Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi între 1.000 și 20.000 lei pentru discriminarea sau concedierea unor angajați. Legea promulgată de președintele Iohannis

Publicat

Legea pentru modificarea și completarea Legii 53/2003 privind Codul muncii, a fost promulgată de Președintele Klaus Iohannis,  informează Administrația Prezidențială.

Actul normativ prevede amenzi între 1.000 și 20.000 de lei pentru discriminarea sau concedierea salariaților pe motive de rasă, de etnie, religioase, de cetățenie, trăsături genetice, origine socială, sex, orientare sexuală, handicap, vârstă, boală cronică, infectare cu HIV, opțiune politică, activitate sindicală sau apartenență la o categorie defavorizată.

„Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată, este interzisă”, arată actul normativ promulgat de șeful statului.

Hărțuirea constă în orice tip de comportament care are ca scop sau ca efect lezarea demnității unei persoane și duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator, potrivit sursei citate.

Legea mai prevede că este „discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricție sau preferință care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii”.

Totodată, „discriminarea prin asociere constă din orice act sau faptă de discriminare săvârșită împotriva unei persoane care, deși nu face parte dintr-o categorie de persoane identificată potrivit acestor criterii, este asociată sau prezumată a fi asociată cu una sau mai multe persoane aparținând unei astfel de categorii de persoane”.

De asemenea, este interzisă concedierea salariaților „pe criterii de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată”.

Nerespectarea dispozițiilor prevăzute în lege va fi sancționată cu amendă de la 1.000 lei la 20.000 de lei, mai prevede legea promulgată de președintele Iohannis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax