Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi mai mari pentru magazinele care vând alimente expirate. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

supermarket Parlamentarii doresc majorarea amenzilor pentru magazinele care nu retrag de la vânzare alimentele expirate, în acest fel punând în pericol viața consumatorilor.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 50 din Ordonanța Guvernului nr. 21 din 21 august 1992 a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere la sfârșitul lunii iunie.

„Alimentele expirate reprezintă un real pericol pentru sănătatea consumatorului român. În cazul produselor perisabile precum carnea și produsele din carne, păstrarea în vânzare a produselor expirate poate atrage contaminarea acestora cu diferite bacterii și chiar punerea în pericol a vieții românilor care ajung să le consume. În absența unor amenzi mai drastice, aceste abateri vor continua să existe și sănătatea consumatorilor să fie pusă în pericol”, se precizează în expunerea de motive.

Conform art. 50 din Ordonanța Guvernului nr. 21 din 21 august 1992, valorificarea produselor alimentare în afara termenului de consum se sancționează cu amendă contravențională de la 2.000 la 20.000 de lei, mai susțin inițiatorii proiectului, în expunerea de motive.

Proiectul prevede mărirea amenzilor până la 60.000 lei, inițiatorii susținând că amenzile actuale sunt aproape insesizabile față de totalul cifrelor de afaceri ale marilor magazine.

Inițiativa legislativă modifică art. 50, alineat (1). litera c), care va avea următorul cuprins: „Încălcarea dispozițiilor art. 5, cu amendă contravențională de la 4.000 lei la 60.000 lei”. De asemenea, la art. 50, alineat (1), după litera c) se introduce o nouă literă c1) care va avea următorul cuprins: ”Încălcarea dispozițiilor art. 7, 11 și art. 14, cu amendă contravențională de la 2.000 lei la 20.000 lei”.

Propunerea legislativă este în dezbatere publică la Senat. Pentru a fi adoptată, trebuie votată și în plenul Camerei Deputaților.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax