Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Amenzi pentru cei care închiriază sau vând imobile. Toate anunțurile trebuie să conțină informații despre performanța energetică

Publicat

Amenzi mari pentru cei care din data de 3 august publică anunțuri de vânzare sau de închiriere a imobilelor dacă acestea nu conțin informații despre performanța energetică a imobilelor respective.

Legea privind performanța energetică a clădirilor stabilește că, atunci când dau anunț de vânzare ori de închiriere a unor apartamente sau spații de birouri, investitorii, proprietarii sau administratorii acestora sunt obligați să includă în anunț și informații cu privire la indicatorii de performanță ai clădirii.

Sancțiunile pentru cei ce nu respectă această regulă  pot ajunge până la 2.500 de lei și se vor aplica din 3 august 2020. Sunt pasibil de amendă atât proprietarii cât și agenții imobiliari care publică anunțurile care nu conțin informațiile respective.

Prin Legea nr. 101/2020 s-a modificat și completat Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Începând de luni, 03 august 2020, toate anunțurile pentru vânzarea sau închirierea proprietăților de tip construcție, vor trebui să conțină informațiile referitoare la Performanța Energetică, conform următoarelor articole extrase din lege:

Articolul 21 În scopul informării potenţialilor cumpărători sau chiriași, investitorul/proprietarul/administratorul clădirii/unităţii de clădire prevăzute la art. 6 alin. (1) va preciza în anunţurile de vânzare sau închiriere a acestora informaţii din certificat cu privire la indicatorii de performanţă prevăzuţi la art. 5.

Articolul 5 alin. (1) Performanţa energetică a clădirii/unității de clădire, calculată în conformitate cu metodologia de calcul prevăzută la art. 4 alin. (1), este exprimată, în principal, prin următorii indicatori de performanţă:

a) clasa energetică;

b) consumul total specific de energie primară;

c) indicele de emisii echivalent CO_2;

d) consum total specific de energie din surse regenerabile.

Legea 101/2020 a introdus, pe lângă amenzile pentru nepublicarea în anunțuri a detaliilor privind eficiența energetică, și obligația de a dota clădirile cu sisteme de autoreglare pentru reglarea distinctă a temperaturii și calității aerului interior, dar și obligația de a monta în clădirile rezidențiale și nerezidențiale sisteme destinate reîncărcării vehiculelor electrice.

Aceeași lege impune, de asemenea, o nouă obligație și pentru cei ce auditează clădirile din punct de vedere energetic, respectiv de a transmite autorităților informații energetice relevante despre clădirile pe care le verifică.

 

Surse: avocatnet.ro, lege5.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax