Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi duble pentru cei care dau muzica la maxim. Muncă în folosul comunității, dacă faptele se repetă. Proiect, aprobat de Senat

Publicat

Amenzi duble pentru cei care dau muzica la maxim. Cetățenii care încalcă normele de conviețuire socială și liniștea publică riscă amenzi de până la 12.000 de lei sau muncă în folosul comunității, potrivit unui proiect legislativ care a trecut recent de Senat. 

Senatul a aprobat pe 5 martie un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Proiectul a ajuns la Camera Deputaților pentru dezbatere, for decizional în acest caz.

„Tulburarea liniştii publice a devenit una dintre problemele care afectează viața oamenilor din ce în ce mai des. Zgomotul şi comportamentul deranjant sunt din ce în ce mai frecvente în locurile publice și în vecinătăți. Oamenii sunt deranjați constant de petreceri zgomotoase, muzică puternică, sunete cauzate de lucrări sau alte activități care tulbură liniştea.

Din păcate, amenzile pentru tulburarea liniștii publice sunt prea mici pentru a descuraja astfel de comportamente”, se precizează în expunerea de motive.

Printre modificările propuse se numără și extinderea definiției de tulburare a liniștii publice pentru a include atât zonele urbane, cât și cele rurale. Astfel, organizarea de petreceri zgomotoase și utilizarea de aparatură muzicală la volume excesive ar putea fi sancționate indiferent de mediul în care au loc.

Amenzile pentru tulburarea liniștii publice, dublate

Proiectul legislativ propune dublarea cuantumului amenzilor prevăzute de lege.

În prezent, pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este prevăzută o amendă între 500 și 1.500 de lei.

Pentru aceste fapte, propunerea legislativă prevede o amendă între 1.000 și 2.000 de lei.

În cazul organizării de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, proiectul prevede o amendă între 4.000 și 6.000 de lei (în prezent, amenda este între 2.000 și 3.000 de lei).

Amenzi duble pentru cei care dau muzica la maxim. Dacă faptele se repetă, amenzi de până la 12.000 de lei sau muncă în folosul comunității

Potrivit proiectului, în cazul repetării infracțiuniilor în decurs de 72 de ore, amenzile pot fi majorate la 6.000 – 12.000 de lei, după cum urmează:

  • cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii, următoarele fapte:
    • săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora;
    •  tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă;
  • cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunității, următoarele fapte:
    • tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14:00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;
  • cu amendă de la 6.000 lei la 12.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunității, următoarele fapte:
    • organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuinţe sau cu caracter social;

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax