravenție, dacă nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată, potrivit legii penale, infracțiune, și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 15.000 lei, dacă este săvârșită de persoane fizice, respectiv cu amendă de la 5.000 lei la 30.000 lei, dacă este săvârșită de persoane juridice.

La aplicarea sancțiunii agentul constatator (de la una dintre cele trei instituții) este obligat să înștiințeze contravenientul asupra sancțiunilor care urmează a fi aplicate dacă acesta mai săvârșește încă o contravenție într-un interval de 12 luni de la data aplicării ultimei sancțiuni.

Sursă: Hotnews.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gall Ioan

    miercuri, 27.03.2024 at 20:07

    Si cum va fi verificata marfa in timpul transportului daca factura se va emite doar in format electronic si va fi disponibila doar in SPV? Va fi inceputul unor noi abuzuri!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax